Eräs kryptovaluutta-analyytikko kyseenalaistaa rohkean ennusteen, jonka mukaan tokenisoitujen reaalimaailman omaisuuserien (RWA) arvo voisi nousta 30 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä. Hän väittää, että realistisempi tavoite olisi lähempänä 1,5 biljoonaa dollaria.
Jamie Coutts, Real Visionin pääkryptoanalyytikko, jakoi näkemyksensä 27. elokuuta julkaistussa viestissä. Hän selitti, että jos nykyinen kahden vuoden vuotuinen kasvuvauhti (CAGR) 121 % jatkuu, tokenisoidut perinteiset omaisuuserät voivat nousta noin 1,3 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä.
Tokenisointi tarkoittaa prosessia, jossa luodaan turvallisuustokeneita, jotka ovat eräänlaisia lohkoketjupohjaisia digitaalisia omaisuuseriä. Nämä tokenit edustavat reaalimaailman omaisuuseriä, kuten kiinteistöjä, joukkovelkakirjoja, taidetta ja osakkeita, mikä tekee niistä kaupankäynnin kohteena digitaalisessa muodossa.
Kesäkuussa Standard Chartered Bank ja Synpulse herättivät huomiota ennustuksellaan, jonka mukaan tokenisoitujen RWA:iden arvo voisi nousta 30,1 biljoonaan dollariin vuoteen 2034 mennessä. Tämä ennuste kiinnitti monien huomion, mutta Coutts suhtautuu siihen skeptisesti. Hän uskoo, että tämä luku on liian optimistinen ja todennäköisesti saavuttamaton. Kuitenkin, vaikka hänen konservatiivisempi arvionsa 1,3 biljoonasta dollarista toteutuisi, sillä voisi silti olla syvällinen vaikutus Web3-ekosysteemiin.
Coutts ehdottaa, että jos 1,3 biljoonan dollarin arvosta RWA:ita siirrettäisiin lohkoketjuun, se voisi aiheuttaa merkittävän heijastusvaikutuksen kryptovaluuttatilan eri sektoreille, kuten ei-vaihtokelpoisten tokeneiden (NFT), sosiaalisten alustojen ja pelien parissa. Tämä voisi johtaa huomattavaan kasvuun ja innovaatioihin näillä alueilla.
Coutts kuitenkin korosti myös haastetta arvioida, kuinka paljon arvoa kertyy Ethereumille, joka on ollut suosituin alusta perinteisten rahoitusvarojen varhaisille liikkeeseenlaskijoille kryptotilassa. Haasteena on ennustaa, kuinka suuren markkinaosuuden keräävät layer-2-verkot verrattuna Ethereumin perusverkkoon.
Hän huomautti, että layer-2-verkot, jotka toimivat Ethereumin päällä, saattavat kaapata 95–99 % tuotetusta tulosta, jättäen vain pienen osan Ethereumille selvityspalkkioina. Coutts epäili, että nämä layer-2-verkot olisivat halukkaita luopumaan kannattavista asemistaan, jotta Ethereumin peruskerros voisi skaalautua edelleen.
“Jos Ethereum onnistuu skaalaamaan peruskerroksensa, se voisi kaapata paljon suuremman osan tästä mahdollisuudesta”, Coutts huomautti viitaten tähän ongelmaan nimellä “Ethereum-dilemma”.
Kesäkuussa konsultointiyritys McKinsey & Company otti kantaa aiheeseen ja totesi, että tokenisoidut rahoitusvarat ovat kokeneet “kylmän alun”, mutta niiden odotetaan saavuttavan noin 2 biljoonan dollarin markkina-arvon vuoteen 2030 mennessä. Tämä hitaampi alku heijastaa tokenisoinnin kohtaamia haasteita ja epävarmuuksia.
McKinseyn analyytikot korostivat myös, että jotta tokenisointi voisi saada laajaa hyväksyntää, sen on tarjottava selviä etuja perinteisiin rahoitusjärjestelmiin verrattuna. Yksi lupaava alue on joukkovelkakirjojen tokenisointi, joka on saanut jalansijaa. Analyytikoiden mukaan tuskin viikkoakaan kuluu ilman uutta ilmoitusta tokenisoidusta joukkovelkakirjalainasta.
Huhtikuussa RippleX:n varatoimitusjohtaja Markus Infanger viittasi tutkimukseen, jonka mukaan tokenisoitujen markkinoiden tuleva arvo voisi nousta 16 biljoonaan dollariin, mikä olisi noin kahdeksan kertaa suurempi kuin koko kryptovaluuttasektorin nykyinen markkina-arvo.
Tämä kasvava kiinnostus tokenisointiin, huolimatta skeptisyydestä ja haasteista, viittaa siihen, että sillä voisi olla muutosvoimainen rooli rahoituksen ja laajemman digitaalisen talouden tulevaisuudessa.