Mikä on lohkoketju?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️Mitä varten lohkoketju on?

Lohkoketju on hajautettu tietokanta, jota ylläpidetään suurella määrällä tietokoneita ja huolellisesti salatussa muodossa, mikä myös alentaa käyttökustannuksia. Kuka tahansa voi tarjota käyttämätöntä kiintolevytilaansa vuokralle.

⚡️Miten lohkoketju toimii?

Lohkossa on pohjimmiltaan kaksi osaa: otsikko ja transaktioluettelo. Transaktioluettelo on päiväkirjamerkintämme. Otsikkoon kirjataan lohkon syntyajankohta, tämän lohkon hash ja edellisen lohkon hash.

⚡️Mikä on Attack 51?

Hyökkäys 51 % on termi, joka tarkoittaa, että hyökkääjällä on oltava käytössään enemmän tehoa kuin muulla verkolla, eräänlainen “ohjauspaketti”, jolla tuotetaan tehoa.

⚡️Mitä ovat yksityiset avaimet?

Yksityinen avain on merkkijono, jonka avulla pääset käsiksi tilisi lompakossa oleviin varoihin. Vain henkilö, jolla on pääsy avaimeen, voi siirtää ja käyttää kolikoita.

⚡️Mitä ovat julkiset ja yksityiset avaimet?

Yksityinen avain purkaa viestin, kun taas julkinen avain salaa sen. Nämä kaksi symbolijoukkoa toimivat yhdessä: Lähettäjä ei voi aloittaa tapahtumaa ilman julkista avainta, mutta vastaanottaja ei voi (purkaa salausta) valtuuttaa sitä ilman yksityistä avainta.

⚡️Missä säilytän yksityisiä avaimia?

Yksityisten avainten turvalliseen säilyttämiseen on useita vaihtoehtoja. Paperilompakot ja laitteistolompakot ovat kaksi suosittua vaihtoehtoa. Mobiililompakot, työpöytälompakot ja verkkolompakot ovat myös käyttökelpoisia säilytyspaikkoja salaisille salasanoillesi.

Mikä on lohkoketju

Lohkoketju on digitaalinen tilikirja kaikista kryptovaluuttatransaktioista, joka laajenee jatkuvasti, kun uusia “valmiita” lohkoja lisätään. Jokaisessa lohkossa on tietoja edellisestä lohkosta, mukaan lukien kryptografinen hash ja aikaleima. Bitcoin-louhijat käyttävät erityisiä ohjelmistoja monimutkaisten matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen ja saavat vastineeksi bitcoinia. Tätä prosessia kutsutaan louhinnaksi. Louhijat pitävät lohkoketjun johdonmukaisena, täydellisenä ja muuttumattomana tarkistamalla ja keräämällä toistuvasti äskettäin lähetetyt transaktiot uuteen lohkojen ryhmään, jota kutsutaan “lohkoketjuksi”.

Mikä on lohkoketju ja miten se toimii?
Mikä on blockchain

Mikä on hajautettu tietokanta ja miten se toimii? Termi “hajautettu” viittaa siihen, että prosessia ei valvo mikään keskusviranomainen.

Artem Genkin, taloustieteen tohtori, yhden Skillbox Online -yliopiston ja Alpina Publishing Groupin professori – “Uusi maailma, uusi ihminen” – asiantuntijapuheenvuorot – “Itsensä johtamisen taito Internetissä”.

Englannin keskuspankin mukaan “lohkoketju on teknologia, jonka avulla henkilöt, jotka eivät tunne toisiaan, voivat luottaa toisiinsa ja jakaa tapahtumatietoja.” Tämän järjestelmän ansiosta ihmisten on vaikea väärentää tietoja huomaamatta, minkä vuoksi lohkoketju on osoittautunut vastustuskykyiseksi korruptiota vastaan.

Harkitse kaulakorua. Kukin helmi on “lohko” tai kirjaus toiminnasta, kuten lohkoketju. Tätä kaulakorua – joka tunnetaan myös nimellä “ketju” – ei voi vahingoittaa tai tuhota. Näin ollen lohkoketju on rikkoutumaton digitaalinen toimintatietue, jota ei voi muuttaa tai tuhota. Järjestelmän turvallisuus on mahdollistanut sen käytön monissa eri sovelluksissa kryptovaluutasta älykkäisiin sopimuksiin.

Mikä on lohkoketju ja miten se toimii?

Mikä on lohkoketju
Mitä on lohkoketjuteknologia yksinkertaistaen?

Ennen arvonsiirto tapahtui käteisellä, mutta nykyään tärkeimmät toimijat ovat pankkeja, ja huomenna se voi olla lohkoketjupohjaisia palveluja.

Lohkoketju on hajautettu tietokanta, joka tallentaa peräkkäisiä lohkoja, joilla on määritellyt ominaisuudet (versio, luontipäivämäärä, tiedot aiemmista verkkotoiminnoista). Sen rakenne näyttää äärettömän pitkältä metalliketjulta, jossa yhteyksiä ei voi katkaista tai vaihtaa.

Teknologian pääajatukset ovat seuraavat:

 • hajauttaminen;
 • jakelu;
 • avoimuus;
 • turvallisuus;
 • muuttumattomuus.
Mikä on lohkoketjun päätarkoitus?
Proof of Work і Proof of Stake

Lohkoketju on kirja, johon voidaan lisätä uusia sivuja, mutta jokainen uusi sivu on kirjoitettava olemassa olevan sivun päälle, eikä loput sivut voi muuttua.

Tällaisessa kirjassa saattaa olla sivuja, joita ei ole koskaan ennen nähty, kuten kolmannen valuutan sivut. Uusia “sivuja” voidaan lisätä transaktioiden avulla, mutta ne eivät ole kuin rahansiirtoja, vaan pikemminkin kuin ohjelman skriptin suorittamista. Jokainen lohko sisältää erillisen joukon parametreja: nonce, edellisen lohkon hash, nykyisen lohkon transaktiosarjan hash ja aikaleima.

Lohko voi sisältää useita tuhansia tällaisia tietueita. Kun lohkon muisti loppuu, se suljetaan, allekirjoitetaan ja lähetetään uuteen lohkoon hashina tai “sormenjälkenä”.

Lohkoketjuteknologia: mitä sinun on tiedettävä
Mikä on lohkoketjun päätarkoitus?

Hash on merkkijono, jolla on yksilöllinen sormenjälki. Se koostuu siitä, mitä transaktioita ja kuinka monta niitä kukin lohko sisältää.

Lohkoketjualgoritmit varmistavat, että tiedot on tallennettu oikein ja todennettavasti. Kun transaktio on suoritettu, lohkoketju tarkistaa jokaisen hash-koodin ja siirtyy sitten viimeiseen hash-koodiin, joka vahvistaa kaikkien aiempien koodien eheyden ja uskollisuuden, ja sulkee lohkon.

Lohkoketjuksi, joka toimii jatkuvasti ja lisää linkkejä, kutsutaan ketjua, joka toimii jatkuvasti ja rakentaa linkkejä. Tämä jatkuva todentamisprosessi eliminoi riskin siitä, että joku lisäisi “ylimääräisiä” kolikoita tai lähettäisi virheellisiä tietoja verkkoon, sillä lohko ei läpäise todentamista eikä sitä sisällytetä verkkoon. Tämän vuoksi sitä on kutsuttu ketjuksi, joka toimii “konsensuksella”.

Mikä on lohkoketjun ja bitcoinin välinen suhde?

Mikä on lohkoketjun ja bitcoinin suhde?
Mikä on lohkoketjun tarkoitus?

Bitcoin on lohkoketjuteknologian tunnetuin sovellus, sillä se julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2009. Transaktiot ovat rahan siirtoja henkilön lompakosta toiseen. Jokaisella pelaajalla on pääsy ketjussa oleviin tietoihin jokaisesta transaktiosta, joka on koskaan tapahtunut verkossa, alkaen ensimmäisestä siirrosta vuonna 2009.

Lohkoketjuihin kohdistuvan kiinnostuksen maailmanlaajuisessa kasvussa bitcoin oli teknologian ensimmäinen sovellus, ja se auttoi lisäämään tietoisuutta sen eduista. Sen jälkeen on kuitenkin kehitetty muita kryptovaluuttoja, joissa käytetään lohkoketjua ja sen muunnelmia sekä muita kuin kryptotyökaluja ja menetelmiä tämän teknologian tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Mikä on lohkoketjun ja bitcoinin välinen suhde?
Lohkoketjun ja kryptovaluutan välinen yhteys

Kaivosmiesten on ratkaistava matemaattisia ongelmia. Mitä kaivostyöläiset tekevät ja miksi heitä tarvitaan?

Jos lohkoketjuverkko toimii kolmantena osapuolena arvon liikkumisessa, ja kuten pankkijärjestelmässä, sillä on valvoja: “Solmut” – ohjelmistokoodia, jota käytetään erikoistuneella laitteistolla ja jota käyttäjät ylläpitävät. Louhijat ovat verkon palvelijoita.

PoW:n ja PoS:n ero
Mitä kaivostyöläiset tarkalleen ottaen tekevät?

Jotta voit suorittaa transaktion lohkoketjussa, sinun on ensin luotava se ja lisättävä se sitten mempooliin, joka on erityinen varasto, johon kerätään transaktiot, jotka odottavat sisällyttämistä lohkoon ja ketjuun.

Mitä kaivostyöläiset tarkalleen ottaen tekevät?

Aloittaakseen lohkon käsittelyn louhijat ottavat yhteyden mempooliin ja aloittavat kaikkien jonossa olevien transaktioiden käsittelyn. HttpView esimerkkiteksti Prosessi voidaan kuvata seuraavasti: järjestelmä kerää tiedot kaikista mempoolissa olevista transaktioista, käsittelee ne ja tallentaa ne lohkoon yhdessä hashien kanssa. Louhijan on sitten esitettävä ratkaisu verkolle, jotta se voi varmistaa, että lohkot ovat aitoja. Jos suurin osa louhijoista vahvistaa lohkon, siitä tulee osa konsensusta ja se lisätään lohkoketjuun. Voittava louhija saa työstään palkkion uusien kolikoiden tai transaktiomaksujen muodossa.

Proof of Work і Proof of Stake
Miten lohkoketjutapahtumat toimivat?

Kun lohkoa ehdotetaan verkkoon, kaikkien osallistujien on oltava samaa mieltä, ja jos suurin osa louhijoista hyväksyy lohkon ja hyväksyy sen, se lisätään verkkoon. Lohkoketjun toiminta edellyttää siis konsensusta tai enemmistön tukemaa päätöstä. Louhijat saavat verkosta rahaa palkkioksi työstään ja kustannustensa kattamiseksi.

Lohkoketju on hajautettu tietokanta, joka mahdollistaa turvalliset, läpinäkyvät ja väärentämisen varmat transaktiot. Se on teknologia, jonka avulla Bitcoinin ja Ethereumin kaltaiset kryptovaluutat toimivat. Kun ymmärrät, miten lohkoketju toimii, voit ymmärtää paremmin tämän mullistavan teknologian mahdollisia vaikutuksia. Kiitos lukemisesta! Toivottavasti tämä artikkeli auttoi sinua oppimaan lisää PoW:n ja PoS:n ero.

Tärkein ero näiden kahden välillä on se, että proof-of-work on menetelmä, jolla transaktiot todennetaan, kun taas proof-of-stake-työt perustuvat “käyttäjän panoksiin”. Kaksi ensisijaista louhintatyyppiä ovat proof-of-work ja proof-of-stake, mutta ne kaikki tehdään proof-of-work-algoritmia käyttäen.

Lohkoketjutapahtumat
Tunnetko kaikki lohkoketjutyypit?

Miten lohkoketjutapahtumat toimivat?

Pankkisiirtoa varten käyttäjän on ensin perustettava tili henkilökohtaisilla tiedoillaan, talletettava rahaa tilille ja vasta sen jälkeen hän voi suorittaa maksutapahtumia.

Lohkoketjussa tapahtuvan transaktion suorittamiseen tarvitaan vain kaksi avainta: julkinen avain ja yksityinen avain.

Julkinen avain on kokoelma numeroita ja symboleja, jotka kuka tahansa bitcoin-verkossa voi nähdä, ja se on lompakon osoite, johon varoja siirretään.

Tärkein asia on “yksityinen avain”. Sitä käytetään kaikkien lompakossa tapahtuvien tapahtumien todentamiseen, joten sitä on varjeltava huolellisesti.

Käyttäjän yksityinen avain on ainoa tapa purkaa salaus, ja kuka tahansa voi purkaa sen julkisella avaimella. Lompakkoa ja tapahtumia ei voi avata tai siirtää, koska kaikki on salattu käyttäjän yksityisellä avaimella. Jokainen millä tahansa tilillä tehty transaktio on kuitenkin läpinäkyvä, koska lohkoketju tallentaa kaiken toiminnan julkisesti nähtävään pääkirjaan.

Mikä on lohkoketjun tarkoitus?
Mitä ovat lohkoketjun transaktiot?

Käyttäjän yksityistä avainta ei saa koskaan paljastaa kenellekään, sillä se on avain, jonka avulla käyttäjä pääsee käsiksi kaikkiin tapahtumiin ja joka valtuuttaa ne.

Lohkoketjuverkoston on päästävä yksimielisyyteen kunkin transaktion tilasta, ennen kuin se voidaan vahvistaa ja lisätä lohkoketjuun.

Tunnetko kaikki lohkoketjutyypit?

https://www.oracle.com/ca-en/blockchain/what-is-blockchain/#types

Mikä on lohkoketjun tarkoitus?

Lohkoketju ja Hyperledger
Lohkoketjuteknologian turvallisuus

Vaikka monet ihmiset yhdistävät lohkoketjuteknologian nykyään Bitcoiniin, tämä ei ole oikea yhteys. Lohkoketju on hajautetun datan tallennusmenetelmä, jota voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin, kuten esim:

 • vaalit ja äänestäminen;
 • myynti;
 • vakuutus;
 • asiakirjojen hallinta;
 • logistiikka;
 • lainaaminen;
 • kiinteistöt.

Monet muutkin asiat tarvitsevat luotettavaa suojaa, ja ne voidaan tallentaa datana. Bitcoin on vain yksi monista hankkeista, jotka ovat saaneet paljon huomiota valtavan hintapiikin seurauksena, ja kaikki tämä “hype” vie huomion pois fantastisesta teknologiasta, joka voi tehdä maailmasta paremman paikan.

Lohkoketju ja Hyperledger

Lohkoketjuteknologian turvallisuus
Lohkoketjuteknologia mitä se on?

Hyperledger on Linux Foundationin perustama lohkoketjujen johtavien yritysten ja yksityishenkilöiden yhteenliittymä. Hankkeen tavoitteena on tukea avoimen lähdekoodin hajautettujen pääkirjatekniikoiden (DLT) kehittämistä. Hyperledgerin osallistujat uskovat, että ainoa tapa varmistaa lohkoketjuteknologian läpinäkyvyys, pitkäikäisyys ja yhteentoimivuus on avoimen lähdekoodin yhteisöllinen ohjelmistokehitys.

Hyperledger-hankkeen tiimin tavoitteena on parantaa toimialojen välistä yhteistyötä kehittämällä luotettavaa ja tehokasta lohkoketjuteknologiaa, joka voi tukea eri toimialojen suurten yritysten maailmanlaajuisia liiketoimia.

Lohkoketjuteknologian turvallisuus

Lohkoketjuteknologia mitä se on?
Mikä on lohkoketju ja miten se toimii?

Lohkoketjuun kohdistuva 51 prosentin hyökkäys antaa hyökkääjille mahdollisuuden hallita yli puolta prosessointitehosta ja korruptoida pääkirjaa. Tämä on kallis ja vaikea tehtävä, mutta se onnistui silti. Tietoturva-ammattilaisten ei pitäisi uskoa, että lohkoketjuteknologia on erehtymätön, vaan pitää sitä pikemminkin hyödyllisenä välineenä, jolla on monia mahdollisia sovelluksia.

51%-hyökkäys käyttää hyväkseen 51%-ongelmana tunnettua järjestelmän virhettä. Sen avulla yksi osapuoli, jolla on hallussaan 51 prosenttia louhintapoolista, voi väärentää lohkoketjun merkintöjä, jolloin se voi tuplata kuluja tai jopa haarukoida uuden ketjun.

Lohkoketjuteknologia voidaan luokitella kahteen tyyppiin, julkiseen ja yksityiseen, joista kummallakin on omat etunsa. Julkiset lohkoketjut “käyttävät julkiseen internetiin liitettyjä tietokoneita transaktioiden vahvistamiseen ja niiden niputtamiseen lohkoiksi, jotka lisätään pääkirjaan. … Yksityiset lohkoketjut puolestaan sallivat yleensä vain tunnettujen organisaatioiden liittymisen.” Julkisten lohkoketjujen pääongelma on se, että koska mikä tahansa organisaatio voi liittyä niihin, yritykset eivät välttämättä pidä niitä sopivina käytettäväksi, jos ne ovat huolissaan tietojen luottamuksellisuudesta.

Mikä on lohkoketju ja miten se toimii?
Mikä on lohkoketju yksinkertaisin sanoin?

Toinen ero julkisten ja yksityisten lohkoketjujen välillä on osallistujien henkilöllisyys. Julkiset lohkoketjut on yleensä suunniteltu anonymiteettiä silmällä pitäen, kun taas yksityiset lohkoketjut koostuvat tunnetuista käyttäjistä, jotka varmentavat transaktiot “valikoivaksi hyväksymiseksi” kutsutun prosessin avulla. Yritykset voivat sallia transaktiokirjan muokkaamisen vain osallistujille, joilla on asianmukaiset käyttöoikeudet ja oikeudet. Vaikka tähän menetelmään liittyy muutamia ongelmia – kuten sisäpiirin uhat – moniin niistä on olemassa potentiaalisia ratkaisuja, kuten turvallisen infrastruktuurin toteuttaminen.

Lohkoketjuteknologia kehittyy nopeammin kuin koskaan aiemmin, ja sitä käytetään moniin eri tarkoituksiin, jaetusta tallennuksesta sosiaalisiin verkostoihin. Turvallisuuden osalta teemme löytöjä jatkuvasti. Kun kehittäjät luovat lohkoketjusovelluksia, heidän pitäisi siksi asettaa lohkoketjupalvelujen ja -sovellusten turvaaminen etusijalle. Turvallisen lohkoketjusovelluksen luominen alkaa turvallisuusprotokollan sisällyttämisestä koodausprosessiin. Tämä voidaan tehdä suorittamalla riskinarviointeja, luomalla uhkamalleja ja koodianalyysejä; staattinen koodianalyysi, vuorovaikutteinen sovelluksen tietoturvatestaus ja ohjelmistokokoonpanon analyysi pitäisi kaikki olla kehittäjän tehtävälistalla.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille