Yhdysvaltain keskuspankki laski hiljattain ohjauskorkoaan 25 peruspisteellä, jolloin se on nyt 4,25-4,50 prosentin vaihteluvälillä. Tämä on vuoden kolmas peräkkäinen koronlasku, yhteensä 100 peruspisteen lasku syyskuusta lähtien. Päätöstä odotettiin laajalti, mutta markkinoiden huomio siirtyi nopeasti Fedin poliittiseen julkilausumaan, talousennusteisiin ja puheenjohtaja Jerome Powellin kommentteihin, etenkin kun otetaan huomioon jatkuva vahva talouskasvu ja sitkeä inflaatio.
Fedin päivitetyt talousennusteet, joihin sisältyy tulevaisuuden korko-odotuksia kuvaava ”pistepiirros”, viittaavat siihen, että korko voisi laskea 3,9 prosenttiin vuoden 2025 loppuun mennessä, mikä merkitsee vielä 50 peruspisteen leikkauksia ensi vuonna. Tämä ennuste on korkeampi kuin syyskuussa ennustettu 3,4 %, mikä on merkki siitä, että Fed odottaa vähemmän aggressiivisia koronlaskuja vuonna 2025. Tämä näkyy myös uudessa inflaatioennusteessa, jossa PCE-inflaation (Personal Consumption Expenditures) odotetaan nousevan 2,5 prosenttiin ensi vuonna, kun aiempi arvio oli 2,1 prosenttia.
Fedin ilmoituksen jälkeen Bitcoinin hinta laski noin 104 000 dollarista noin 101 000 dollariin, mikä merkitsee lähes 5 prosentin laskua viimeisen 24 tunnin aikana. Muiden kryptovaluuttojen, kuten XRP:n, ADA:n (Cardano) ja LTC:n (Litecoin), hinnat laskivat vielä jyrkemmin, lähes 10 prosenttia. Myös S&P 500 -indeksi laski Fedin päätöksen jälkeen. Puheenjohtaja Powell selitti lehdistötilaisuudessaan, että koronlaskujen hitaampi tahti johtui viimeaikaisesta korkeammasta inflaatiosta ja ensi vuoden kasvaneista inflaatio-odotuksista.
Powell lisäsi, että Fed on lähempänä neutraalina pitämäänsä korkotasoa, mikä on toinen syy siihen, että tulevat koronnostot voivat olla asteittaisempia.
Vastatessaan kysymykseen mahdollisuudesta, että Yhdysvaltain hallitus loisi strategisen bitcoin-reservin presidentti Trumpin aikana, Powell totesi, että Fed ei saa Federal Reserve Actin mukaan omistaa bitcoineja, eikä se pyri lakimuutokseen tältä osin.
Bitwisen Euroopan tutkimuspäällikön Andre Dragoschin mukaan Fedin suurin haaste on se, että rahoitusolot ovat edelleen tiukat, vaikka korkoja on laskettu. Hän huomautti, että pitkien joukkolainojen tuotot ja asuntolainojen korot ovat nousseet syyskuusta lähtien, ja Yhdysvaltain dollari on vahvistunut, mikä viittaa rahoituksen kiristymiseen. Erityisesti dollarin vahvistuminen on riski Bitcoinille, sillä se liittyy usein maailmanlaajuisen rahan tarjonnan vähenemiseen, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti Bitcoiniin ja muihin kryptovaluuttoihin. Dragosch huomautti kuitenkin myös, että Bitcoinin ketjussa olevat tekijät, kuten vähenevät vaihtosaldot, ovat edelleen tukevia, mikä viittaa kasvavaan tarjonnan alijäämään.