Kryptovaluuttatyypit – mitä ne ovat?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️ Mikä on lohkoketju?

Lohkoketju on kaikenlaisten kryptovaluuttatransaktioiden digitaalinen pääkirja. Se kasvaa jatkuvasti, kun siihen lisätään “valmiita” lohkoja uusilla tallenteilla. Kukin lohko sisältää edellisen lohkon kryptografisen hashin, aikaleiman ja transaktiotiedot. Bitcoin-solmut käyttävät lohkoketjua erottaakseen lailliset Bitcoin-tapahtumat yrityksistä käyttää uudelleen kolikoita, jotka on jo käytetty muualla. Lisää

⚡️ Mitä louhinta on?

Louhinnan avulla luodaan uusia Bitcoin- ja muita kryptovaluuttoja. Louhijat palkitaan kryptovaluutalla siitä, että he tarkistavat ja sitouttavat transaktioita lohkoketjun digitaaliseen pääkirjaan. Ethereumin louhijat palkitaan heidän tekemänsä työn osuuden perusteella, eikä heidän osuutensa louhittujen lohkojen kokonaismäärästä.

⚡️ Mikä on kryptovaluutan vakuutena?

Vastaus tähän kysymykseen vaihtelee kryptovaluutasta riippuen. Bitcoinin taustalla ei ole mitään, vaan sen oma lohkoketjuprotokolla. Ethereumin tukena on sen oma lohkoketju sekä eetteri, jolla maksetaan transaktiomaksut ja louhijat. Ripple eroaa siitä, että se käyttää lohkoketjun sijasta konsensusrekisteriä, ja sen tukena on XRP, jota käytetään transaktiomaksujen maksamiseen.

⚡️ Mitä eri kryptovaluuttatyyppejä on olemassa?

Kryptovaluutan eri tyyppejä ovat Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), Stablecoins ja EOS.IO (EOS). Jokaisella on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja etunsa.

⚡️ Miten kryptovaluutta tuotetaan?

Kryptovaluutta tuotetaan prosessilla, jota kutsutaan louhinnaksi. Louhijat palkitaan kryptovaluutalla siitä, että he tarkistavat ja sitouttavat transaktioita lohkoketjun digitaaliseen pääkirjaan. Ethereumin louhijat palkitaan heidän tekemänsä työn osuuden perusteella, eikä heidän osuutensa louhittujen lohkojen kokonaismäärästä.

Kryptovaluuttatyypit

Kryptovaluutta on digitaalinen omaisuuserä, joka on suunniteltu toimimaan vaihtovälineenä ja joka käyttää kryptografiaa transaktioiden suojaamiseen, uusien yksiköiden luomisen valvontaan ja varojen siirron todentamiseen. Kryptovaluutat ovat hajautettuja, eli ne eivät ole hallituksen tai rahoituslaitoksen valvonnassa. Kryptovaluuttoja on monenlaisia, ja kullakin niistä on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja tarkoituksensa. Tässä blogikirjoituksessa keskustelemme kryptovaluuttojen eri tyypeistä ja siitä, miten ne eroavat toisistaan!

Virtuaalivaluutta on digitaalisen valuutan muoto. Kaikki virtuaalivaluutat ovat digitaalisia (olemassa vain Internetissä), mutta kaikki digitaaliset valuutat eivät ole virtuaalisia. 

Digitaalinen raha, joskus myös kyberraha, on synonyymi sähköiselle rahalle, jolla on perinteisen (fiat-)rahan ominaisuuksia ja joka voi olla säänneltyä ja valvomatonta. Virtuaalivaluutat ja kryptovaluutat ovat kahdenlaisia digitaalisia rahoja.

Kryptovaluutta: tyypit ja niiden ominaisuudet

Mikä on Bitcoin

Mikä on Bitcoin Kryptovaluuttatyypit
Mikä on Bitcoin

Bitcoin on ensimmäinen ja tunnetuin kryptovaluutta. Sen loi vuonna 2009 nimetön henkilö tai ryhmä ihmisiä salanimellä Satoshi Nakamoto. Bitcoin on hajautettu kryptovaluutta, mikä tarkoittaa, että se ei ole hallituksen tai rahoituslaitoksen valvonnassa. Transaktiot varmennetaan louhijoiksi kutsuttujen tietokoneiden verkostossa, ja ne kirjataan julkisesti hajautettuun pääkirjaan, jota kutsutaan lohkoketjuksi. Bitcoinia voi ostaa, myydä tai vaihtaa tavaroihin ja palveluihin.

Miten Bitcoin toimii: Bitcoin: Mitä sinun tarvitsee tietää digitaalisesta valuutasta?

Lohkoketjujen ja kryptojen

Bitcoin on digitaalinen valuutta, mikä tarkoittaa, että se on koodilla ohjattua ja luotua rahaa. Koodi on kirjoitettu avoimen lähdekoodin tietokonekielellä, jonka avulla kuka tahansa voi tarkistaa tai muokata koodia. Bitcoin ei ole fyysistä rahaa; sitä ei ole olemassa reaalimaailmassa kuten tavallisia fiat-valuuttoja, kuten dollareita, euroja, jeniä ja juaneja. Se on olemassa vain internetissä, yleensä digitaalisissa lompakoissa. Bitcoin-lompakko voi olla eri muodoissa: puhelimessa tai tietokoneessa käytettävä sovellus, joka tallentaa bitcoinit, tai jopa pelkkä paperinpala, johon on painettu Bitcoin-osoite.

Mistä voin saada bitcoineja?

Voit ostaa bitcoineja oikealla rahalla tai vaihtaa niitä muihin digitaalisiin valuuttoihin. Erilaiset pörssit helpottavat bitcoinien ostamista ja myymistä. Coinbase on yksi suosituimmista pörsseistä, joissa voit ostaa, myydä ja vaihtaa Bitcoinia.

Miten ostaa Bitcoin ja voit ansaita siitä?

Miten Bitcoin toimii: Bitcoin: Mitä sinun on tiedettävä digitaalisesta valuutasta?
Miten ostaa Bitcoin

Miten ostaa Bitcoin? Voit ostaa Bitcoinia eri pörsseistä. Suosituimmat niistä ovat Coinbase, Kraken ja Binance coin. Kun olet luonut tilin vaihtoon, sinun on talletettava siihen rahaa, jotta voit aloittaa Bitcoinin ostamisen.

Voitko ansaita Bitcoineja? 

Kyllä voit! Voit tehdä sen eri tavoin: käydä kauppaa, louhia tai tarjota palveluja bitcoineja vastaan.

Miksi louhia bitcoinia? https://www.investopedia.com

Miten bitcoinin kurssi muuttui sen historiassa?

Bitcoinin hinta on epävakaa; se nousee ja laskee paljon. Bitcoinin arvo oli 0,08 dollaria vuonna 2009, ja se saavutti kaikkien aikojen korkeimman arvonsa 19 783 dollaria joulukuussa 2017.

Mikä on altcoin?

Mistä voin saada bitcoineja?
Mikä on altcoin?

Bitcoinin ensisijainen kilpailija tunnetaan nimellä altcoin. Mitä tahansa kryptovaluuttaa, joka ei ole Bitcoin, kutsutaan altcoiniksi. Altcoinit luodaan usein parantamaan Bitcoinin ominaisuuksia tai tavoittelemaan erilaisia päämääriä ja tavoitteita. Ethereum, Litecoin, Dogecoin ja XRP ovat tunnettuja vaihtoehtokolikoita.

Vuonna 2008 bitcoinin avoimen lähdekoodin koodi ja lanseeraus saivat aikaan tuhansien vaihtoehtoisten bitcoin-kolikoiden (altcoin) luomisen, joita kutsutaan toisinaan kopiovaluutoiksi.

Suurin osa niistä on verrattavissa bitcoiniin jollakin tavalla. Esimerkiksi Charlie Lee kehitti Bitcoiniin verrattavan Litecoinin, joka on bitcoinin kaltainen vertaisvaluutta ja maailmanlaajuinen maksuverkko.

Bitcoinin ostamiseen on kuitenkin muitakin syitä:

Miten bitcoineilla voi ansaita?
Miten Bitcoin toimii?
  • Ethereum on esimerkiksi maailman ensimmäinen ohjelmoitava lohkoketju, jonka avulla kehittäjät voivat luoda ja ottaa käyttöön hajautettuja sovelluksia (DApps) ja älykkäitä sopimuksia.
  • IOTA-kryptovaluutta on uusi tiedonsiirto- ja transaktioselvitystapahtumien kerros esineiden internetissä (IoT) ja koneiden välisessä taloudessa (M2M), kuten sen luojat kuvaavat. Siinä hyödynnetään Tanglea, IOTA:n omaa hajautettua pääkirjatekniikkaa.
  • Kaikki kryptovaluutat toimivat verkoissaan käyttäen hajautettua pääkirjatekniikkaa (DLT). Lohkoketju on DLT:n laajimmalle levinnyt ja suosituin muoto. Kunkin altcoinin taustalla olevat erityiset koodivariaatiot tekevät siitä ainutlaatuisen.
  • CoinMarketCapin mukaan saatavilla on ainakin 900 kryptovaluuttaa, joista arvokkaimmat ovat Ethereum (ETH), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC) ja EOS.IO (EOS).

Mikä on stablecoin?

Voiko bitcoineilla ansaita? 
Mikä on stablecoin?

Stablecoin on kryptovaluuttatyyppi, joka on suunniteltu minimoimaan kurssivaihtelut. Stablecoinien vakuutena on omaisuutta, kuten fiat-valuuttaa (esim.

Mikä on merkki

Mikä on altcoin? Lohkoketjujen ja kryptojen
Mikä on esimerkki merkistä?

Token on eräänlainen kryptovaluutta, joka edustaa omaisuutta tai hyötyarvoa. Yritykset laskevat usein markkoja liikkeeseen ICO:n (Initial Coin Offering) aikana keinona kerätä varoja. Tokeneita voidaan käyttää tavaroiden ja palveluiden ostamiseen, tai ne voivat antaa oikeuksia, kuten äänioikeuden tai omistusoikeuden.

Kuka laskee liikkeeseen poletteja

Syitä ostaa Bitcoin-kryptoa
Miten rahakkeita lasketaan liikkeeseen?

Kuka tahansa voi laskea liikkeeseen tokeneita, mutta useimmat niistä ovat yritysten tai projektien liikkeeseen laskemia. Yritykset laskevat usein tokeneita liikkeeseen ICO:n aikana kerätäkseen varoja projektilleen.

Merkkejä on monenlaisia:

  • Equity tokenit – yrityksen arvopaperit (osakkeet), service tokenit – joita käytetään verkkoalustoilla ja jotka voivat edustaa pisteitä, pelivaluuttaa, mainetta jne.
  • Omaisuusvakuudelliset tokenit ovat sitoutuminen palveluihin tai tavaroihin.

Kuka lanseeraa rahakkeita 

Kuka tahansa voi lanseerata arvopapereita, mutta useimmat lanseeraavat yritykset tai hankkeet. Yritykset lanseeraavat usein tokeneita ICO:n aikana kerätäkseen varoja projektilleen.

Mitä ovat DeFi-tokenit

Mikä on stablecoin?
Mitkä ovat parhaat DeFi-merkit?

DeFi-tokenit ovat tokeneita, jotka edustavat omaisuuseriä hajautetussa rahoitusprotokollassa (DeFi). DeFi

Mikä on kryptovaluutan haarautuminen?

Haarautuminen on kryptovaluutan ohjelmistoon tehty muutos, joka luo kaksi eri versiota lohkoketjusta eri säännöillä. Haarautuminen voi tapahtua vahingossa (vikojen vuoksi) tai tarkoituksella (uusien ominaisuuksien lisäämiseksi). Kun haarautuminen tapahtuu, lohkoketjun eri versiot ovat yhteensopimattomia keskenään.

Haarukka voi olla väliaikainen tai pysyvä. Hard fork on pysyvä muutos protokollaan, joka luo lohkoketjusta uuden version, joka ei ole yhteensopiva vanhan kanssa. Pehmeä haarautuminen on taaksepäin yhteensopiva muutos protokollaan.

Mikä on ERC20-token

Mikä on token
Mitkä kolikot ovat ERC20-kolikoita?

ERC20-token on eräänlainen kryptovaluutta, joka käyttää Ethereumin verkkoa infrastruktuurinaan. ERC20-tokenit luodaan Ethereumin älysopimusjärjestelmän avulla, ja niitä voidaan käyttää edustamaan mitä tahansa (esim. kanta-asiakaspisteitä, valuuttoja, varoja).

ERC20-tavaramerkkejä säilytetään ja siirretään Ethereumin lompakoilla (esim. MetaMask, MyEtherWallet).

Vaihtokelvottomien polettien selitys https://www.forbes.com/advisor/investing/cryptocurrency/nft-non-fungible-token/.

Esimerkkejä kryptovaluutoista.

Jotta ymmärtäisit paremmin kryptomarkkinoiden erilaisia varoja, on järkevää tarkastella tiettyjä kryptovaluuttoja, rahakkeita ja stablecoineja.

1. Bitcoin (BTC)

Mitä on tokenien liikkeeseenlasku?
Mikä on Bitcoinin päätarkoitus?

Bitcoin on kryptoalan selkeä johtaja. Se on myös ensimmäinen kryptovaluutta. Bitcoin lanseerattiin vuonna 2009; sen loi henkilö (tai mahdollisesti ryhmä), joka käyttää salanimeä Satoshi Nakamoto. Kesäkuussa 2023 liikkeessä oli hieman yli 19 miljoonaa Bitcoin-merkkiä, kun yläraja on 21 miljoonaa. Joka päivä louhitaan lähes tuhat uutta bitcoinia, mikä tuo Bitcoinin yhä lähemmäs sen rajallista enimmäismäärää.

Bitcoin suunniteltiin siten, että se olisi riippumaton kaikista hallituksista tai keskuspankeista. Sen sijaan se perustuu lohkoketjuteknologiaan. Lohkoketju on hajautettu julkinen pääkirja, joka sisältää digitaalisen tallenteen jokaisesta Bitcoin-tapahtumasta. Bitcoin loi kryptografian ja konsensuksen – eli vertaisverifioinnin (P2P) – edellyttämät perusjärjestelmämekaniikat, jotka ovat nykyään perustana useimmille kryptovaluuttamuodoille.

Mitä ovat DeFi-tokenit? Lohkoketjujen ja kryptojen
Mikä on Bitcoin? Miten sitä louhitaan, ostetaan ja käytetään

P2P-verkot eroavat perinteisistä, keskitetyistä malleista, koska ne ovat hajautettuja ja suunniteltu toimimaan kaikkien osapuolten hyväksi. P2P-verkossa eri tietokoneet (tai solmut) on yhdistetty toisiinsa, jotta ne voivat työskennellä yhdessä. Ihanteellinen P2P-alusta on sensuurin kestävä, avoin ja julkinen, jotta tietoja ja muita toimintoja voidaan jakaa vapaasti.

Bitcoin-louhijat käyttävät tietokoneita tarkistamaan transaktiolohkoja ja tuottamaan lisää bitcoineja PoW-prosessin (proof-of-work) avulla. Kirjaamalla transaktiot lohkoketjuun jokainen bitcoin tulee validoiduksi ja turvalliseksi. Tämä prosessi vaatii kuitenkin valtavia määriä energiaa, mikä aiheuttaa huolta ympäristön saastumisesta.

2. Ethereum (ETH)

Onko ERC20 sama kuin ETH?
Onko Ethereum parempi kuin Bitcoin?

Ethereum on lohkoketjuverkko, joka Bitcoinin tavoin mahdollistaa käyttäjien luoda ja julkaista hajautettuja sovelluksia (dApp). Ethereum suunniteltiin kuitenkin nimenomaan ohjelmoitavaksi lohkoketjuksi. Tämä tarkoittaa, että sitä ei luotu tukemaan valuuttaa vaan pikemminkin mahdollistamaan dAppien kehittäminen ja käyttöönotto. Eetteri (ETH) on Ethereumin natiivi valuutta, ja se kehitettiin alustan maksuvälineeksi. Voit ajatella ETH:ta eräänlaisena polttoaineena, joka antaa voimaa Ethereumin lohkoketjulle. Ethereumilla on ollut tärkeä rooli monien kolikkoantien onnistumisessa isännöimällä niitä lohkoketjussaan. Lisäksi Ethereum oli vastuussa siitä, että markkinoille tuotiin NFT-tokenit (non-fungible token), jotka ovat sittemmin lähteneet nousuun.

Mikä on Bitcoinin päätarkoitus?
Onko Ethereum parempi kuin Bitcoin?

Ethereumia ja Bitcoinia verrataan usein toisiinsa, sillä ne ovat kaksi tunnetuinta lohkoketjua ja kryptovaluuttaa. On kuitenkin tärkeää huomata, että nämä kaksi teknologiaa on suunniteltu eri tavoitteiden saavuttamiseksi. Monin tavoin niitä voidaan pitää pikemminkin toisiaan täydentävinä voimina kuin suorina kilpailijoina.

Bitcoin on vertaisverkkoon perustuva digitaalinen rahaverkko, joka mahdollistaa liiketoimet ilman keskusviranomaista. Tämä innovatiivinen verkkoarkkitehtuuri on tasoittanut tietä monimutkaisille lohkoketjusovelluksille. Ethereum, joka tunnetaan myös nimellä maailman tietokone, laajentaa Bitcoinin teknologiaa toteuttamalla älykkäitä sopimuksia. Tämä mahdollistaa dAppien rakentamisen, joihin kuuluu lukuisia joukkorahoitusalustoja, rahoitusvälineitä, digitaalisia pelejä ja keräilyesineitä sekä hajautettuja markkinapaikkoja.

Mikä on Bitcoin? Miten sitä louhitaan, ostetaan ja käytetään
Mikä on tether-kryptovaluutta (USDT)?

Kesäkuuhun 2023 mennessä eetteristä oli tullut Bitcoinin jälkeen toiseksi suosituin kryptovaluutta. BTC:n tavoin ETH:ta tuotetaan PoW-järjestelmän avulla, mutta toisin kuin Bitcoinissa ETH:ta ei voi luoda rajattomasti.

3. Tether (USDT)

Tether oli yksi ensimmäisistä kryptovaluutoista, joita markkinoitiin stablecoinina, joka on kryptovaluuttatyyppi, jonka vakuutena on fiat-valuutta. Tässä tapauksessa Yhdysvaltain dollari sitoo tetherin arvon. Tether on tällä hetkellä maailman suurin stablecoin, ja vuonna 2023 sillä käydään kauppaa suurimmalla osalla kryptovaluutoista.

Onko Ethereum parempi kuin Bitcoin?
Onko Tether hyvä sijoitus?

Tetherin, kuten muidenkin stabiilien kolikoiden, on tarkoitus tarjota käyttäjille vakautta ja läpinäkyvyyttä pienemmillä transaktiomaksuilla. Tetheriä ei ole suunniteltu spekulatiiviseksi sijoituskohteeksi, kuten jotkin kryptovaluutat, vaan se on alun perin tarkoitettu sijoittajille, jotka halusivat välttää markkinoiden äärimmäistä epävakautta. Koska tether on sidottu Yhdysvaltain dollariin (merkitty USDT:llä), sen pitäisi väitteiden mukaan säilyttää arvo 1:1 dollarin kanssa, vaikka tätä tarkastellaankin toisinaan.

Onko Ethereum parempi kuin Bitcoin?
Jotkut uskovat, että jos Tether (kryptovaluutta) kaatuu, koko järjestelmä romahtaa.

Toukokuussa 2023 tether menetti hetkeksi sidonnaisuutensa dollariin, ja kaikki kryptovaluutat romahtivat. Tämä johtui osittain siitä, että toinen stablecoin, terra (USD) putosi alle 30 sentin. Paniikki laajemmilla kryptomarkkinoilla oli tuolloin ilmeinen, kun monet sijoittajat yrittivät lunastaa tetherinsä, kun taas toiset yrittivät poistua omaisuusluokasta kokonaan; valitettavasti tämä johti joidenkin sijoitusten menettämiseen.

4. USD-kolikko (USDC)

USDC on digitaalinen stabiili kolikko, joka vastaa 1 USD:tä.Sen ovat kehittäneet Circle ja Coinbase, ja se on julkaistu Ethereumin, Stellarin, Algorandin ja Solanan lohkoketjuissa.Jokaista USDC-merkkiä kohden pidetään varalla 1 USD. Tämän ansiosta Grant Thornton LLP, yksi maailman suurimmista tilitoimistoista, voi tarkastaa sen säännöllisesti. USDC luotiin syyskuussa 2018, ja maaliskuusta 2021 alkaen ilmoitettiin, että Visa sallii USDC:n käytön maksujen suorittamiseen maksuliikenneverkossaan.

Mikä on tether-kryptovaluutta (USDT)?
USD Coin (USDC) Määritelmä

USDC on vakaa kolikko, joka voi toimia useissa eri lohkoketjuverkoissa, mutta ensisijaisesti Ethereumissa. Sen arvo on sidottu Yhdysvaltain dollariin taatusti 1:1-suhteessa, mikä tekee siitä luotettavan kryptovaluutanvaihtomuodon.

Kryptomaailman kasvaessa on syntynyt erilaisia stablecoineja, joista on tullut tärkeä osa kryptovaluuttamarkkinoita. Stablecoinin peg eli se, miten se ylläpitää tasaista arvoa, eroaa sen infrastruktuurin perusteella. Stablecoinit voivat olla peräisin keskitetyistä lähteistä tai ne voivat olla vakuudellisia hajautetusti. Ne saattavat myös käyttää algoritmisia järjestelmiä pitämään hinnat tasaisina.

Onko Tether hyvä sijoitus?
Onko USD Coin oikeaa rahaa?

USDC:n kaltaisen vakaan kolikon ensisijainen tavoite on tehdä transaktioista sekä nopeampia että edullisempia. Vaikka on esitetty huolenaiheita siitä, onko tether-vakiocoinin takana Yhdysvaltain dollarin varannot, jotkut sijoittajat luottavat kuitenkin siihen, että USDC on huomattavasti läpinäkyvämpi: sen varantoja valvoo Grant Thornton, LLC:n amerikkalainen sivuliike – maailmanlaajuinen tilintarkastusyritys. Visa ilmoitti 29. maaliskuuta 2021 suunnitelmistaan alkaa käyttää USDC:tä sen maksuliikenneverkossa suoritettavien transaktioiden selvittämiseen. Kesäkuussa 2023 USDC:tä oli maailmanlaajuisesti liikkeellä 55,09 miljardia yksikköä.

5. Binance Coin (BNB)

Binance on yksi suurimmista nykyisin toimivista kryptovaluuttapörsseistä. Binance-kolikko (BNB) luotiin hyödyllisyystodistusmerkiksi, jota voidaan käyttää vaihtovälineenä Binance-alustalla.

Binance Coin (BNB)
Mihin Binance Coinia käytetään?

Se rakennettiin alun perin Ethereum-lohkoketjun päälle, mutta sittemmin se on siirretty Binancen omalle lohkoketjualustalle. Alun perin BNB:n hallussapito ja käyttö antoi kauppiaille mahdollisuuden saada alennuksia kaupankäyntimaksuista Binance-ekosysteemissä, mutta nyt sitä voidaan käyttää myös maksuihin, matkojen varaamiseen, viihteeseen, verkkopalveluihin ja muihin rahoituspalveluihin sen lisäksi, että se on rajoitettu vain pörssin sisällä oleville käyttäjille.

BNB on markkinakapasiteetiltaan viiden suurimman kryptovaluutan joukossa, ja se on kehittänyt lukuisia käyttötapauksia ja sovelluksia, mutta se on kohdannut sääntelyongelmia eri maissa.

Mihin Binance Coinia käytetään?
Binance Coin (BNB)

Binance loi enintään 200 miljoonaa tokenia, joista puolet oli sijoittajien saatavilla ICO:n aikana. Kysynnän lisäämiseksi Binance ostaa joka vuosineljännes takaisin ja tuhoaa osan hallussaan olevista kolikoista. Tätä kutsutaan “polttamiseksi”, koska se vähentää kokonaistarjontaa. Motivaatio tähän on se, että omaisuuserien hinta yleensä nousee, kun kiertävä tarjonta vähenee ja niistä tulee niukempia.

6. XRP (XRP)

XRP on Ripple Ledgeriin kuuluva digitaalinen omaisuuserä. Sen rakenne helpottaa arvon siirtämistä ja todennettavien transaktioiden luomista eri fiat-valuuttojen välillä edullisesti.

monet Ripple-tuotteet voivat parantaa perinteisiä järjestelmiä, kuten luottokortteja ja pankkeja, minimoimalla tarpeettomat vaiheet ja parantamalla käyttäjäkokemusta.

Mikä on Ripple (XRP)?
Mikä on Ripple (XRP)?

XRP:n on luonut Ripple Labs, Inc. Vaikka jotkut pitävät XRP:tä ja Rippleä samana asiana, ne ovat kaksi eri kokonaisuutta. Ripple on maailmanlaajuinen rahansiirtoverkko, jota rahoituspalveluyritykset käyttävät, kun taas XRP on kryptovaluutta, joka on suunniteltu käytettäväksi Ripple-verkossa. Voit ostaa XRP:tä joko sijoituksena tai vaihtaa sen muihin kryptovaluuttoihin. XRP:n toinen tehtävä on, että sillä voidaan rahoittaa Ripplessä tapahtuvia transaktioita.

XRP:tä on mahdotonta “louhia” kuten Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja – sen sijaan kolikoita on olemassa vain 100 miljardia. XRP ei myöskään käytä lohkoketjuteknologiaa transaktioiden todentamiseen; Ripple-verkko vahvistaa transaktion pätevyyden solmujen välisen konsensuksen avulla. Osallistuvien solmujen äänet vahvistavat transaktiot nopeammin kuin Bitcoinin prosessi, mikä tekee XRP:stä myös edullisemman.

7. Cardano (ADA)

Cardano on Proof-of-Stake-lohkoketjualusta, joka mahdollistaa älykkäät sopimukset. Cardano keskittyy vahvasti akateemiseen tutkimukseen varmistaakseen, että transaktioiden sekuntikohtainen (TPS) läpimenoteho on korkea, ja Ouroboros-niminen konsensusmekanismi käyttää hyvin vähän energiaa. ADA, joka on Cardanon natiivi kolikko, toteuttaa älykkäitä sopimuksia ja helpottaa transaktioita koko verkossa.

Ada Lovelacen kunniaksi
ardano nimesi kryptovaluuttansa ADA

Cardano markkinoi itseään kolmannen sukupolven lohkoketjualustana ja erottautuu siten muista kryptovaluutoista seuraavan tason kryptovaluuttoina. Cardano toimii Proof of Stake (PoS) -periaatteella, mikä tarkoittaa, että Bitcoinin kolikoiden louhintaan tarvitsemat monimutkaiset PoW-laskelmat ovat tarpeettomia. Näin ollen tämä tekee Cardanon verkosta tehokkaamman ja kestävämmän kuin jotkut muut kryptoverkot.

Kunnianosoituksena Ada Lovelacelle – 1800-luvun matemaatikolle – Cardano nimesi kryptovaluuttansa ADA:ksi.

Cardanoa voidaan käyttää identiteetin hallintaan ja jäljitettävyyteen
Cardanoa voidaan käyttää identiteetin hallintaan ja jäljitettävyyteen

Cardanoa voidaan käyttää identiteetin hallintaan ja jäljitettävyyteen. Ensimmäistä sovellusta voidaan käyttää tietojen keräämisen tehostamiseen useista lähteistä. Jälkimmäistä voidaan käyttää tuotteen valmistusvaiheen tarkastamiseen ja mahdollisesti petosten ja väärennösten estämiseen.

Cardanoa luodaan viidessä vaiheessa, jotta saavutetaan sen tavoite kehittää verkko hajautettujen sovellusten (dApps) alustaksi, jossa on pääkirja, johon voidaan tallentaa useita omaisuuseriä ja jossa on älykkäitä sopimuksia, jotka voidaan todentaa. Tutkimukseen perustuva kehys, jota Cardano käyttää kussakin vaiheessa, sekä vertaisarvioidut oivallukset, joihin se nojaa, ovat auttaneet antamaan Cardanolle tieteellisen maineen.

8. Solana (SOL)

Solana-alusta luo kryptovaluutan Sol. Tämä yritys on edistynyt hajautetussa rahoituksessa (DeFi), erityisesti älysopimusteknologiallaan. Älykkäät sopimukset ovat samanlaisia kuin tavalliset paperisopimukset, mutta ilman tarvittavia kolmansia osapuolia. Solana ei ainoastaan luonut Degenerate Ape Academya, vaan myös otti käyttöön PoH-protokollan (proof-of-history). PoH mahdollistaa sen, että kuka tahansa voi tarkistaa, onko jokin tapahtuma tapahtunut menneisyydessä ilman, että hän on ollut silminnäkijä. Tämä on suuri edistysaskel Solanan käytettävyyden ja skaalautuvuuden kannalta.

Mikä on Solana (SOL)?
SOL pyrkii parantamaan lohkoketjun skaalautuvuutta luomalla nykyisen proof-of=stake-konsensuksen lisäksi proof-of-history-konsensuksen.

Solana-säätiö on sitoutunut lisäämään hajautetun rahoituksen saatavuutta, mikä on herättänyt pienyrittäjien ja laajojen instituutioiden kiinnostuksen. Käyttämällä innovatiivista hybridikonsensusmallia Solana antaa kaikille, jotka ovat valmiita tutkimaan uusia kaupankäynnin rajoja.

Solana on suosittu sen ennätyksellisen nopean käsittelyn ansiosta. SOL-hybridiprotokolla lyhentää transaktioiden ja älysopimusten validointiaikoja. Solanan uskomattoman nopea käsittely on herättänyt monien instituutioiden huomion.

Mikä on Solana (SOL) ja miten SOL-krypto toimii?
Solitanan protokolla on suunniteltu niin tavallisten kuluttajien kuin yritysasiakkaidenkin käyttöön.

Yksi Solitanan myyntivaltti on, että käyttäjät eivät tule ikävästi yllättymään piilotetuista maksuista tai veroista; protokolla asettaa etusijalle alhaiset transaktiokustannukset estämättä nopeaa käsittelyä tai skaalautuvuutta.

9. Dogecoin (DOGE)

Dogecoin (lausutaan doh-coin) esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 vitsikryptovaluuttana, jolla pilkattiin Bitcoinia. Vaikka se aloitti vitsinä, valuutta herätti ihmisten huomion ja sai melko paljon sijoituksia. Huhtikuussa 2019 Elon Musk twiittasi suhtautuvansa Dogecoiniin myönteisesti, mikä sai entistä useammat ihmiset ottamaan kryptovaluutan vakavasti.

Kryptovaluutta Dogecoin
Dogecoin-kolikoita

Dogecoin on altcoin, joka Bitcoinin ja Ethereumin tavoin toimii lohkoketjuverkossa, jossa käytetään PoW-järjestelmää. Louhittavien kolikoiden määrää ei kuitenkaan ole rajoitettu (toisin kuin Bitcoinin 21 miljoonan kolikon yläraja).

Dogecoinia käytetään pääasiassa Redditissä ja Twitterissä tippijärjestelmänä, jolla palkitaan henkilöitä laadukkaan sisällön luomisesta tai jakamisesta. Jos haluat vastaanottaa Dogecoin-vihjeitä, osallistua Dogecoin-yhteisöihin tai saada Dogecoin-hanasta Dogecoin-kolikoita. Hana on verkkosivusto, joka tarjoaa käyttäjille pienen määrän valuuttaa ilmaiseksi ja toimii johdatuksena Dogecoinien käyttöön.

Dogecoin nousi otsikoihin vuonna 2014, kun sijoittajat lahjoittivat 30 000 dollaria vastaavan summan dogecoinina auttaakseen Jamaikan kelkkajoukkueen lähettämistä talviolympialaisiin.

Mikä on Dogecoin? Miten se toimii?
DOGE on yksi suurimmista kolikoista markkinakapasiteetiltaan, mutta se käy kauppaa vaivaisella 0,072 sentillä 25. kesäkuuta 2023.

10. Polkadot (DOT)

Gavin Wood oli mukana perustamassa Polkadotia ja Ethereumia parantaakseen lohkoketjuverkon ominaisuuksia. Polkadot-alustan kryptovaluutta on nimeltään DOT, joka lanseerattiin vuonna 2020. Lyhyessä ajassa siitä on tullut yksi suurimmista saatavilla olevista kryptoverkoista.

Polkadot-krypto
Polkadot-krypto

Polkadot toimii yhdistämällä kaksi lohkoketjua – päälohkoketju, jossa transaktiot ovat pysyviä, ja käyttäjien luomien Lohkoketjujen ja kryptojen rinnakkaisverkko, jota kutsutaan parachainsiksi. Parachainit ovat Polkadot-pohjaisia itsenäisiä lohkoketjuja, jotka ovat yhteydessä Polkadotin päälohkoketjuun (releketjuun) ja toimivat sen ulkopuolella.

Lohkoketjut käsittelevät transaktioita jakamalla lohkoketjun useisiin osiin, jotka tallennetaan eri tietokoneisiin. Tämä vähentää kunkin tietokoneen laskentataakkaa ja mahdollistaa sen, että verkko voi käsitellä enemmän transaktioita lyhyemmässä ajassa. Parachainit voidaan räätälöidä erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten sovellusten rakentamiseen, muiden kolikoiden tukemiseen ja päälohkoketjun turvallisuudesta hyötymiseen.

Polkadot eroaa muista lohkoketjuratkaisuista erityisesti keskittymällä yhteentoimivuuteen. Rakentamalla niin sanottuja siltoja Lohkoketjujen ja kryptojen Polkadot pyrkii mahdollistamaan viestinnän ja yhteistyön erilaisten järjestelmien välillä. Vaikka se ei ole ainoa järjestelmä, jolla on tämä tavoite, Polkadotin lähestymistapa on saanut viime vuosina merkittävää kannatusta.

11. Dai (DAI)

Dai (DAI) on Maker-protokollan natiivi kryptovaluutta, joka on hajautetun autonomisen organisaation (MakerDAO) ylläpitämä avoimen lähdekoodin ohjelmistosovellus. DAI on hajautettu stablecoin, jota ei hallinnoi keskusviranomainen tai -organisaatio. Se on pehmeästi sidottu Yhdysvaltain dollariin ja pyrkii pitämään arvonsa suhteellisen vakaana muihin kryptoihin verrattuna. MakerDAO:n hyödyllisyys- ja hallintakuponki on MKR, jota käytetään Dai-krypton hinnan vakauttamiseen.

Mikä on DAI ja miten se toimii?
Mikä on DAI ja miten se toimii?

Dai suunniteltiin kryptolainausta varten, mikä on Maker-protokollan päätavoite. Koska Dai on ERC20-token, sillä on kuitenkin myös monia muita käyttömahdollisuuksia Ethereumissa, kuten älykkäiden sopimusten luominen.

Dai (DAI) on vakuuspohjainen kryptovaluutta, joka käyttää älykkäitä sopimuksia säilyttääkseen suunnilleen yksi yhteen -arvon Yhdysvaltain dollarin kanssa. Toisin sanoen Dai-kolikko on stablecoin. Toisin kuin muut stablecoinit, joita pyörittävät keskitetyt organisaatiot, jotka hallinnoivat hintavakautta, DAI-krypto perustuu kuitenkin älykkäisiin sopimuksiin ja sen tukena on muita kryptomuotoja vakuudellisen velan avulla.

12. Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu -kryptovaluutta (SHIB) on meemikolikko, mikä tarkoittaa, että se on kryptovaluutta, joka perustuu viruaaliseen vitsiin tai kulttuuriviittaukseen. Meemikolikot saavat yleensä suosiota sosiaalisen median huomiosta. Esimerkiksi Shiba Inu sai inspiraationsa Dogecoinista (DOGE), joka itsessään luotiin vuonna 2014 kevytmielisenä tapana lähestyä kryptovaluuttoja Shiba Inu -koiran kuvan avulla.

Mikä on Shiba Inu
Shiba Inu -kryptovaluutta

SHIB aikoo olla Dogecoinin kilpailija tai “Dogecoinin tappaja”. Sen sijaan, että SHIB:llä olisi oma lohkoketjunsa kuten DOGE:lla, se käyttää Ethereumin lohkoketjua. Sekä DOGE:lla että SHIB:llä on kuitenkin rajoittamaton määrä kolikoita. Kun SHIB aloitti liikkeelle lähtemisen, sen alkuperäinen tarjonta oli yksi kvadriljoona kolikkoa.

Shiba Inu -kryptovaluutalla, kuten kaikilla sijoitusvaihtoehdoilla, on muutamia etuja ja haittoja. Lisäksi se säilyttää arvonsa seuraavista syistä:

Mitä TRON-krypto tekee?
Mikä on Shiba Inu

SHIB:n tarjonta on rajallinen. SHIB-kolikko lanseerattiin vuonna 2020, ja sitä oli tarjolla kiinteä 1 kvadriljoona kappaletta – josta lähes 50 prosenttia on jo poltettu tai lahjoitettu – mikä on pitänyt markkinahinnan alhaisena (yksi Shibakolikko on arvoltaan pennin murto-osa). Kolikoiden lukumäärän rajaaminen on myös antanut hinnalle jonnekin, mihin se voi nousta, jos kysyntä nousee.

– SHIB tarjoaa lukuisia etuja, joita muut kryptovaluutat eivät tarjoa. Shiba Inulla on esimerkiksi järjestelmä, jossa käyttäjät voivat saada palkkioita panostuksesta – krypto-omistusten lukitsemisesta palkkioiden tai korkojen saamiseksi – yksinkertaisesti tallettamalla varoja likviditeettipooliin. Tarjoamalla tällaisen palkitsemisjärjestelmän se kannustaa käyttäjiä käyttämään erilaisia kolikoita verkossa.

13. TRON (TRX)

TRON (TRX) on Tron Foundationin vuonna 2017 luoma lohkoketjupohjainen käyttöjärjestelmä, joka siirtyi verkkoonsa vuotta myöhemmin. Sen päätavoitteena on varmistaa, että tämä teknologia soveltuu käytettäväksi jokapäiväisessä elämässämme.

Mitä TRON-krypto tekee?
Mitä TRON-krypto tekee?

TRON-ohjelmisto tukee erilaisia lohkoketjujärjestelmiä, älykkäitä sopimuksia ja dAppeja. Bitcoinin tavoin se käyttää UTXO:ta transaktioiden tekemiseen, jotka ovat julkisesti kaikkien verkossa olevien henkilöiden nähtävissä pääkirjassa. Tietoja isännöidään myös ilman keskusviranomaista, joten käyttö on ilmaista.

TRONin tavoitteena on auttaa sisällöntuottajia, jotka saavat työstään vain pienet tulot, tarjoamalla enemmän palkintoja TRX-tokenien muodossa. TRON esimerkiksi kannustaa sisällön kuluttajia palkitsemaan tekijöitä suoraan ilman välikäsiä, kuten YouTube tai Apple. Lisäksi verkossa käyttöönotetut hajautetut pelit antavat pelaajille mahdollisuuden kannustaa ja palkita tekijöitä suoraan digitaalisilla varoilla.

TRON suunniteltiin luomaan hajautettu internet. Koska TRON on vaihtoehto Ethereumille, se toimii työkaluna kehittäjille, jotka haluavat luoda dAppeja. TRON-verkossa kuka tahansa voi julkaista sisältöä ja vastaanottaa digitaalisia varoja vastineeksi panoksestaan – ja kaikki tämä ilman, että hänen tarvitsee huolehtia transaktiomaksuista. Näin ollen TRONin etu antaa tekijöille mahdollisuuden jakaa sisältöään pelottomasti ja avoimesti.

14. Avalanche (AVAX)

Avalanche-lohkoketjualusta on suunniteltu älykkäitä sopimuksia, dAppeja ja aliverkkoja (räätälöityjä lohkoketjuja) varten. Se keskittyy nopeisiin transaktioihin, alhaisiin maksuihin ja tehokkaaseen energiaan. AVAX on Avalanche-verkon natiivi token.

Avalanche on lohkoketjujen nopein älykkäiden sopimusten alusta
Avalanche on lohkoketjujen nopein älykkäiden sopimusten alusta

Kolmen lohkoketjun arkkitehtuuri ja PoS-konsensusprotokolla erottavat Avalanchen kilpailijoistaan, sillä se pystyy tarjoamaan suuren läpimenon tinkimättä turvallisuudesta tai hajauttamisesta.

Osana Ethereumin kanssa kilpailevien älykkäiden sopimusalustojen ryhmää, joita kutsutaan kollektiivisesti “Ethereumin tappajiksi”, Avalanche on markkina-arvoltaan toiseksi suurin krypto, ja se oli ensimmäinen lohkoketju, joka mahdollisti älykkäiden sopimusten toiminnallisuuden. Älykkäät sopimukset ovat tietokoneprotokollia, jotka varmentavat, helpottavat tai pakottavat sopimuksen neuvottelemista tai täyttämistä. Toisin kuin perinteiset kontaktit, jotka vaativat esim. notaarin allekirjoituksen vahvistamaan niiden pätevyyden, älykkäät sopimukset luottavat kryptografisiin algoritmeihin niiden aitouden varmistamiseksi.

Avalanche (AVAX)
Avalanche (AVAX)

Lukuisat DeFi- ja NFT-sovellukset ovat aiheuttaneet ruuhkia Ethereum-verkossa, kun käyttäjät kilpailevat saadakseen transaktionsa seuraavaan lohkoon. Seurauksena ovat korkeammat kaasumaksut. Siksi kryptoprotokollat ovat alkaneet rakentua Polygonin kaltaisiin layer-2 -ratkaisuihin. Avalanche haluaa kiertää tämän vaatimuksen, ja sen sijaan sillä on kerros-1-ratkaisu, joka pystyy hallitsemaan kaiken tarvittavan tämäntyyppiselle lohkoketjusovellukselle.

Avalanche vaatii kolme erillistä lohkoketjua toimiakseen tehokkaasti ja suuremmassa mittakaavassa kuin muut vastaavat alustat. Useimmat lohkoketjuverkot käyttävät vain yhtä ketjua, mutta Avalanche on havainnut, että työn jakaminen useisiin ketjuihin johtaa käyttäjille parempaan kokonaiskokemukseen.

15. Monikulmio (MATIC)

Ethereumin infrastruktuuriprojekti Matic muutti nimensä Polygoniksi vuoden 2021 alussa. Polygon on tarkoitettu Ethereum-kehittäjille, ja se keskittyy tekemään transaktioista nopeampia ja turvallisempia parantamalla Ethereum-verkon infrastruktuuria.

Polygonin ja Maticin ensisijainen
Polygonin ja Maticin ensisijainen

Matic-hankkeella oli yli 80 sovellusta, 7 miljoonaa tapahtumaa ja 200 000 käyttäjää, ennen kuin se käynnistettiin uudelleen Polygonina. Mikä erottaa tämän kryptovaluuttaprojektin ja sen MATIC-tokenin muista?

Polygonin ja Maticin ensisijaisena tavoitteena on tehdä Ethereum (ETH) ja Ethereum-lohkoketju helpommin kehittäjien ulottuville. Se hyödyntää sopimuksia, jotka voidaan vahvistaa ja toteuttaa ilman, että tarvitaan kolmatta osapuolta, kuten tuomaria tai lakimiestä.

Onko Polygon-krypto hyvä sijoitus?
Onko Polygon-krypto hyvä sijoitus?

Maticin kehittäjät ymmärsivät, että Ethereumin älykkäiden sopimusten ja dAppien laajamittaista käyttöönottoa estivät seuraavat ongelmat: skaalautuvuus ja käyttäjäkokemus. Korjatakseen tämän Matic päätti käyttää sivuketjuja. Sivuketjut ovat erillisiä lohkoketjuja, jotka on sidottu emolohkoketjuun kaksisuuntaisella kiinnityksellä, mikä mahdollistaa vaihdettavat varat.

Tervetuloa kryptojen maailmaan

Koska sivuketjukorjaus onnistui toteuttamaan projektin tavoitteet hidastamatta koko verkkoa, Ethereum-tapahtumat vaativat nyt vain eetterillä maksettua kaasua. MATIC-tokenia käytettäisiin tästä eteenpäin Matic-verkon transaktiomaksujen maksamiseen. Huomatessaan tämän muutoksen monet sijoittajat panivat uskonsa Polygoniin (MATIC) pumppaamalla siihen uutta rahaa ja uskottavuutta.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille