Mikä on DAO ja miten se toimii?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️ Miten DAO tekee rahaa?

Mikä on DAO:n tehtävä ja miten ne tekevät rahaa? DAO:n perustava organisaatio saa yleensä osinkoja sen tekemistä sijoituksista. DAO:n luovat yksityishenkilöt voivat myös hyötyä taloudellisesti suostuttelemalla muita sijoittamaan heihin yksityishenkilöinä heidän liiketoimintakonseptinsa perusteella.

⚡️ Miten DAO:n kassa toimii?

DAO:lla voi olla hallussaan merkittävä määrä rahaa tavoitteidensa saavuttamiseksi. DAO:iden jäsenet omistavat usein tokeneja, joita he voivat hyödyntää äänestämiseen (tunnetaan usein nimellä management tokens). Käyttäjät voivat ehdottaa esimerkiksi kassan menoja tai uutta kumppanuussopimusta, ja hallintomerkkien omistajat voivat äänestää .

⚡️ Onko Uniswap DAO?

Uniswap DAO on hajautettu itsenäinen organisaatio, joka toimii ERC20-yhteensopivan Ethereum-lohkoketjun sääntöjen sekä omien sisäisten sääntöjensä mukaisesti. Syyskuussa 2020, kun itsenäisen ja kilpailukykyisen hajautetun pörssin rakentaminen kuului Uniswapin kehitystiimin tavoitteisiin, Uniswapin johto käynnisti UNI:n hallinnoinnin

⚡️ Onko Etherium dao-token?

Hajautettu itsenäinen organisaatio eli DAO on ohjelmistopohjainen organisaatio, jota johdetaan älykkäillä sopimuksilla dao-lohkoketjuverkossa (esimerkiksi Ethereumissa).

Dao lohkoketju

Dao-tokenin eli “hajautetun autonomisen organisaation” hinta on läpinäkyvä ja toimii ilman keskitettyä viranomaista. Älykkäät sopimukset määrittelevät säännöt, jotka ohjaavat organisaation sisällä tapahtuvia toimia, jotka kuka tahansa voi tarkistaa milloin tahansa.

DAO:ta johtavat täysin sen jäsenet, jotka äänestävät esimerkiksi teknologisista päivityksistä ja budjetoinnista.

Miten dao-lohkoketju toimii kryptovaluutassa?
Mikä on DAO ja miten se toimii?

Lyhyesti sanottuna yhteisön jäsenet esittävät ideoita pöytäkirjan tulevaisuudesta ja äänestävät niistä. Jos ehdotus saa tarpeeksi ääniä, se hyväksytään ja pannaan täytäntöön älysopimuksen määräysten mukaisesti.

Tässä rakenteessa suuryrityksissä tavanomaiset hierarkkiset rakenteet väistyvät yhteisöllisen yhteistyön tieltä. Kullakin tasolla yksittäinen dao-tokenin jäsen vastaa protokollasta.

Myös kannustimien järjestäminen tässä rakenteessa on osa sen kauneutta. Se tarkoittaa, että on henkilön edun mukaista äänestää rehellisesti ja hyväksyä vain ne ideat, jotka palvelevat pöytäkirjan etuja.

Onko Etherium DAO?
Miten DAO tekee rahaa?

Merkkiesi arvo nousee sitä mukaa, kun yhä useammat ihmiset käyttävät järjestelmää, sillä luotettava menettely luo luottamusta ja tervettä kasvua. Ei vain protokolla hyödy, vaan kaikki osapuolet kokevat lisääntynyttä menestystä.

Miten DAO toimii?

DAO:n perusperiaatteet vahvistetaan älykkäillä sopimuksilla, jotka joukko yhteisön keskeisiä jäseniä tekee. Nämä älykkäät sopimukset luovat puitteet sille, miten DAO toimii. Ne ovat melko helposti ymmärrettävissä, ja jokainen mahdollinen jäsen voi nähdä tarkalleen, miten protokollan pitäisi toimia kussakin vaiheessa, koska ne ovat niin näkyviä, tarkastettavissa ja julkisesti saatavilla tarkastusta varten.

Mikä on dao-token?
Onko Bitcoin DAO?

DAO:n seuraava vaihe on laatia säännöt älykkään sopimuksen avulla, joka auttaa sitä keräämään rahaa ja huolehtimaan hallinnosta sen jälkeen, kun nämä säännöt on tallennettu lohkoketjuun.

Kun luodaan digitaalinen valuutta, jonka arvo perustuu lohkoketjupohjaisen organisaation menestykseen, älykkäät sopimukset voidaan ohjelmoida jakamaan resursseja tehokkaasti tarpeen mukaan. Näiden DAPP:iksi (Decentralized Autonomous Organizations) kutsuttujen tokenien tuottamiseksi yrittäjät ja kehittäjät luovat kryptovaluuttojaan ja myyvät niitä protokollan verkon kautta.

Kolikot jaetaan sitten niiden jäsenten kesken, jotka tekivät eniten työtä tai olivat valmiita ottamaan eniten riskejä.

Mikä on esimerkki DAO:sta?
Miten sijoitat dao-kolikkoon?

Tokenin haltijoilla on oikeus äänestää heitä hyödyttävistä ehdotuksista fiatia vastaan. DAO käynnistetään, kun rahoitus on saatu päätökseen.

Tässä vaiheessa, kun koodi on käytössä, sitä voidaan muuttaa vain osallistujien enemmistön yksimielisellä päätöksellä. Toisin sanoen mikään erityinen organisaatio ei voi muuttaa DAO:n sääntöjä, vaan se on täysin tokenin haltijoiden yhteisöstä kiinni.

Mitkä sosiaalisen median alustat ovat käytettävissä Australiassa?

Kun olet löytänyt sinua kiinnostavan projektin, on monia tapoja päästä heti mukaan. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, että kaikilla DAO:illa ei ole samanlaisia tavoitteita, joten ensimmäisenä askeleena on määritettävä kunkin DAO:n ensisijainen tarkoitus.

Miten dao-tokenin hinta saadaan Ethereumissa?
Mistä voin ostaa DAO-kryptovaluuttaa?

Tekniseen hallintaan keskittyvien dao-krypto-organisaatioiden on tärkeää ymmärtää, mitä äänioikeuksia tokenin haltijoille annetaan ja mistä asioista voidaan keskustella.

Toisin sanoen tokenin haltijoilla on mahdollisuus äänestää siitä, että osa protokollan perimistä maksuista jaetaan keskenään tietyissä tapauksissa, kuten Uniswapissa. Toisissa protokollissa, kuten Compoundissa, tokenin omistajat voivat äänestää, jotta he voivat maksaa virheiden korjaukset ja järjestelmän päivitykset tokeniensa avulla.

Tämän lähestymistavan avulla asiakkaat voivat hyödyntää hajautettua verkkoa ja kommunikoida suoraan niiden kanssa, jotka suorittavat tietyt tehtävät. Asiakkaat voivat käyttää DAO:n palkitsemisjärjestelmää maksaakseen freelancereille ja projektin työstämisestä kiinnostuneille yksityishenkilöille DAO:n apurahoilla rahoitettujen projektien muodossa (DAO:t tyypillisesti julkaisevat tällaisia ainutlaatuisia aloitteita Discord-palvelimellaan).

Mistä voin ostaa dao-kryptoa?
Mitä voin tehdä DAO:lla?

Muiden DAO:iden kohdalla pääpaino on pikemminkin kassavarojen yhdistämisessä ja jakamisessa kuin pöytäkirjan teknisessä hallinnoinnissa.

SharkDAO on rahasto, jonka avulla yksittäiset kuponkien omistajat voivat yhdistää rahansa ja ostaa yhdessä harvinaisia NFT:tä. Tämä mahdollistaa sen, että tavalliset ihmiset pääsevät osallisiksi NFT:istä ja digitaalisesta taiteesta, jotka saattaisivat olla heille liian kalliita ostaa yksin.

DAO kryptovaluutta on suunniteltu läpinäkyvyyttä silmällä pitäen. Kaikki tarjoukset ja niiden yksityiskohdat ovat helposti saatavilla, äänestyshistoria on jatkuva, ja voit jopa tarkistaa yksittäisten tokenien haltijoiden äänestyskäyttäytymisen. DAO:t kannustavat usein yhteisöä tuottamaan luovia ideoita apurahoitettujen hankkeiden kautta, ja yrittäjähenkiset yksilöt voivat vapaasti tarjota panoksensa.

Kuinka kauan DAO on ollut olemassa?
Onko Uniswap dao-krypto?

DAO:n osallistumisen aste vaihtelee. Voit vaihtaa hallintomerkkejä ja kiinnittää huomiota Snapshot-ilmoituksiin, liittyä Discord DAO:iin ja tarttua todellisiin projekteihin, joissa saat palkkaa ponnisteluistasi, tai jopa sijoittaa kiinnostaviin DAO:iin esittämällä konferensseissa. On täysin sinusta kiinni, kuinka paljon haluat osallistua.

Milloin ensimmäisen sukupolven DAO:t perustettiin?

DAO:n takana on saksalainen Slock.it, joka perustettiin Ethereum-lohkoketjulle ja joka pyrkii yhdistämään reaalimaailman toimintaa lohkoketjuun, jotta yksityishenkilöt voivat vuokrata, myydä tai jakaa omaisuuttaan ilman kolmansia osapuolia.

Vuoden 2016 alussa Slock. Yrityksen perustajan Christophe Jenchin vuoden 2018 haastattelun mukaan se halusi kerätä rahaa, ja huhtikuussa se esitteli DAO:n, joka oli kuin Kickstarter tai GoFundMe. Erona oli se, että sijoittajilla/jäsenillä oli ääni yrityksen päätöksissä, kun se käytti dao-kryptolla kerättyjä varoja.

Kuinka paljon DAO:n pyörittäminen maksaa?
Onko DAO DApp?

Sittemmin siitä tuli hajautettu versio pääomasijoitusrahastosta, ja se omisti The Economistin mukaan noin 14 prosenttia koko tuolloin olemassa olleesta Ethereum-kryptovaluutasta. Tämä teki siitä historian suurimman joukkorahoituspyrkimyksen vuodesta 2016 lähtien, kun Coindeskin mukaan yli 150 miljoonaa dollaria eetteriä kerättiin yli 11 000 rahoittajalta touko- ja kesäkuun välisenä aikana.

Kesäkuussa 2016 DAO hakkeroitiin, jolloin se menetti noin 50 miljoonaa dollaria (tuolloin noin 3,6 miljoonaa ETH). Slock.it ei hajonnut hyökkäyksen jälkeen, vaan DAO ei koskaan palautunut alkuperäiseen asemaansa.

Onko totta, että jokainen DAO on alkuperäisen DAO:n jatke?

Ei, muut yritykset, lohkoketjujen ja kryptovaluuttojen harrastajat ovat sittemmin omaksuneet termin “DAO”, ja siitä on tullut enemmänkin selittävä lyhenne kuin aito nimi.

Mikä on hajautettu autonominen organisaatio
Mikä on hajautettu itsenäinen organisaatio eli DAO?

Mitä DAO-teknologiat merkitsevät media- ja markkinointiteollisuudelle?

Muista, että DAO:t voivat käyttää paljon rahaa, kryptovaluuttaa tai muuta, jos suurin osa jäsenistä on vakuuttunut. Kukin DAO määrittää omat enemmistösääntönsä.

Blockworksin kaltaiset kustantajat hyödyntävät jo DAO:n tarjoamia mahdollisuuksia, kuten tapahtumien sponsorointia, ja pitävät niitä tuottoisina markkinoina.

DAO:t ovat muuttumassa uusiksi instituutioiksi. Janowitzin mukaan DAO:illa on yli 10 miljardin dollarin omaisuuserät, eivätkä mediayhtiöt ole vielä tarttuneet asiaan. Hän opettaa Blockworksin myyntitiimiä myymään Discordin DAO-kanavalla.

Mitä DAO:t ovat ja miten ne toimivat?
Kuka hallitsee DAO:ta?

Kyky luoda yhteisö on toinen DAO:n ja web3:n etu, sanoo Amanda Cassat, web3-pohjaisen markkinointitoimiston Serotoninin toimitusjohtaja ja toinen perustaja. DAO:t ovat “vahva yhdenmukaistamismekanismi, jonka avulla käyttäjä- tai ostajaluokat, yritys- tai tiimiluokat ja sijoittajaryhmät voidaan yhdistää yhdeksi ryhmäksi, joka on yhdenmukainen ja osa yhteisöä, joka on innostunut samasta asiasta”, Cassat sanoi.

Siihen liittyy kuitenkin joitakin haittoja.

DAO:iden suurin haittapuoli on se, että ne ovat vielä hyvin lapsenkengissä, ja niitä on vaalittava. Ne vaativat paljon työtä päästäkseen alkuun, ja kun ne ovat vakiintuneet, niitä on seurattava.

Miten kolikot toimivat DAO:ssa?
Miten DAO tekee rahaa?

Virtuaalisten AVA-alueiden haitat

Hajautetut autonomiset organisaatiot eivät ole virheettömiä. Kyseessä on nuori teknologia, jonka laillisuuteen, turvallisuuteen ja rakenteeseen liittyy paljon huolenaiheita, mikä on aiheuttanut paljon kritiikkiä.

Harvard Business Review -lehden mukaan yksittäiset ihmiset eivät välttämättä pysty kantamaan vastuuta. MIT Technology Review -lehden mukaan on huono ajatus antaa tärkeitä taloudellisia päätöksiä massojen käsiin. Vaikka MIT ilmaisi näkemyksensä vuonna 2016, näyttää siltä, että järjestö ei ole koskaan perääntynyt mielipiteestään DAO:ta kohtaan. DAO-hakkerointia on pidetty myös teknologian negatiivisena seurauksena.

Mikä on esimerkki DAO:sta?
Onko kenelläkään DAO:ta?

DAO:t voivat jakautua useiden valtioiden kesken, eikä niille ole olemassa oikeudellista kehystä. Mahdolliset oikeudelliset vaikeudet vaatisivat osallistujia lähes varmasti käymään monimutkaisia oikeudenkäyntejä, joihin liittyy lukuisia alueellisia lainsäädäntöjä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain arvopaperikomissio julkaisi heinäkuussa 2017 tutkimuksen, joka paljasti, että DAO:t myivät arvopapereita Ethereum-lohkoketjujen tokenien muodossa ilman lupaa, mikä on vastoin maan arvopaperilain osia.

Mikä on DAO:n hallinto?
Mitä DAO:t ovat ja miten ne toimivat?

DAO-esimerkkejä löytyy täältä.

Viime vuosien aikana hajautetut autonomiset organisaatiot (DAO) ovat kasvattaneet suosiotaan, ja ne ovat nyt tärkeä osa monia lohkoketjualoitteita. Decentralized Finance Space (DeFi) on yksi esimerkki alustasta, joka hyödyntää DAO:ta, jotta sovellukset voivat toimia itsenäisesti.

Toisille Bitcoin ( BTC ) -verkko on DAO:n esiaste. Verkko skaalautuu yhteisön yhteisymmärryksen ansiosta, vaikka useimmat verkoston jäsenet eivät ole koskaan tavanneet toisiaan. Siitä puuttuu myös jäsennelty hallintorakenne, ja sen sijaan se luottaa louhijoihin ja solmuihin tuen osoittamiseksi.

Mikä tekee DAO:sta menestyvän?
Miten sijoitat kryptovaluuttaan DAO?

Nykyään useimmat ihmiset eivät kuitenkaan pidä Bitcoinia DAO:na. Dash olisi ensimmäinen todellinen DAO, sillä siinä on hallintomekanismi, jonka avulla sidosryhmät voivat äänestää sen kassan käytöstä nykyisten standardien mukaisesti.

Slock.it:n luoma ja Ethereumin lohkoketjun mahdollistama DAO vastaa bitcoiniin liittyvien pinokolikoiden käynnistämisestä. Organisaatiot, jotka alun perin loivat nämä DAO:t, luopuivat vähitellen projektin hallinnasta vain tullakseen eräänä päivänä merkityksettömiksi. Tokenin haltijat voivat osallistua johdon vaaleihin ja ehdottaa uusia osallistujia, lisätä lisävakuuksia niiden

Vuonna 2020 DeFi-lainausprotokolla laski liikkeelle hallinnointimerkkinsä osana likviditeetin louhintaprosessia. Jokainen, joka oli vuorovaikutuksessa protokollan kanssa, palkittiin tokeneina. Muut hankkeet ovat sittemmin kopioineet ja mukauttaneet menetelmää.

DAO:n hyvät ja huonot puolet
Miten edistät DAO:ta?

Nyt DAO:ita on aivan liikaa. Tämän seurauksena se kävi ajan myötä ilmeiseksi. Jotkin hankkeet yrittävät edelleen luoda täydellistä hajauttamista DAO-konseptin avulla, mutta ne ovat vasta muutaman vuoden vanhoja, eivätkä ne ole vielä saavuttaneet lopullisia päämääriään ja tavoitteitaan.

DAO:t voivat internetpohjaisina kokonaisuuksina muuttaa täysin yritysten hallintotavan. Kun konsepti kypsyy ja oikeudellinen harmaa alue, jolla ne toimivat, kapenee, yhä useammat organisaatiot voivat käyttää DAO-mallia joidenkin toimintojensa hallinnointiin.

DAO:n hyvät ja huonot puolet

Mitä DAO-teknologiat merkitsevät media- ja markkinointialalle?
Mikä on esimerkki DAO?

Hajautetuilla autonomisilla organisaatioilla (DAO) on etuja ja haittoja, joista osa on seuraavanlaisia.

PROS

  • DAO:t helpottavat maailmanlaajuista yhteistyötä kokoamalla yksilöt yhteen toimimaan yhtenä kokonaisuutena.
  • DAO:t pyrkivät varmistamaan mahdollisimman vähäisen keskittämisen, mikä sisältää aina eri ihmisten panoksen strategioiden kehittämiseen ja toiminnan pyörittämiseen.
  • Koska DAO-äänet ovat julkisesti nähtävissä lohkoketjussa, sidosryhmät ja tokenien haltijat ovat yleensä vastuullisempia äänestyskäyttäytymisestään. Tämä johtaa siihen, että DAO tekee kaiken kaikkiaan paremmin harkittuja päätöksiä.
  • DAO:iden voimanlähteenä ovat yleensä tavoitteet. Ihmiset, joilla on yhteiset tavoitteet, lyöttäytyvät yhteen ostamaan DAO:n merkkejä. Tämä antaa DAO:n jäsenille enemmän valtaa, kun he saavat mahdollisuuden työskennellä muiden kanssa, jotka jakavat heidän ajattelutapansa.
Mikä on DAO?
Mikä on DAO:n hallinto?

CONS

  • Hajautetuissa autonomisissa organisaatioissa on vaikeampi tehdä päätöksiä, koska ei ole esimerkiksi johtoryhmän kaltaista joukkoa ihmisiä, jotka voisivat tehdä kaikki päätökset. Kun päätöksentekoprosessiin osallistuu monia äänestäviä osallistujia, se vie usein vielä enemmän aikaa.
  • Koska DAO on suhteellisen uusi ja pääasiassa teknologiapohjainen, sillä on muutamia vaikutuksia. Yksi niistä on se, että kaikilla ei ole oikeanlaisia laitteita tai teknisiä taitoja, joita tarvitaan sen käyttämiseen. Toinen seuraus on se, että on panostettava enemmän siihen, että ihmisiä koulutetaan äänestämään, jos he eivät vielä tunne DAO:ta.
  • Koska DAO:t ovat hajautettuja, ihmiset joutuvat joskus käyttämään enemmän aikaa äänestämiseen, mikä voidaan nähdä haittana.
  • Jos käytät DAO:ita, joita ei ole suojattu hyvin tai jotka eivät noudata asianmukaisia turvallisuusprotokollia, on olemassa vakavan hyväksikäytön riski, joka voi johtaa kassavarojen varastamiseen.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille