Tornado Cashin perustaja 1,2 miljardin dollarin rahanpesuskandaalissa

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Aleksei Pertsevin, Tornado Cashiin liittyvän johtavan rakennuttajan, oikeudenkäynnin on määrä alkaa 26. maaliskuuta hollantilaisessa Hertogenboschin kaupungissa, ja se asettaa hänet suoraan oikeudellisen myrskyn silmään, kun hän joutuu vastaamaan rahanpesusyytteisiin.

DL Newsin haltuunsa saamassa kolmisivuisessa syytteessä Pertsevin väitetään helpottaneen yli 1,2 miljardin dollarin laittomien varojen pesua.

Alankomaiden oikeusviranomaisten mukaan Pertsev on elokuussa 2022 tapahtuneesta pidätyksestään lähtien osallistunut järjestelmällisesti rahanpesuun. Tästä huolimatta hänen puolustusasianajajansa Keith Cheng väittää, että syytteet ovat epämääräisiä eivätkä ne määrittele konkreettisesti niitä toimia, joihin Pertsevin väitetään syyllistyneen ja jotka muodostaisivat rikoksen.

Tornado Cash -skandaali: Pertsev liittyy kryptopanosten pesuun

Syyte tarjoaa kurkistuksen syyttäjän strategiaan, sillä siinä esitetään, että Pertsev teki yhteistyötä muiden kanssa rahanpesussa käyttäen Tornado Cashia, kryptovaluuttojen sekoituspalvelua, joka on suunniteltu salaamaan transaktioiden alkuperä.

Syyttäjä on tuonut esiin 36 erityistä transaktiota, joissa varoja kanavoitiin hajautetuilta rahoitusalustoilta Tornado Cashiin, mukaan lukien erityisesti huomattavat Ethereum (ETH) -transaktiot. Ne olivat peräisin sellaisista yhteisöistä kuin Ronin Bridge, joka vaarantui 625 miljoonan dollarin ryöstössä vuonna 2022, hyökkäyksessä, jonka syyksi ilmoitettiin pohjoiskorealainen kyberjärjestö Lazarus.

Muut syytteissä mainitut hajautetut alustat, kuten Harmony ja Nomad Bridge, ovat myös olleet osallisina tietoturvaloukkauksissa. Yhdysvallat oli aiemmin asettanut Tornado Cashille pakotteita, koska se syytti sitä näissä välikohtauksissa varastettujen miljoonien dollarien pesun helpottamisesta. Alankomaissa tapahtuneen pidätyksensä jälkeen Pertseviä pidettiin vangittuna lähes yhdeksän kuukautta, ja hän on tällä hetkellä GPS-valvonnassa ja hänellä on tiukat matkustusrajoitukset.

Kriittinen oikeudenkäynti: Pertsevin tapaus voi muovata kryptoalan toimijoiden tulevaisuutta.

Tämän oikeudenkäynnin tuomiolla voi olla kauaskantoisia seurauksia kryptovaluuttayhteisölle. Tuomio saattaa herättää varovaisuutta kehittäjien ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoyhteisön keskuudessa, sillä he ovat varovaisia Yhdysvaltojen sääntelyelinten mahdollisen valvonnan edessä, koska he ovat osallistuneet hankkeisiin, joita voidaan myöhemmin pitää epäilyttävinä.

Monet kryptovaluuttamaailman toimijat pitävät Pertseviä vastaan käytävää oikeustaistelua hyökkäyksenä ohjelmistokehityksen ydintä vastaan.

Pertsevin puolustukseksi on mobilisoitunut laaja joukko tukijoita, kuten tunnettu kryptovaluuttapörssi Coinbase, Ethereumin kehittäjä Preston Van Loon ja Washingtonissa toimiva Blockchain Association. He puolustavat periaatetta, jonka mukaan ohjelmistojen luominen ei saisi automaattisesti johtaa siihen, että henkilö on osallisena rahanpesussa tai siihen liittyvässä rikollisessa toiminnassa. Tämä kanta vastaa puolustuksen kritiikkiä siitä, että syytteessä ei selvitetä riittävästi Pertsevin väitetyn laittoman toiminnan tarkkaa luonnetta.

Vaikka alankomaalaiset syyttäjät myöntävät, että ohjelmistojen kehittäminen ei sinänsä ole rikosoikeudellisesti vastuullista, he näyttävät viittaavan siihen, että Pertseviä vastaan nostetun syytteen ratkaisevana tekijänä voisi olla suoran yhteyden osoittaminen hänen kehitystoimintansa ja laittoman rahanpesun välillä.

Oikeudenkäynnin edetessä odotetaan, että koodauskäytäntöjen, rahanpesuepäilyjen ja kryptovaluutta-alan oikeudellisen vastuun vivahteikasta suhdetta tarkastellaan perusteellisesti.

Aleksei Pertsevin oikeudenkäynti on ratkaiseva käännekohta, joka voi vaikuttaa merkittävästi kryptovaluuttojen kehitykseen ja sen sääntelykehykseen tulevaisuudessa.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille