Bitcoin-sumun päämiehen kaatuminen

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Merkittävän kryptovaluuttojen sekoitusalustan, Bitcoin Fogin, alullepanija Roman Sterlingov joutui Yhdysvalloissa käräjäoikeuden tuomittavaksi rahanpesusta. Tiistaina annetussa tuomiossa 35-vuotias Sterlingov todettiin syylliseksi useisiin syytekohtiin. Syytteet koskivat rahanpesua, salaliittoa rahanpesuun syyllistymiseen, toimiluvattoman rahansiirtoyrityksen pyörittämistä ja D.C.:n rahansiirtolain rikkomista.

Sterlingov johti Bitcoin-sumua vuoteen 2021 asti

Sterlingov väitti koko oikeudenkäynnin ajan olleensa vain osallistuja palvelun käytössä eikä sen varsinainen ylläpitäjä. Yhdysvaltain oikeusministeriö kuitenkin paljasti lehdistötiedotteella, että oikeudenkäynnin todisteet todistivat vakuuttavasti Sterlingovin osallistumisen Bitcoin Fogin pyörittämiseen lokakuusta 2011 huhtikuuhun 2021 asti. Hänen operaationsa toimi ensisijaisesti kanavana rikollisille, jotka pyrkivät peittämään laittomien voittojensa alkuperän lainvalvontaviranomaisten uteliailta silmiltä.

Näiden kymmenen vuoden aikana Bitcoin Fog oli mukana pesemässä yli 1,2 miljoonaa Bitcoinia, joiden arvo oli liiketoimien aikaan noin 400 miljoonaa dollaria. Huomattava osa näistä pestyistä varoista jäljitettiin pimeän verkon markkinoille, jotka tunnetaan huumekaupoista, tietokonepetoksista, identiteettivarkauksista ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan materiaalin levittämisestä.

Sisäisen veroviraston (IRS) rikostutkimusyksikön päällikkö Jim Lee korosti oikeudenkäynnin aikana, että vastaaja oli mukana pesemässä satoja miljoonia dollareita laittomia pimeän verkon varoja Bitcoin Fogin kautta pyrkien peittämään näiden varojen todellisen alkuperän.

Puolustuksen puolelta Sterlingovin asianajaja Tok Ekeland on ilmoittanut aikovansa haastaa valamiehistön päätöksen muutoksenhaun kautta. Tuomion jälkeen valamiehistö määräsi takavarikoimaan Bitcoin Fogiin liittyvät varat, joihin kuului 1 354 BTC:tä Bitcoin Fog -lompakossa ja lähes 350 000 dollaria eri kryptovaluuttoja, jotka oli tallennettu takavarikoidulle Kraken-tilille.

Sterlingovia vastaan nostetuista vakavimmista syytteistä, eli rahanpesun salaliitosta ja itse rahanpesusta, voi seurata enintään 20 vuoden vankeusrangaistus, kun taas lopuista syytteistä voi seurata enintään viiden vuoden vankeusrangaistus. Sterlingovin tuomio on määrä antaa 15. heinäkuuta.

Tornado Cashin perustajan oikeudenkäynti lähestyy

Roman Storm, kiistellyn kryptosekoittaja Tornado Cashin toinen luoja, odottaa oikeudenkäyntiään syyskuussa syytteistä, joihin sisältyy muun muassa salaliitto rahanpesuun, salaliitto toimimiseen ilman rahansiirtolupaa ja salaliitto kansainvälisen hätätilalain (International Emergency Economic Powers Act) rikkomisesta. Storm on julistanut syyttömyytensä kaikkiin syytteisiin.

Storm, jota vastaan nostettiin virallinen syyte elokuussa 2023 ja joka on tällä hetkellä vapautettu 2 miljoonan dollarin takuita vastaan, on korostanut, että tapauksella on merkittäviä vaikutuksia Web3-kehittäjille ja niille, jotka ovat huolissaan ohjelmistojen ja yksityisyyden suojasta. Huolimatta siitä, että Tornado Cashin kannattajat väittävät, että palvelu vain helpottaa ohjelmistoja hajautettuihin rahaliikenteen tapahtumiin käsittelemättä suoraan rahansiirtoa, sen alasajoa pidetään uhkaavana uhkana yksityisyyteen keskittyviin sovelluksiin keskittyville kehittäjille.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on sittemmin sisällyttänyt Tornado Cashin luetteloonsa Specially Designated Nationals -luetteloon, mikä käytännössä kieltää amerikkalaisten vuorovaikutuksen tämän sekoittajan kanssa. Ministeriö syyttää Tornado Cashia yli 7 miljardin dollarin virtuaalivaluutan rahanpesusta sen perustamisesta vuonna 2019 lähtien.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille