Tetherin 1,4 miljoonan dollarin FBI:n palautusoperaatio

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Yhdysvaltain syyttäjänvirasto antoi 12. maaliskuuta Chicagossa, Illinoisin osavaltiossa julkisen ilmoituksen noin 1,4 miljoonan dollarin arvosta Tether-kryptovaluuttaa takavarikoidusta. Tämä merkittävä summa takavarikoitiin, koska epäiltiin, että se oli laittomia tuloja kehittyneestä asiakastukihuijausoperaatiosta.

Tämä onnistunut takaisinperintäoperaatio oli oikeusministeriön (DOJ) ja liittovaltion poliisin (FBI) yhteistoiminnan ansiota. Yhdysvaltain syyttäjänvirasto totesi, että kryptovaluutta-alusta Tetherillä oli keskeinen rooli operaation helpottamisessa, sillä se antoi tukensa viranomaisille.

Tetherin lehdistötiedotteen mukaan:

“Olemme ylpeitä yhteistyöstämme Yhdysvaltojen hallituksen kanssa kryptovaluuttaekosysteemissä tapahtuvien talouspetosten torjunnassa. Tetherin (USDT) 1,4 miljoonan dollarin takavarikointi on merkittävä virstanpylväs jatkuvissa ponnisteluissamme tämän nopeasti kehittyvän toimialan rehellisyyden ylläpitämiseksi”. Sitoumuksemme käyttäjien suojeluun ja laittoman toiminnan kitkemiseen on edelleen vankkumaton. Yhdessä lainvalvontaviranomaisten kanssa eri puolilla maailmaa jatkamme johtavana toimijana turvallisemman ja varmemman ympäristön edistämisessä.”

Kuten viranomaiset ovat kertoneet yksityiskohtaisesti, järjestelmässä huijattiin yksityishenkilöitä, pääasiassa iäkkäitä, harhaanjohtavan asiakastukihuijauksen avulla. Toimintatapaan kuului ponnahdusikkunamainosten lähettäminen mahdollisten uhrien tietokoneiden näytöille, joissa uhreille ilmoitettiin virheellisesti, että heidän tietokoneensa oli vaarantunut, ja kehotettiin heitä soittamaan väärennettyyn asiakastukinumeroon avun saamiseksi. Kun uhrit olivat saaneet yhteyden, heitä harhautettiin edelleen uskomaan, että heidän pankkitilinsä olivat vaarassa, mikä johti heidät toisen huijarin luokse, joka esiintyi tukihenkilönä.

Uhreja manipuloitiin sitten siirtämään pankkivaransa USDT:ksi (Tether) varojensa turvaamisen varjolla. Valitettavasti tämä toimi johti siihen, että uhreilta vietiin heidän tokeninsa, ja huijarit katkaisivat kaikki viestintäyhteydet transaktion jälkeen.

Yhdysvaltain syyttäjänvirasto korosti tämän tapahtuman merkitystä, sillä se on yksi ensimmäisistä tapauksista, joissa Yhdysvallat on perinyt USDT:tä takaisin suoraan digitaalisen valuutan lompakosta, joka ei ole ollut mukana huijaustoiminnassa.

Meneillään olevan tutkinnan osalta varojen takaisin saamiseksi käytettyä tarkkaa menetelmää ei ole vielä julkistettu. Tammikuun 24. päivänä toimitettu valaehtoinen lausunto antaa kuitenkin jonkin verran tietoa, jonka mukaan lainvalvontaviranomaiset pystyivät jäljittämään laittomasti hankitut varat viiteen eri digitaaliseen lompakkoon.

Vakuutuslausunnossa todetaan lisäksi, että näiden lompakoiden todettiin sisältävän varoja, jotka liittyivät suoraan sähköisen petosjärjestelmän tuottoihin. Järjestelmälle oli ominaista, että varoja siirrettiin suhteellisen pieniä määriä eri välittäjäosoitteiden kautta ilman mitään ilmeistä laillista tarkoitusta, ja tarkoituksena oli ilmeisesti pestä laittomasti saadut voitot.

Lisäksi oikeusministeriö on nostanut syytteen kahta henkilöä vastaan, koska nämä olivat osallistuneet kryptovaluutan louhintaoperaatioon koulualueella, mikä korostaa energiankäytön laajempaa tarkastelua Yhdysvaltojen kryptovaluuttasektorilla.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille