Mikä on panostaminen krypto?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Kryptopanostaminen on menetelmä, jolla voit ansaita palkkioita pitämällä kiinni tietyistä kryptovaluutoista. Se on prosessi, jossa lukitset kolikkosi tietyksi ajaksi auttaaksesi lohkoketjuverkon turvaamisessa. Tässä artikkelissa sukellamme siihen, mitä on panostaminen kryptossa, ja tarjoamme yksityiskohtaisen selvityksen sen toiminnasta.

Miten panostaminen toimii?

Staking on prosessi, jossa kryptovaluuttavarat lukitaan osallistuakseen lohkoketjuverkon konsensusmekanismiin. Tätä mekanismia käytetään verkon suojaamiseen ja transaktioiden validointiin. Vastineeksi panostamisesta ansaitset palkkioita, yleensä lisäkolikoiden tai -polettien muodossa.

Vaiheittainen opas kryptojen panostamiseen:

 1. Valitse kryptovaluutta, joka tukee panostamista. Monet eri kryptovaluutat tukevat panostusta, joten sinun on valittava haluamasi kryptovaluutta. Joitakin suosittuja panostusta tukevia kryptovaluuttoja ovat Ethereum, Cardano, Tezos ja Cosmos.
 1. Luo tili panostusalustalle. Saatavilla on monia erilaisia panostusalustoja, joten sinun on valittava sellainen, johon luotat. Joitakin suosittuja panostusalustoja ovat Coinbase, Kraken ja Binance.
 1. Transferoi kryptovaluuttasi panostusalustan tilillesi. Kun olet luonut tilin panostusalustalle, sinun on siirrettävä kryptovaluuttasi tilillesi. Näin voit panostaa kolikkosi.
 1. Aloita kryptovaluuttasi panostaminen. Kun kryptovaluuttasi on alustatililläsi, voit aloittaa sen panostamisen. Tämä edellyttää kolikoidesi lukitsemista tietyksi ajaksi. Tarkka aika vaihtelee kryptovaluutasta ja panostusalustasta riippuen.
 1. Ansaitse palkintoja. Vastineeksi kolikoiden panostamisesta ansaitset palkintoja, yleensä lisäkolikoiden tai -polettien muodossa. Tarkat palkkiot vaihtelevat kryptovaluutasta ja panostusalustasta riippuen.

Takavarmistus on loistava tapa ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttaomistuksillasi. Se on myös tapa auttaa tukemaan lohkoketjuverkostoa, johon olet sijoittanut. Tutkimuksen tekeminen ennen kuin aloitat kolikoiden panostamisen on kuitenkin olennaista. Siihen liittyy riskejä, kuten kolikoidesi menettäminen, jos panostusalusta menee konkurssiin tai hakkeroidaan.

Miten-vain-työskentely toimii

Mitä on Proof of Stake (PoS)?

Proof of Stake (PoS) on konsensusmekanismi, jota lohkoketjuverkot käyttävät transaktioiden suojaamiseen ja validointiin. Toisin kuin Proof of Work (PoW), joka vaatii louhijoita ratkaisemaan monimutkaisia matemaattisia ongelmia transaktioiden varmentamiseksi, PoS luottaa validoijiin, jotka panostavat kryptovaluuttaomistuksensa vakuudeksi. 

Nämä validoijat valitaan satunnaisesti vahvistamaan transaktioita ja ansaitsemaan palkkioita ylimääräisen kryptovaluutan avulla. Tätä prosessia pidetään energiatehokkaampana ja skaalautuvampana kuin PoW:tä.

Joitakin PoS:n etuja:

 • Energiatehokkuus: PoS ei vaadi PoW:hen liittyvää merkittävää energiankulutusta.
 • Skaalautuvuus: PoS voi käsitellä enemmän transaktioita sekunnissa kuin PoW, joten se soveltuu paremmin laajamittaisiin lohkoketjusovelluksiin.
 • Deentralisointi: PoS on hajautettu, eli mikään yksittäinen taho ei hallitse sitä.
 • Turvallisuus: PoS on turvallinen, sillä validoijia kannustetaan ylläpitämään verkon eheyttä.

Joitakin PoS:n haittoja:

 • Keskittäminen: PoS:sta voi tulla keskitetty, jos muutama vahvistaja pitää hallussaan suurinta osaa panostetusta kryptovaluutasta.
 • Lukitusajat: Panostaminen edellyttää usein, että käyttäjät lukitsevat kryptovaluuttansa tietyksi ajaksi, mikä voi rajoittaa niiden likviditeettiä.
 • Hallinto: Validoijilla voi olla suhteeton vaikutusvalta verkon hallintoa koskeviin päätöksiin.

Kaiken kaikkiaan PoS on lupaava konsensusmekanismi, joka voi mahdollisesti parantaa lohkoketjuverkkojen tehokkuutta, skaalautuvuutta ja turvallisuutta. On kuitenkin tärkeää tiedostaa sen rajoitukset.

Kryptopanosten panostamisen edut

 • Passiivinen tulo: Staking on loistava tapa ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttaomistuksillasi. Lukitsemalla kryptovaluuttasi tietyksi ajaksi voit ansaita palkkioita ylimääräisen kryptovaluutan muodossa. Tämä on loistava tapa saada rahasi työskentelemään puolestasi, vaikka sinulla ei olisikaan paljon aikaa sijoittaa kryptomarkkinoille aktiivisesti.
 • Tukee lohkoketjuverkkoja: Kun panostat kryptovaluuttasi, autat tukemaan lohkoketjuverkkoa, johon olet sijoittanut. Tämä johtuu siitä, että “stakerit” ovat ihmisiä, jotka validoivat transaktioita ja turvaavat verkon. Panostamalla kryptovaluuttasi autat tekemään verkosta turvallisemman ja luotettavamman.
 • Korotettu APY: Panostuksen korot voivat olla hyvin korkeita, joskus jopa 120 % tai enemmän vuodessa. Tämä on paljon korkeampi kuin korot, joita saat perinteisiltä säästötileiltä tai sijoituksista.
 • Decentralization: Staking on hajautettu tapa ansaita palkkioita kryptovaluuttaomistuksistasi. Tämä tarkoittaa, että et ole riippuvainen keskitetystä instituutiosta, joka tarjoaa nämä palkkiot. Tämä voi olla hyvä asia sijoittajille, jotka ovat huolissaan sijoitustensa turvallisuudesta ja yksityisyydestä.
 • Osallistuminen verkkoon: Panostaminen mahdollistaa osallistumisen ja auttaa turvaamaan verkkoa. Tämä voi olla palkitseva kokemus, ja se voi myös auttaa sinua oppimaan lisää siitä, miten lohkoketju toimii.
 • Diversifiointi: Staking on loistava tapa monipuolistaa kryptovaluuttasalkkuasi. Voit vähentää riskiä ja parantaa kokonaistuottoa panostamalla eri kryptovaluuttoihin.
 • Saavutettavuus: Panostaminen on yhä helpommin saatavilla, sillä yhä useammat pörssit ja lompakot tarjoavat panostuspalveluja. Tämä tarkoittaa, että on helpompaa kuin koskaan aloittaa palkkioiden ansaitseminen kryptovaluuttaomistuksillasi.
 • Turvallisuus: Panostusta pidetään yleisesti turvallisena tapana ansaita palkkioita kryptovaluuttaomistuksillesi. Kuten mihin tahansa sijoitukseen, siihen liittyy kuitenkin aina jonkin verran riskiä. Hyvämaineisen panostusalustan tutkiminen ja valitseminen ennen kuin aloitat kolikoidesi panostamisen on tärkeää.
Ways-of-staking-crypto

Krypton panostamisen riskit

 • Impermanentti tappio: Impermanentti tappio syntyy, kun panostamasi kryptovaluutan hinta ja sen kryptovaluutan hinta, jolla ansaitset palkkioita, menevät eri suuntiin. Tämä voi tapahtua, koska vaihdat kryptovaluuttaa toiseen, kun panostat tokenisi.
 • Verkon kyllästyminen: Kun yhä useammat ihmiset panostavat kryptovaluuttojaan, panostuspalkkiot voivat pienentyä. Tämä johtuu siitä, että useammat vahvistajat kilpailevat samoista palkkioista.
 • Takuu alustan turvallisuudesta: Sinun on myös oltava tietoinen panostusalustasi turvallisuudesta. Jos alusta hakkeroidaan, voit menettää panostamasi kryptovaluutan.
 • Slashing: Jotkut lohkoketjut toteuttavat slashing-mekanismin, joka rankaisee validoijia verkon sääntöjen rikkomisesta. Jos slashing, voit menettää osan panostamastasi kryptovaluutasta.
 • Liikviditeettiongelmat: Kryptovaluuttojen panostaminen voi vähentää niiden likviditeettiä, mikä tarkoittaa, että niiden myyminen tarvittaessa voi olla haastavampaa. Tämä johtuu siitä, että lukitset tokenisi tietyksi ajaksi.
 • Hallintoon osallistuminen: Validoijana sinulla voi olla mahdollisuus äänestää lohkoketjuverkon hallintoehdotuksista, joihin olet ryhtynyt. Sinulla voi kuitenkin olla vähemmän vaikutusvaltaa kuin haluaisit.
 • Kryptovaluuttamarkkinoiden volatiliteetti: Kryptovaluuttamarkkinat ovat erittäin epävakaat, ja panostamasi kryptovaluutan hinta voi nousta tai laskea jyrkästi.

FAQ About Staking Crypto

Mikä on panostaminen krypto tarkoittaa?

Panostaminen kryptossa tarkoittaa kryptovaluutan hallussapitoa verkon toiminnan tukemiseksi ja palkintojen ansaitsemiseksi, mikä on yleistä PoS-järjestelmissä (Proof of Stake).

Onko krypton panostaminen hyvä idea?

Panostaminen voi olla hyvä idea niille, jotka haluavat ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttaomistuksillaan ja samalla tukea lohkoketjuverkkoa.

Miten kryptojen panostaminen toimii?

Panostamalla voi ansaita passiivista tuloa lukitsemalla kryptovaluuttasi tukemaan lohkoketjuverkkoa.

Kuinka usein krypton panostamisesta maksetaan?

Tyypillisesti sinulle maksetaan krypton panostamisesta 6-8 tunnin välein.

Kuinka kauan krypton panostaminen kestää?

Staking crypto voi kestää muutaman päivän tai jopa muutaman vuoden, riippuen tietystä kryptovaluutasta ja staking-alustasta.

Miten panostuspalkkiot lasketaan?

Panostuspalkkioiden laskeminen riippuu tietystä lohkoketjuverkosta ja sen konsensusmekanismista. Joitakin yleisiä periaatteita kuitenkin sovelletaan:

Vuosittainen prosenttituotto (APY)

Sijoituspalkkiot ilmaistaan tyypillisesti vuotuisena prosenttituottona (APY). APY on palkintojen kokonaisprosenttiosuus, jonka voit odottaa ansaitsevasi panostamallasi kryptovaluutalla vuoden aikana. Siinä otetaan huomioon sekä peruskorko että mahdollinen koronkorotus.

Basiskorko

Pohjakorko on se, miten ansaitset palkkioita panostamastasi kryptovaluutasta. Tämä korko määräytyy lohkoketjuverkon ja sen konsensusmekanismin mukaan. Esimerkiksi Ethereum 2.0:n peruskorko on tällä hetkellä noin 4,6 %.

Compounding

Compounding on sitä, kun palkkiosi lisätään panostamaasi kryptovaluuttaan, ja alat ansaita palkkioita palkkioistasi. Tämä voi kasvattaa APY:täsi merkittävästi ajan myötä. Jos esimerkiksi APY:si on 10 % ja yhdistelet palkkiot päivittäin, ansaitset vuoden aikana noin 31 % enemmän kuin jos et tekisi niin.

Lukitusaika

Monet lohkoketjuverkot vaativat sinua lukitsemaan kryptovaluuttasi tietyksi ajaksi, ennen kuin voit purkaa sen. Tällä pyritään estämään ihmisiä käyttämästä järjestelmää hyväkseen panostamalla ja purkamalla kryptovaluuttansa usein. Lukitusaika voi vaihdella lohkoketjuverkosta ja valitsemastasi panostuksen tarjoajasta riippuen.

Kokonaispalkkiot

Kokonaispalkkiosi riippuvat panostamastasi kryptovaluutasta, peruskorosta, koronlaskutiheydestä ja lukitusajasta. Voit käyttää panostuslaskuria arvioidaksesi, kuinka paljon ansaitset palkkioita.

Calculating-taking-rewards

Tässä on esimerkki siitä, miten panospalkkiot lasketaan:

Osettamukset:

Panostuksen palkkioprosentti: 5 % vuodessa (APY)

Sijoitetun ETH:n alkuperäinen määrä: 1 ETH

Laskelma:

30 päivää:

Panostuspalkkiot = (1 ETH * 0.05 * 30) / 365

Panostuspalkkiot = 0.0041096 ETH

60 päivää:

Panostuspalkkiot = (1 ETH * 0.05 * 60) / 365

Staking rewards = 0.00821917808 ETH

90 päivää:

Panostuspalkkiot = (1 ETH * 0.05 * 90) / 365

Staking rewards = 0.01232876712 ETH

120 päivää:

Panostuspalkkiot = (1 ETH * 0.05 * 120) / 365

Staking rewards = 0.01643835616 ETH

Kuten näet, mitä pidempään panostat ETH:si, sitä enemmän palkintoja ansaitset. Tämä johtuu siitä, että panostuksen palkkionopeus kertautuu ajan myötä.

On tärkeää huomata, että nämä ovat vain arvioita, ja ansaitsemiesi panostuspalkkioiden todellinen määrä vaihtelee käyttämästäsi panostuspoolista ja yleisestä markkinatilanteesta riippuen.

Huolellisella suunnittelulla ja harkinnalla panostaminen voi olla loistava tapa ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttaomistuksillasi ja tukea lohkoketjuverkostoja, joista välität.

Miksi et voi panostaa kaikkia kryptovaluuttoja?

Kaikkia kryptovaluuttoja ei voi panostaa, koska panostus toimii vain tietyissä lohkoketjuissa, jotka käyttävät Proof-of-Stake (PoS) -konsensusmekanismia. PoS-verkossa validoijat, jotka ovat osallistujia, jotka panostavat kryptovaluuttaomistuksensa, ovat vastuussa transaktioiden validoinnista ja verkon turvallisuuden varmistamisesta. Heidät valitaan satunnaisesti vahvistamaan transaktiolohkoja ja heidät palkitaan osallistumisestaan ylimääräisellä kryptovaluutalla.

Jotta panostaminen olisi mahdollista, lohkoketjuverkolla on oltava tiettyjä ominaisuuksia, kuten:

 • Deentralisointi: PoS vaatii hajautetun verkon, jossa on monia osallistujia, jotta sen turvallisuus ja tehokkuus voidaan varmistaa.
 • Tokenomiikka: Kryptovaluutalla on oltava riittävä tarjonta ja markkinakapitalisaatio, jotta se tukee panostusta ja verkon vakautta.
 • Tekninen infrastruktuuri: Lohkoketjuverkossa on oltava infrastruktuuri, jolla voidaan käsitellä panostamisprosessia, mukaan lukien mekanismit validoijien valitsemiseksi, transaktioiden validoimiseksi ja palkkioiden jakamiseksi.
 • Yhteisön tuki: Kryptovaluuttaprojektilla tulisi olla vahva yhteisö, joka tukee panostusta ja osallistuu verkon hallintoon.

Jos nämä ehdot eivät täyty, panostaminen ei välttämättä ole lohkoketjuverkoston kannalta toteuttamiskelpoinen tai kestävä. Lisäksi jotkin kryptovaluutat voivat jättää panostuksen toteuttamatta ja valita muita konsensusmekanismeja, kuten Proof-of-Work (PoW) tai delegoitu Proof-of-Stake (dPoS).

Johtopäätös kryptopanostuksesta

Staking on kryptovaluuttavarojen lukitsemista, jotta voi osallistua lohkoketjuverkon konsensusmekanismiin ja ansaita palkintoja, kuten lisäkolikoita. Se tarjoaa passiivista tuloa, edistää verkon turvallisuutta ja voi olla kannattava sijoitus, johon liittyy riskejä. 

Sijoittaminen on yksinoikeus kryptovaluuttoihin, joissa on Proof-of-Stake (PoS) -konsensusmekanismi, ja se vaatii huolellista tutkimusta monimutkaisuutensa vuoksi. Ennen osallistumista on ratkaisevan tärkeää arvioida tiettyjä panostusprosesseja, punnita riskejä ja palkkioita, jotta voidaan tehdä tietoon perustuvia päätöksiä, jotka tukevat haluttuja lohkoketjuverkkoja ja samalla ansaita passiivista tuloa kryptovaluuttaomistuksista.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille