Mitä on Liquid Staking?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Kun panostat poletteja, et voi käyttää niitä muihin asioihin, kuten kaupankäyntiin tai lisäansioiden saamiseen DeFissä. Joissakin palveluissa voit kuitenkin panostaa tokenisi ja saada vastineeksi toisen tokenin. Tämä uusi token osoittaa, että omistat edelleen panostamasi tokenit, ja voit käydä sillä kauppaa tai käyttää sitä lohkoketjusovelluksissa. 

Tässä artikkelissa analysoimme tätä prosessia yksityiskohtaisesti ja vastaamme siihen, miten nestemäinen panostus toimii, sen hyödyt ja rajoitukset, suositut tokenit ja paljon muuta.

Mitä on panostaminen?

Staking on kuin laittaisit osan kryptovaluutastasi sivuun auttaaksesi lohkoketjuverkon pyörittämisessä; saat siitä palkkiota.

Se on kuin laittaisit rahasi erityiselle online-säästötilille. Digitaalisten kolikoidesi lukitseminen lohkoketjuun, digitaaliseen pääkirjaan, auttaa pitämään verkon turvallisena ja sujuvana. Vastineeksi avustamisesta saat palkkioksi ylimääräisiä kolikoita, samaan tapaan kuin pankissa saa korkoa.

Panostaminen on tärkeää tietyissä lohkoketjuissa, jotka käyttävät järjestelmää nimeltä Proof of Stake (PoS) tai vastaavia menetelmiä. Sen sijaan, että uusien lohkojen luomiseen käytettäisiin paljon sähköä, kuten Proof of Work (PoW) -menetelmässä, PoS käyttää ihmisten hallussa olevia kolikoita valitsemaan, kuka saa luoda uusia lohkoja ja pitää lohkoketjun käynnissä.

Lukitulla eli “panostetulla” omaisuudella kannustetaan transaktioita validoivia ihmisiä noudattamaan sääntöjä. Jos he yrittävät rikkoa sääntöjä tai tehdä jotain pahaa, he voivat menettää osan panostamistaan rahoista. Tämä asetus auttaa pitämään järjestelmän turvallisena ja varmistaa, että transaktiot käsitellään oikein. 

Mitä on Liquid Staking?

Liquid staking kryptossa antaa sinulle mahdollisuuden ottaa kaikki irti panostetuista varoistasi, kun voit käyttää niitä DeFi-maailmassa. 

Näin se toimii: 

Kryptovaluutan likvidin panostuksen avulla käyttäjät voivat panostaa tokeninsa tukemaan verkon turvallisuutta ja konsensusta ja saada vastineeksi likvidin, kaupattavissa olevan tokenin. Tämä prosessi ylläpitää likviditeettiä, jolloin käyttäjät voivat osallistua muihin investointeihin tai toimintoihin lukitsematta varoja.

Tämän innovaation ansiosta osallistujat voivat osallistua erilaisiin hajautettuihin rahoitussovelluksiin, laina-alustoista vedonlyöntimarkkinoihin, ilman erikoislaitteita tai teknistä osaamista. 

Prosessi ei ainoastaan avaa likviditeettiä, mikä mahdollistaa panostettujen varojen käytön koko DeFi-ekosysteemissä, vaan avaa myös mahdollisuuden lisäansioihin osallistumalla erilaisiin DeFi-palveluihin, itse panostuksesta saatavien palkkioiden lisäksi.

Perinteinen panostus vs. nestemäinen panostus

Perinteinen panostus vs. nestepanostus

Kryptojen panostamisesta voi ansaita palkintoja, mutta nämä kaksi menetelmää ovat tyyliltään erilaisia. Perinteiset panostuskyltit auttavat suoraan verkkoa ja ansaitsevat mahdollisesti suurempia palkkioita. Huonona puolena? Merkkisi ovat lukittuina, kunnes panostuskausi päättyy.

Liquid stakingin avulla voit saada tokeneita, jotka edustavat panostamiasi varoja, jolloin voit käydä niillä kauppaa tai käyttää niitä DeFissä ansaiten silti (hieman pienempiä) palkkioita. Luotat siis kolmanteen osapuoleen, mikä lisää jonkin verran riskiä.

Väki valitsee perinteisen panostuksen korkeampien palkkioiden ja suoran osallistumisen vuoksi tai likvidin panostuksen joustavuuden ja DeFi:n käytön vuoksi. 

OminaisuusTraditional StakingLiquid Staking
Asset LocksAssetit on lukittu määräajaksi. (“locked up”)Käyttäjät saavat likvidejä tokeneita, jotka edustavat heidän panostamiaan varoja
LiquidiysVaroja ei voi vaihtaa tai käyttää muuallaLiquidejä tokeneita voi vaihtaa tai käyttää DeFissä, ja jne.
PalkkiotYleisesti korkeammat potentiaaliset palkkiot validoijan roolin vuoksiMahdollisesti hieman alhaisemmat palkkiot protokollamaksujen vuoksi
KomposoituvuusRajoitetusti pääsyä DeFi-tilaisuuksiin, kun on panostettuMahdollistaa osallistumisen. erilaisiin DeFi-protokolliin panostetuilla varoilla
RiskitMatalampi tekninen riskiKorkeampi vastapuoliriski (riippuu panostuksen tarjoajasta)
DesentralisaatioKäyttäjät osallistuvat suoraan verkon validointiinKeskitetympi, luottaa panostuksen tarjoajiin
EsimerkkejäCosmos, Polkadot, CardanoLido, Rocket Pool


Nesteen panostamisen edut

Mahdat miettiä, mitkä ovat Liquid Staking -polettien edut, ne tarjoavat useita:

 • Lukittujen varojen vapauttaminen: Ethereumissa ja vastaavissa verkoissa, kun panostat tokeneita, et voi käydä niillä kauppaa tai käyttää niitä lainojen vakuutena. Mutta likvidillä panostuksella voit silti käyttää näiden tokeneiden arvoa kaupankäyntiin tai vakuutena DeFi-sovelluksissa, vaikka ne on panostettu. 
 • Enhancecing DeFi Integration: Kun panostat digitaalisia varoja, voit saada kuittina erityisiä poletteja. Näitä rahakkeita voi käyttää erilaisissa online-taloudellisissa palveluissa, kuten rahan lainaamisessa tai vedonlyönnissä tulevista tapahtumista. 
 • Lisääntyvä ansaintamahdollisuus: Traditionaalinen panostus maksaa käyttäjille siitä, että he auttavat transaktioissa. Likvidin panostuksen avulla käyttäjät voivat ansaita enemmän käyttämällä erilaisia rahoituspalveluja. 
 • Simplifying Participation: Liquid staking -palveluiden avulla ihmiset voivat ansaita rahaa lohkoketjun palkinnoista helposti ilman, että heidän tarvitsee perustaa monimutkaisia järjestelmiä tai omistaa paljon ETH:ta, kuten Ethereum-verkossa toimivat soolovahvistajat tekevät. 

Riskit ja rajoitukset

Liquid stakingiin liittyy myös riskejä ja rajoituksia. On tärkeää olla tietoinen näistä ennen kuin päätät osallistua liquid stakingiin:

 • Validointi: Proof-of-stake-verkossa, jos valitsemasi validoija tekee jotain pahaa tai ei tee työtään oikein, häntä voidaan rangaista. Jos näin tapahtuu, voit menettää osan rahoista, jotka olet sijoittanut heidän kanssaan. Tämän vuoksi on tärkeää valita luotettavia validoijia, kun panostat varojasi siten, että voit edelleen käyttää niitä.
 • Hyökkäykset: Alustat ja protokollat, jotka mahdollistavat nestemäisen panostuksen, voivat joutua hakkereiden hyökkäyksen kohteeksi. Tämä voi aiheuttaa sen, että ihmiset menettävät panostamansa rahat tai että panostuksesta saadut tokenit menettävät arvonsa. On erittäin tärkeää tarkistaa, kuinka turvallinen liquid staking -palvelu on, ja katsoa, onko sillä hyvä turvallisuushistoria ennen sen käyttämistä.
 • Sekundaarimarkkinoiden volatiliteetti: Kun teet likvidin panostuksen, saat erityisiä rahakkeita, jotka edustavat panostamaasi rahaa. Voit ostaa ja myydä näitä merkkejä. Niiden hinta voi kuitenkin muuttua paljon sen vuoksi, miten ihmiset suhtautuvat markkinoihin, miten helppoa niiden ostaminen ja myyminen on ja miten kryptomarkkinoilla menee. Tämä voi vaikuttaa siihen, kuinka paljon sijoituksesi arvo on, eikä se välttämättä aina vastaa sitä, kuinka hyvin todellisilla varoilla menee.

Liquid Staking Protocols

Liquid staking -protokollat, kuten Lido ja Rocket Pool, muuttavat ihmisten tapaa käyttää panostusta Ethereumissa tarjoamalla uusia tapoja ratkaista ongelmat, kuten sen, ettei voi käyttää panostettuja varojaan ja että tarvitsee paljon rahaa panostuksen aloittamiseen. Ne tekevät siitä helpompaa ja helpommin lähestyttävää. 

Mitä on Lido Staking?

Lido on hajautettu rahoitusprotokolla, joka tarjoaa likvidin panostuksen muun muassa Ethereumille ja muille lohkoketjuille. Kun käyttäjät panostavat Ethereumiaan (ETH) Lidon kautta, he saavat vastineeksi stETH:n (staked ETH), joka edustaa heidän panostamaansa ETH:ta sekä ansaittuja palkkioita. 

Tätä ETH:ta voidaan sitten käyttää eri DeFi-protokollissa, jolloin käyttäjät voivat ansaita lisätuloja panostamillaan varoilla. 

Lidon tärkein etu on sen kyky tarjota välitöntä likviditeettiä panostetuille varoille, mikä tekee siitä houkuttelevan vaihtoehdon sijoittajille, jotka eivät halua lukita pääomiaan.

Rocket Pool Service

Rocket Pool on Ethereum-verkossa suosittu palvelu, jonka avulla ihmiset voivat panostaa kryptovaluuttaansa tai pyörittää tietokonepalvelimia verkkoa varten. Panostamalla ETH:n Rocket Poolin kautta käyttäjät saavat rETH:n, joka on poletti, joka edustaa heidän panostamaansa ETH:ta ja kertynyttä panostuspalkkiota. 

Rocket Pool erottuu hajautetusta operaattoriverkostosta, joka takaa korkean hajautuksen ja turvallisuuden. Se madaltaa Ethereumin panostuksen aloituskynnystä sallimalla osallistumisen jo 0,01 ETH:lla, jolloin se on laajemman yleisön saatavilla.

Likvidiä panostusta tukevat merkit

Suosittuja likvidiä panostusta tukevia rahakkeita

Osallistumalla likvidiin panostukseen saat liquid staking tokenit (LST:t), jotka edustavat panostamiasi varoja ja joita voidaan käyttää erilaisiin DeFi-tarkoituksiin, kuten lainaamiseen tai kaupankäyntiin.

Tässä on muutamia suosituimpia tokeneita, jotka tukevat likvidiä panostusta:

Ethereum (ETH)

 • Lido Staked Ether (stETH): Suosituin LST, joka tarjoaa altistumisen staked ETH:lle ja edustaa suurinta markkinaosuutta.
 • Rocket Pool ETH (rETH): Dehallinnoitu vaihtoehto Lidolle, joka tarjoaa yhteisölähtöisen lähestymistavan likvidin ETH:n panostamiseen.
 • Muut vaihtoehdot: Frax Eetteri (frxETH), Mantle Staked Eetteri (METH) jne.

Solana (SOL):

 • Marinade Staked SOL (mSOL): Johtava SOLin likvidien panostusratkaisujen tarjoaja, joka tarjoaa mSOL-tokeneita, jotka edustavat panostettua SOLia.
 • Lido Staked SOL (stSOL): Lidon tarjoama nestemäinen panostus SOL, tarjoaa vaihtoehdon Marinadelle.

Kosmos (ATOM)

 • Stride Staked ATOM (stATOM): Suosittu ratkaisu nestemäiseen panostettuun ATOMiin, joka mahdollistaa osallistumisen Cosmos-ekosysteemiin.
 • Muut vaihtoehdot: Liquid Staking (LQST), Agoric (AGT) jne.

Muut tunnukset

 • Monilla muilla tokeneilla, kuten Polygon (MATIC), Polkadot (DOT), Avalanche (AVAX) ja Cardano (ADA), on myös saatavilla erilaisia liquid staking -vaihtoehtoja.

Nesteen panostuksen johtopäätös

Liquid Stakingin avulla ihmiset voivat ansaita palkintoja panostamalla, luopumatta varojensa hallinnasta. Tämä tarkoittaa, että voit edelleen käyttää kryptoa ansaitaksesi lisää rahaa tai lainata sitä vastaan, mikä tekee kaikesta joustavampaa ja helpommin lähestyttävää. 

Kaikkakin se tarjoaa monia etuja, kuten helpomman pääsyn DeFi:hin ja mahdollisuuden lisäansioihin, käyttäjien tulisi silti varoa riskejä, kuten tietoturvaongelmia tai hinnanmuutoksia. 

Yleisesti ottaen likvidit panostukset tekevät panostuksista yksinkertaisempia ja hyödyllisempiä kaikille ja lisäävät samalla DeFi:n tehoa.

FAQ About Liquid Staking

Miten likvidit panostukset toimivat?

Liquid stakingin avulla voit panostaa kryptoasi ja saada vastineeksi vaihdettavissa olevan tokenin. Tämä token edustaa panostamiasi varoja ja sitä voidaan käyttää DeFi-alustoilla.

Mitä eroa on likvidin panostuksen ja panostuksen välillä?

Liquid staking tarjoaa likviditeettiä tarjoavan tokenin, joka edustaa panostamiasi varoja käytettäväksi DeFi-alustoilla. Perinteinen panostaminen lukitsee varasi, mikä rajoittaa niiden käyttöä panostamispalkkioiden ansaitsemisen ulkopuolella.

Onko likvidissä panostamisessa riskejä?

Kyllä, siihen liittyy riskejä, kuten panostamisalustan tietoturvaheikkouksia, validointirangaistusten (slashing) aiheuttamia mahdollisia tappioita ja liikkeeseen laskettujen tokeneiden hinnanvaihteluita.

Millaiset tokenit tukevat likvidiä panostusta?

Liikvidiä panostusta tukevia suosittuja tokeneita ovat muun muassa Ethereum (ETH), Solana (SOL) ja Cosmos (ATOM), ja alustat, jotka laskevat liikkeelle omia versioita panostettavista tokeneista (esim, stETH Ethereumille).

Mitkä ovat suosituimmat likvidin panostuksen protokollat?

Lido ja Rocket Pool kuuluvat suosituimpiin, ja ne tarjoavat likvidejä panostusratkaisuja Ethereumille ja muille kryptovaluutoille.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille