Mitä ovat kryptopörssit ja miten ne toimivat?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Tämä artikkeli on yksinkertainen opas kryptovaluuttapörsseihin, joissa voit käydä kauppaa digitaalisilla valuutoilla, kuten Bitcoinilla. Selitämme, miten näitä alustoja käytetään, mukaan lukien miten aloittaa kaupankäynti niiden turvaominaisuudet ja mitkä ovat parhaat vaihtoalustat. Keskustelemme myös siitä, miten nämä pörssit ansaitsevat rahaa, ja kuvaamme lyhyesti eri tyyppejä: Keskitetyt, hajautetut ja hybridipörssit. 

Keskeiset otteet

 • Mitä ovat kryptopörssit: Ne ovat verkkoalustoja, joilla voit ostaa tai myydä digitaalisia valuuttoja, kuten Bitcoinia ja Ethereumia.
 • Ominaisuudet: Nämä pörssit tarjoavat erilaisia kaupankäyntivaihtoehtoja, takaavat nopeat kaupat ja niillä on vahva suojaus rahojesi suojaamiseksi.
 • Pörssin käyttäminen: Aloittaaksesi kaupankäynnin sinun täytyy rekisteröityä, tallettaa rahaa ja sitten voit ostaa tai myydä kryptovaluuttoja.
 • Rahan tekeminen: Pörssit ansaitsevat rahaa pääasiassa perimällä maksuja jokaisesta tekemästäsi kaupasta.
 • Vaihtojen tyypit: Vaihtoja on kolmenlaisia: Keskitettyjä pörssejä (helppokäyttöisiä ja soveltuvat suuriin kauppoihin), hajautettuja pörssejä (turvallisempia ja yksityisempiä, mutta voivat olla vaikeampia käyttää) ja hybridipörssejä (sekoittavat sekä keskitettyjen että hajautettujen pörssien ominaisuuksia).

Miten kryptopörssit toimivat?

Nämä pörssit toimivat välikätenä ostajien ja myyjien välillä. Ne ovat välttämättömiä eri kryptovaluuttojen likviditeetin ja saatavuuden kannalta.

Kryptopörssien keskeiset ominaisuudet
Kryptopörsseissä on erilaisia ominaisuuksia, kuten:

 • Transaktioparit: Pörssit tarjoavat erilaisia kaupankäyntipareja, kuten BTC/USD tai ETH/BTC, joiden avulla käyttäjät voivat vaihtaa yhden kryptovaluutan toiseen tai fiat-valuuttaan.
 • Tilaustyypit: Käyttäjät voivat asettaa erilaisia toimeksiantoja, markkina-, limit- ja stop-toimeksiantoja, toteuttaakseen kauppoja strategioidensa mukaisesti.
 • Liikviditeetti: Korkea likviditeetti tarkoittaa, että alustalla on riittävästi ostajia ja myyjiä, jotta toimeksiannot voidaan täyttää nopeasti ja käypiin hintoihin.
 • Turvatoimenpiteet: Hyvämaineiset pörssit toteuttavat vankkoja turvatoimia, kuten kaksitekijätodennusta (2FA), varojen kylmävarastointia ja salausta käyttäjien varojen ja tietojen suojaamiseksi.
Miten kryptovaihto toimii

Miten käyttää kryptopörssiä

Ihmiset käyttävät verkkoalustoja ostaakseen digitaalisia valuuttoja, kuten Bitcoinia ja Ethereumia, pitäen niitä sijoituksina tulevaisuutta varten. Koska kryptovaluuttojen hinnat muuttuvat paljon, jotkut käyvät niillä myös usein kauppaa saadakseen nopeita voittoja ostamalla, kun hinnat ovat alhaalla, ja myymällä, kun ne ovat korkealla. 

Sijoittamisen ja kaupankäynnin lisäksi jotkut ihmiset käyttävät kryptovaluuttoja myös maksamiseen siellä, missä ne hyväksytään, mikä tekee niistä yleisempiä jokapäiväisessä elämässä. Jotkut kryptopörssit antavat käyttäjille fyysisen maksukortin, jolla voi maksaa tavaroista ja palveluista. Se on suosittu tapa käyttää kaupankäynnin ja sijoittamisen tuottoa.

Tätä varten tarvitset kryptopörssin, ja jotta voit käyttää tällaista alustaa, noudata seuraavia yleisiä ohjeita:

1. Luo tili: Varmista henkilöllisyytesi pörssin Know Your Customer -määräysten mukaisesti.
2. Talleta varoja: Talleta kryptovaluuttaa tai fiat-rahaa pörssitilillesi tarjotuilla menetelmillä.
3. Kaupankäynti: Navigoi kaupankäyntikäyttöliittymässä ostaaksesi tai myydessäsi kryptovaluuttoja. Voit analysoida hintakaavioita ja käyttää erilaisia työkaluja tehdäksesi tietoon perustuvia päätöksiä.
4. Varojen nosto: Voit nostaa varoja lompakkoon tai pankkitilillesi kaupankäynnin jälkeen.

Miten pörssit ansaitsevat rahaa?

Kryptopörssien ja niiden toiminnan ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää kaikille, jotka haluavat osallistua digitaalisen valuutan markkinoille. Tutustutaan nyt erilaisiin tulovirtoihin, joiden avulla nämä pörssit voivat ansaita rahaa.

Transaktiomaksut
Yksi kryptopörssien tärkeimmistä tavoista ansaita rahaa on kaupankäyntipalkkiot. Nämä ovat pieniä prosenttiosuuksia, jotka otetaan jokaisesta niiden alustalla toteutetusta kaupasta. Näin se toimii:

 • Maker-Taker-maksut: Pörsseissä käytetään usein maker-taker-maksumallia, jossa maker (henkilö, joka tarjoaa likviditeettiä markkinoille antamalla limittitilauksen) maksaa pienemmän maksun kuin taker (henkilö, joka ottaa likviditeettiä pois täyttämällä toimeksiantoja).
 • Volyymipohjaiset alennukset: Motivoidakseen suuren volyymin kaupankäyntiä monet pörssit tarjoavat alhaisempia maksuja käyttäjille, jotka käyvät kauppaa suurilla määrillä kryptovaluuttaa.
 • Nosto- ja talletusmaksut: Kaupankäyntimaksujen lisäksi pörssit voivat periä maksuja varojen tallettamisesta ja nostamisesta. Nämä ovat kiinteitä maksuja – kiinteitä maksuja kotiutuksista ja talletuksista riippumatta niiden määrästä. Myös prosenttiperusteiset maksut – prosenttiosuus transaktion määrästä – voivat olla kustannustehokkaampia pienemmissä transaktioissa.
 • Listautumismaksut: Uudet kryptovaluutat pyrkivät usein listautumaan suosittuihin pörsseihin lisätäkseen näkyvyyttään ja uskottavuuttaan. Pörssit voivat periä kertaluonteisia listautumismaksuja (kiinteämääräisiä maksuja uuden kryptovaluutan tarkastelusta ja mahdollisesta listautumisesta) tai jatkuvia kuluja (lisämaksuja listautumisen ylläpitämisestä ja tuen tarjoamisesta).
 • Spread: Spread on kryptovaluutan osto- ja myyntihinnan välinen ero. Pörssit voivat hyötyä tästä spreadistä ostamalla matalalla ja myymällä korkealla. Ne voivat asettaa ostohinnan hieman alhaisemmaksi ja myyntihinnan hieman korkeammaksi kuin markkinoiden keskiarvo, jolloin ne hyötyvät erotuksesta.
 • Säilytyspalvelut ja lompakkomaksut: Jotkin pörssit tarjoavat säilytyspalveluja, joilla säilytetään kryptovaluuttoja käyttäjien puolesta. Ne voivat periä säilytysmaksuja (digitaalisten varojen turvallisen säilytyksen tarjoamisesta) tai vakuutuksia (valinnainen vakuutusturva säilytettäville varoille).
 • Muut tulovirrat: Pörsseillä voi olla muita tulovirtoja, kuten:

– Staking: Mahdollistaa käyttäjien ansaita palkkioita lukitsemalla tiettyjä kryptovaluuttoja, jolloin pörssi ottaa osuuden staking-palkkioista.

– Kryptolainaus: Pörsseissä tapahtuva kryptolainaus antaa käyttäjille mahdollisuuden lainata kryptovaluuttojaan muille korkoa vastaan, kun taas pörssit tienaavat perimällä näistä transaktioista maksuja.

– Markkinatiedot ja API-yhteys: Markkinadatan tai kaupankäynnin API:n käyttöoikeuden myyminen institutionaalisille tai algoritmisille kauppiaille.


Pörssit ja niiden palkkiot
Seuraavassa on joitakin esimerkkejä todellisesta maailmasta:

 • Binance: Tunnettu suhteellisen alhaisista kaupankäyntimaksuistaan, joita voidaan pienentää entisestään käyttämällä sen omaa BNB-tokenia.
 • Coinbase: Kerää prosentuaalisen maksun transaktioista ja sillä on käyttäjäystävällisempi käyttöliittymä, mikä saattaa houkutella aloittelijoita, jotka ovat valmiita maksamaan palkkion helppokäyttöisyydestä.

FAQ About Crypto Exchanges

Mitä kryptopörssit tekevät?

Kryptopörssi on foorumi, jossa käyttäjät voivat ostaa, myydä tai käydä kauppaa kryptovaluutoilla. Käyttäjät luovat tilejä, tallettavat varoja (fiat-valuuttaa, kuten USD, tai kryptovaluuttoja) ja tekevät osto- tai myyntitoimeksiantoja.

Mitkä ovat kryptopörssien 3 päätyyppiä?

Yksittäinen yhteisö omistaa keskitetyt pörssit (CEX) ja mahdollistaa kryptokauppaa. Hajautetut pörssit (DEX) ovat vertaisverkkopörssejä, jotka helpottavat käyttäjien suoraa kaupankäyntiä ilman välikäsiä. Hybridipörsseissä yhdistyvät CEX:n tehokkuus ja DEX:n turvallisuus ja yksityisyys.

Ovatko kryptopörssit turvallisia?

Kryptopörssien turvallisuudessa on eroja; joissakin pörsseissä toteutetaan vahvoja turvatoimia, kun taas toiset voivat olla alttiimpia hakkeroinnille. On tärkeää tutkia ja käyttää hyvämaineisia pörssejä, joilla on hyvä maine, ja ottaa käyttöön lisäturvaominaisuuksia, kuten kaksitekijätodennus.

Mikä on turvallisin kryptopörssi?

On vaikea sanoa, mikä kryptopörssi on turvallisin, sillä turvallisuus voi olla subjektiivista ja riippuu monista tekijöistä. Krakenia pidetään kuitenkin yleisesti yhtenä alan turvallisimmista vaihtoehdoista, sillä se tunnetaan vankoista turvatoimistaan ja hyvästä maineestaan.

Voitko vaihtaa kryptovaluuttaa oikeaan rahaan?

Kyllä, voit vaihtaa kryptovaluuttaa oikeaan rahaan verkkopörssien, vertaisverkkokaupan tai kryptovaluutta-automaattien kautta.

Kryptovaluuttapörssien tyypit

Kryptovaluuttapörssien eri tyyppien ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää sijoittajille ja kauppiaille, jotka haluavat osallistua kryptomarkkinoille.

Kryptovaluuttapörssien tyypit

Keskitetyt kryptopörssit (CEX)

Keskitetyt pörssit ovat kryptopörssien yleisimpiä tyyppejä, jotka toimivat välittäjinä ostajien ja myyjien välillä. Niitä hallinnoi keskitetty organisaatio, joka valvoo pörssin toimintaa. Esimerkkejä keskitetyistä pörsseistä ovat Binance, Coinbase ja Kraken.

Edut

 • Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä: Monet CEXit tarjoavat intuitiivisia alustoja, joissa on helppo navigoida aloittelijoidenkin.
 • Suuri likviditeetti: Keskitetyissä pörsseissä on tyypillisesti suuremmat kaupankäyntimäärät, mikä takaa likviditeetin ja antaa käyttäjille mahdollisuuden toteuttaa suuria kauppoja mahdollisimman pienellä vaikutuksella markkinahintaan.
 • Lisäominaisuudet: Ne tarjoavat usein lisäpalveluita, kuten marginaalikauppaa, futuureja ja optioita.
 • Asiakastuki: CEXeillä on yleensä omat tukitiimit, jotka auttavat käyttäjiä kyselyissä tai ongelmissa.

Haitat

 • Turvallisuusriskit: Koska ne ovat keskitettyjä, ne ovat alttiimpia hakkeroinnille ja tietoturvaloukkauksille.
 • Sääntelyvalvonta: CEX:iin sovelletaan viranomaismääräyksiä, jotka vaikuttavat niiden toimintaan ja voivat johtaa henkilötietojen keräämiseen.
 • Nostorajat: Voi olla rajoituksia kryptovaluutalle, jonka voit nostaa tietyn ajan kuluessa.

Depentralisoidut kryptopörssit (DEX)

Depentralisoidut pörssit toimivat ilman keskusviranomaista ja mahdollistavat suorat vertaisverkkokaupat lohkoketjussa. Esimerkkejä hajautetuista pörsseistä ovat Uniswap, SushiSwap ja PancakeSwap.

Edut

 • Turvallisuus: Ilman keskitettyä vikapistettä DEXit ovat vähemmän alttiita hakkeroinnille.
 • Privacy: Käyttäjät säilyttävät yksityisten avaintensa ja henkilökohtaisten tietojensa hallinnan.
 • Sensuurin vastustaminen: Transaktioita on monimutkaista sensuroida tai häiritä lohkoketjun hajautetun luonteen vuoksi.

Haitat

 • Matalampi likviditeetti: DEX:ien kaupankäyntivolyymit ovat usein pienempiä kuin CEX:ien, mikä johtaa suurempaan hinnan liukumiseen.
 • Kompleksisuus: Ne voivat olla vähemmän käyttäjäystävällisiä, erityisesti niille, jotka ovat uusia kryptovaluutta-alalla.
 • Limited Features: DEX:t eivät yleensä tarjoa kehittyneitä kaupankäyntimahdollisuuksia, kuten marginaalikauppaa.

Hybridikryptopörssit

Hybridipörsseissä yhdistyvät sekä CEX:n että DEX:n parhaat ominaisuudet, ja ne tarjoavat tasapainon turvallisuuden, yksityisyyden ja toiminnallisuuden välillä.

Edut

 • Lisätietoturva: Hybridipörssit voivat tarjota DEX:n tietoturvaedut ja samalla CEX:n asiakastuen ja käyttökokemuksen.
 • Sääntelyn noudattaminen: Ne saattavat tarjota jonkinasteista sääntelyn noudattamista samalla kun ne tarjoavat tietosuojaominaisuuksia.
 • Versatiliteetti: Käyttäjät voivat nauttia kehittyneistä kaupankäyntiominaisuuksista turvallisemmassa ympäristössä.

Haitat

 • Toiminnan monimutkaisuus: Keskitettyjen ja hajautettujen elementtien yhdistäminen voi tehdä alustasta monimutkaisemman hallita ja käyttää.
 • Tuleva teknologia: Suhteellisen uutena konseptina markkinoilla voi olla vähemmän esimerkkejä, eikä teknologiaa ole välttämättä testattu yhtä hyvin kuin vakiintuneempien pörssien teknologiaa.

Top 10 kryptovaluuttapörssiä volyymin mukaan järjestettynä (2024)

Pörssin kauppojen volyymi on yksi tärkeimmistä indikaattoreista sen likviditeetistä ja yleisestä terveydestä. Vuonna 2024 volyymin mukaan parhaiden pörssien maisema kehittyy edelleen, mikä heijastaa markkinoiden dynaamista luonnetta.
Alhaalla on luettelo 10 parhaasta kryptovaluuttapörssistä volyymin mukaan järjestettynä vuonna 2024. Huomaa, että kaupankäyntivolyymi voi vaihdella päivittäin, ja sijoitukset saattavat muuttua vastaavasti.

Top 10 kryptovaluuttapörssiä

1. Binance

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa erilaisia kolikoita, futuureja ja marginaalikauppaa kilpailukykyisillä maksuilla.
 • Volyymi-indikaattori: Pitää jatkuvasti kärkipaikkaa kaupankäyntivolyymin osalta, mikä kertoo korkeasta likviditeetistä ja käyttäjien luottamuksesta.

2. Coinbase 

 • Keskeiset ominaisuudet: Tunnettu käyttäjäystävällisestä käyttöliittymästä ja sääntelyn noudattamisesta, mikä tekee siitä yhdysvaltalaisten kauppiaiden suosikin.
 • Volyymi-indikaattori: Säilyttää vahvan aseman markkinoilla, joilla on merkittävä määrä USD-kauppapareja.

3. Bybit

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa käyttäjäystävällisen kaupankäyntialustan, jossa on nopea moottori, loistava asiakaspalvelu ja tuki monilla kielillä kaiken tasoisille kryptokauppiaille.
 • Volyymi-indikaattori: Bybit tarjoaa kaupankäyntiä 536 kryptovaluutalla, 6 perinteisellä valuutalla ja sillä on 775 markkinaparia. Eniten vaihdettu pari Bybitillä on ETH/USDC.

4. Kraken

 • Keskeiset ominaisuudet: Tunnettu vankoista turvatoimista ja laajasta valikoimasta fiat-kryptopareja.
 • Volyymi-indikaattori: Pitää tasaista volyymia uskollisella käyttäjäkunnalla erityisesti Euroopassa.

5. Bitfinex

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa kehittyneitä kaupankäyntiominaisuuksia ja kartoitustyökaluja ammattimaisille kauppiaille.
 • Volyymi-indikaattori: Suuri volyymi, erityisesti BTC/USD- ja ETH/USD-kaupankäyntipareissa.

6. HTX Global

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa kattavan luettelon kryptovaluutoista ja oman tokenin, HT:n, jota voi käyttää kaupankäyntimaksujen alennuksiin.
 • Volyymi-indikaattori: Säilyttää korkean volyymin erityisesti Aasian markkinoilla.

7. Bithumb

 • Keskeiset ominaisuudet: Se on yksi suurimmista eteläkorealaisista pörsseistä, joka tunnetaan Korean Won (KRW) -kauppapareistaan.
 • Volyymi-indikaattori: Merkittävä volyymi, jota pitkälti ohjaavat paikalliset Etelä-Korean markkinat.

8. OKEx

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa erilaisia palveluita, kuten spot- ja johdannaiskauppaa.
 • Volume Indicator: Ominaisuudet korkea volyymi, jolla on vahva läsnäolo Aasian markkinoilla.

9. Bittileima

 • Keskeiset ominaisuudet: Yksi vanhimmista pörsseistä, joka tunnetaan luotettavuudestaan ja helppokäyttöisestä käyttöliittymästä.
 • Volyymi-indikaattori: Konsistentti volyymi, joka keskittyy tärkeimpiin kryptovaluuttoihin, kuten Bitcoiniin ja Ethereumiin.

10. KuCoin

 • Keskeiset ominaisuudet: Tarjoaa erilaisia altcoineja ja käyttäjäystävällisiä kaupankäyntipalveluita.
 • Volyymi-indikaattori: Tunnettu kilpailukykyisistä kaupankäyntimaksuista ja kampanjoista, jotka lisäävät sen volyymia.

Loppusanat siitä, mikä on kryptopörssi

Kryptovaluuttapörssit ovat elintärkeitä alustoja digitaalisiin valuuttoihin sitoutumiselle, ja ne tarjoavat erilaisia palveluita ostamisesta ja myymisestä monimutkaiseen kaupankäyntiin. Niissä yhdistyvät käyttäjäystävälliset ominaisuudet vankkoihin turvatoimiin turvallisten ja tehokkaiden transaktioiden varmistamiseksi.

Valitsetpa keskitetyn, hajautetun tai hybridipörssin, jokainen tyyppi tarjoaa ainutlaatuisia etuja, jotka on räätälöity erilaisiin kaupankäyntitarpeisiin. Näiden alustojen ymmärtäminen on olennaista kaikille, jotka haluavat ostaa tai käydä kauppaa kryptovaluutoilla.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille