Mikä on kylmä lompakko?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️ Mikä on paras kylmä lompakko?

Turvallisimmat kryptovaluuttojen kylmälompakot
Ledger Nano X – paras laitteistobitcoin-lompakko
Trezor Model T – turvallisin bitcoin-lompakko
Ledger Nano S – edullisin lompakko

⚡️ Mitä eroa on kuumalla lompakolla ja parhaalla kryptokylmälompakolla?

Kylmälompakko” on lompakko, joka ei voi kommunikoida verkon kanssa. Tällaisen lompakon kantajat voivat olla mitä tahansa paperista sähköiseen, ja tavoite on aina sama: ei pääsyä verkkoon, ei vaaraa hakkereilta. “Kuuma lompakko” on bitcoin lompakko, jolla on yhteys verkkoon.

⚡️ Miten laitteistolompakot toimivat?

Lompakko muistuttaa pienen puhelimen ja ulkoisen tallennuslaitteen risteytystä. Käyttäjät liittävät laitteen tietokoneeseen USB-kaapelilla transaktioita varten. Tietyt laitteet toimivat itsenäisesti ja muodostavat yhteyden internetiin langattomasti tai Ethernetin kautta ilman tietokonetta.

⚡️ Mikä kryptolompakko on turvallisin?

Luotettavimpana pidetään offline-kryptovaluuttalompakkoa. Tällöin voit asentaa lompakon mihin tahansa tietokoneeseen, vaikka sinulla ei olisi pääsyä internetiin. Ihmiset, joiden on tehtävä transaktio nopeasti, eivät pidä tästä valinnasta. Ledgerin ja Trezorin laitteistolompakoilla on korkea luotettavuus.

Bitcoin lompakko

Tärkeintä kryptovaluutasta on tietää, että se on säilytettävä turvallisessa paikassa. Turvallisin tapa on käyttää kylmälompakkoa, joka on offline-tietokone. On kuitenkin tärkeää ymmärtää, miten ne toimivat, ja käyttää niitä oikein.

Mikä on kryptovaluuttalompakko?

Kryptovaluuttalompakko on eräänlainen ohjelmisto (tai laitteisto), jonka avulla voit tallentaa digitaalista valuuttaa ja suorittaa sillä erilaisia toimintoja. Lohkoketju pitää kuitenkin yllä suoraa valvontaa krypton käyttöön pääsystä. Tämän vuoksi tarvitaan yksilöllisiä avaimia, joilla todennetaan oikeus varojen hallintaan.

Kirjaimista ja numeroista koostuvaa yksilöllistä merkkijoukkoa kutsutaan salausavaimeksi:

Mikä on kylmä kryptolompakko?
Miten kylmäsäilytyksen kryptolompakko toimii?
 • Julkinen avain on verrattavissa pankkitiliin. Aivan kuten sinun on talletettava varoja pankkitilillesi saadaksesi maksuja, myös sinun on talletettava varoja lompakkoon, ennen kuin voit vastaanottaa maksuja muilta käyttäjiltä.
 • Yksityinen avain on koodi (jota kutsutaan usein “salatuksi yksityiseksi avaimeksi”), jonka avulla pääset Bitcoin-tilillesi. Se on samanlainen kuin tallelokeron avain, sillä se toimii virtuaalisena kopiona todellisesta avaimesta. Tämä koodi antaa sinulle täyden määräysvallan tililläsi oleviin rahoihin.

Muista, että vaikka lompakko on teknisesti omistajan hallussa, kryptovaluutta kuuluu yksityisen avaimen haltijalle. Tämä on erikoistunut työkalu lohkoketjun tietueiden kanssa toimimiseen. Kryptovaluutan lompakkoa voidaan verrata siltaan, joka yhdistää digitaaliset varat (jotka on tallennettu lohkoketjuun) ja niiden omistajan (joka omistaa ne).

Kryptovaluutta-lompakoiden tyypit

Erilaisia kryptovaluuttalompakoita
Miten kylmälompakot toimivat?

Lompakoita on kahta eri tyyppiä: kylmiä ja kuumia. Ne eroavat toisistaan ensisijaisesti siinä, että toiset toimivat offline-tilassa, kun taas toiset ovat aina (tai hyvin usein) yhteydessä verkkoon.

Hot-lompakoiden tärkein etu on niiden nopea (tai jatkuva) yhteys lohkoketjuun Internetin kautta. Käyttäjät voivat tallettaa tai nostaa varoja milloin tahansa. Tällaiset kryptovaluuttalompakot jaetaan seuraaviin tyyppeihin:

 • Työpöytä (ohuita ja paksuja);
 • mobiili;
 • verkossa.

Kylmälompakon krypto ei ole koko ajan yhteydessä verkkoon. Ne luokitellaan kolmeen eri luokkaan niiden suoritustavan perusteella: suoritus, upotus ja vain luku.

 • Samat työpöytäohjelmat;
 • fyysinen media;
 • laitteistovarastot. 

Lohkoketjuteknologian ominaisuuksien ansiosta kaikkia lompakoita voidaan samalla täydentää milloin tahansa. Eikä vastaanottajan tarvitse olla yhteydessä verkkoon. Jotkin ohjelmistotyypit voivat myös toimia sekä kylminä että kuumina lompakkoina, joten pidä se mielessä.

Miten kylmä kryptolompakko toimii
Miksi kylmä lompakko krypto on turvallisin

Kryptovaluutat jaetaan joskus yhden valuutan ja usean valuutan valuuttoihin.

Nykyään on olemassa monia erilaisia lompakoita, joista jokaisella on oma käyttöliittymänsä, turvallisuustaso ja ominaisuusluettelo. Tämän vuoksi on tärkeää määritellä prioriteettisi etukäteen. Voit valita parhaan vaihtoehdon laajasta lompakkovalikoimasta vaatimuksiesi perusteella.

Kylmiä kryptovaluuttalompakoita on monen muotoisia ja kokoisia.

Kylmät kryptovaluuttalompakot eroavat toisistaan käyttötavan ja niiden sisältämien ominaisuuksien sekä käyttötavan suhteen.

Laitteiston lompakko

Fyysistä laitteistoa käytetään satunnaisten yksityisten ja julkisten avainten luomiseen entropialähteestä. Laite tallentaa luodut avaimet offline-tilassa, jolloin ne pysyvät turvassa hakkereilta.

Tämä on turvallisin kylmä lompakko. Laitteistovarastointia suositaan, koska hakkeroinnin vaaraa ei ole. Laiteohjelmiston vikaantumisen uhka on kuitenkin olemassa, mikä edellyttää luotettavien toimittajien valitsemista.

Kryptovaluutan laitteistotallennus
Mikä on laitteiston kylmä lompakko?

Turvallista lompakkoa käytetään useimmiten rahan säilyttämiseen, koska sillä ei voida suorittaa säännöllisesti tapahtumia.

Useat kryptovaluuttahankkeet ovat voittaneet tämän haittapuolen. Puhumme ainutlaatuisista hajautetuista pörsseistä, jotka käyttävät kaksoisketjuarkkitehtuuria ja mahdollistavat sen, että yksi lohkoketju voi luoda digitaalisia hyödykkeitään ja sovelluksiaan käyttämällä toisen lohkoketjun tehoa. Tämä verkkoyhteystapa on kehitetty erityisesti laitteistolompakoiden käyttöön.

Ohjelmistojen lompakot

Sovellus-kategoria sisältää sekä työpöytä- että mobiiliversiot. Kukin laji on jaettu lukuisiin alalajeihin.

Työpöytä. 

Tämä ohjelma ladataan tietokoneelle ja käytetään sitten sillä. Tällaisen lompakon avulla käyttäjä voi hallita rahojaan ja avaimia täysin.

Ovatko pöytäkoneiden kryptovaluutat turvallisia?
Työpöydän kryptovaluutta lompakot

Kun luot työpöytälompakon, tiedosto “wallet.dat” tallennetaan tietokoneellesi. Se sisältää arkaluonteisia tietoja, joiden avulla pääset käsiksi kaikkiin osoitteisiisi. Jotta tunkeilijat eivät voisi käyttää tätä tiedostoa etänä, se on suojattava vahvalla salasanalla.

Tietokoneen lompakko voidaan käynnistää vain, jos oikea salasana on syötetty. Wallet.dat-tiedostoa ei edes oteta huomioon. Tämän vuoksi on hyvä idea luoda varmuuskopio “wallet.dat”-tiedostosta ja säilyttää se jossakin turvallisessa paikassa.

Lisäksi on tärkeää tallentaa yksityinen avaimesi offline-tilaan, jotta voit edelleen käyttää varoja toisesta lompakosta, jos päälompakollesi tapahtuu jotain.

Mobiili

Nimestä käy ilmi, että nämä sovellukset on luotu erityisesti mobiililaitteille. Ne ovat lähinnä työpöydän lompakoita liikkeellä. Koska sen avulla voit käydä kauppaa ja ostaa kryptovaluuttaa QR-koodien avulla, tällainen työskentely digitaalisen rahan kanssa on kätevää.

Henkilöille, jotka käyttävät tietokonetta, jolla on säännöllinen pääsy internetiin, paras vaihtoehto on tietokoneistettu kylmä lompakko. 

Miten kryptovaluuttaa säilytetään oikein vuonna 2022?
Mobiilikryptovaluuttojen lompakot

Tärkeintä on muistaa, että kryptovaluutat eivät ole vakuutettuja. Tämän vuoksi sinun on ryhdyttävä varotoimiin varojen varastamisen varalta, jotta voit suojautua taloudellisilta tappioilta. Voit välttää rahavarkaudet noudattamalla näitä kahta yksinkertaista toimenpidettä:

 • Kopioi sivustosi tai yksityiset avaimesi;
 • Salaa mobiililompakkosi vahvalla salasanalla.
 • Kun tarvitaan lisätoimintoja, voit käyttää mobiililompakoita, jotka on liitetty hyvämaineisiin kryptovaluutta-alustoihin.

Mahdollisuus maksaa pisteissä, jotka hyväksyvät kryptovaluuttamaksut QR-koodien tai NFC:n avulla, on hyödyllinen ominaisuus. Se on nopeaa ja helppoa. Koska lompakkoa ei kuitenkaan voi enää kutsua koleaksi, eikä siihen saa tallentaa suuria määriä, se ei ole kaikkein turvallisin vaihtoehto.

Suuria rahamääriä ei pitäisi säilyttää kuumissa lompakoissa, koska ne ovat alttiimpia hakkeroinnille kuin kylmät lompakot.

Kuuman bitcoin lompakko haavoittuvuus
Krypton kylmäsäilytys

Lompakot, joissa on paksu ja ohut muotoilu

Luokkaan “paksu” kuuluvat täydelliset solmut. Täydellinen solmu on tietokone, joka validoi transaktiot ja lohkot sekä pitää kirjaa aiemmista lohkoista ja transaktioista.

Paperilompakot

Jos työskentelet esimerkiksi digitaalisen valuutan kanssa, sinun on tulostettava nämä tiedot:

 • lompakon osoite;
 • yksityiset avaimet.

Jos kirjoitat tiedot paperille ja poistat ne sitten verkosta, hakkerit eivät pääse käsiksi tiliisi. Avain ja osoite voidaan haluttaessa tulostaa QR-koodeina.

Tämän menetelmän haittapuolena on suuri vaara, että paperi tuhoutuu tai vahingoittuu mekaanisesti. Tällöin rahan saanti estyy pysyvästi. Paperilompakot eivät ole enää suosittuja niiden tehottomuuden vuoksi, ja niitä käytetään nykyään harvoin teknisten säilytysmenetelmien hyväksi.

Monivaluuttainen kylmä kryptovaluutta lompakko

Mikä on Multicoin-bitcoin lompakko?
Miten valita monivaluuttalompakko?

Myös monivaluuttalompakot on syytä mainita. Näiden lompakoiden suurin ominaisuus on se, että niihin voi tallentaa erilaisia kryptovaluuttoja. Ne voivat kuitenkin olla laitteisto-, työpöytä- tai mobiililompakoita.

Paksut ja ohuet lompakot

Kiintolevyn muistin määrä vaikuttaa suuresti sen suorituskykyyn ja käyttöikään. Jos kiintolevy on osioitu pieniin osiin, kuten kaupallisella Norton PartitionMagic -ohjelmalla tai vastaavilla työkaluilla, tietojen poistaminen SSD-levyn yhdestä osasta on vaikeampaa. Tämän seurauksena useimmat ihmiset asentavat lompakkonsa ulkoiseen laitteeseen, kuten tuhoutuneeseen USB-muistitikkuun, sen sijaan, että vain irrottaisivat tietokoneen kiintolevyn mutta jättäisivät sen alkuperäiselle paikalleen – koska tämä tekniikka voi hidastaa merkittävästi salatun kiintolevyn poistoprosessia, koska siitä jää useita kopioita kaikkialle, mikä hidastaa salauksen purkamista.

Voidaan käyttää myös kannettavaa tallennusyksikköä (kuten muistitikkua), jossa on vähän sisäistä tallennuskapasiteettia.

Paksut asiakkaat.

Kaksi erilaista kryptovaluutta-lompakkoa
Paksut ja ohuet lompakot

Jokaisella kryptovaluutalla on oma “paksu” lompakkonsa, jota kehittäjät tuottavat ja ylläpitävät. Lohkoketju on ladattava käyttäjän laitteeseen, jotta se toimisi. Tämän jälkeen asiakasohjelma lisää automaattisesti uudet päivitykset ja muutokset. Tällaiset lompakot toimivat myös verkon solmuina (noodeina) transaktioiden luomisen ja todentamisen aikana.

Tärkeimmät edut ovat:

 • Tämä ei ole mahdollista, elleivät ominaisuudet, kuten kyky hallita erilaisia digitaalisia omaisuuseriä, hajautettu varastointi ja kaupankäynti sekä yksityisyys, ole läsnä. Lohkoketjuteknologia soveltuu hyvin tähän tarkoitukseen, koska se tarjoaa korkeatasoisen turvallisuuden ja läpinäkyvyyden sekä verkkoturvallisuuden ilman, että se on riippuvainen mistään keskitetystä kolmannesta osapuolesta. ERC20-standardi mahdollistaa täydellisten hajautettujen sovellusten luomisen Ethereumin älykkäiden sopimusten järjestelmään perustuen. Avoimen arkkitehtuurinsa ansiosta nämä järjestelmät tarjoavat jatkuvasti tarkistettuja puutteita, jotka mahdollistavat mahdollisten haavoittuvuuksien ennakoinnin ja korjaamisen välittömästi.
 • Täydellinen hiljaisuus. Lähes kukaan ei tiedä siitä, ellet itse kerro sitä.
 • Yksityinen avain säilytetään käyttäjän laitteessa.
 • Pinoaminen ja louhinta ovat molemmat käytettävissä.
Onko kylmillä lompakoilla yksityinen avain?
Missä yksityiset avaimet säilytetään kylmässä kryptovaluuttalompakossa?

On olemassa muutamia haittoja:

 • Monovaluutta – yhtä lompakkoa käytetään yhden kryptovaluutan tallentamiseen.

Lompakon ylläpitäminen vie paljon tilaa kiintolevyltäsi. Esimerkiksi Bitcoin Core -lompakko kuluttaa yli 400 Gt tallennustilaa. Ja määrä kasvaa päivä päivältä.

Fat Client on nimensä mukaisesti lompakko, jota voidaan käyttää sekä lämpimään että kylmään varastointiin.

Ohuet asiakkaat.

Ohuet lompakot ovat samanlaisia kuin paksut lompakot, mutta ne eivät vaadi koko lohkoketjun lataamista. Tämä tekee niistä kevyempiä ja hieman turvattomampia. Yksityiset avaimet on silti säilytettävä turvallisesti. Jos pelitietokoneesi on heikko, sinun kannattaa valita tämä vaihtoehto.

Kylmän lompakon valitseminen

Mikä kylmä lompakko on luotettavin?
Ero kuuman lompakon ja kylmän lompakon välillä

On tärkeää valita kryptovaluuttalompakko sen mukaan, kuinka paljon rahaa haluat pitää tililläsi. Ei tietenkään tarvitse maksaa kalliista vekottimesta pienten summien säilyttämisestä. Jotkin perusohjeet koskevat kuitenkin kaikkia, jotka omistavat rahaa.

Jos sinun on tehtävä useita maksutapahtumia, on parempi käyttää kuumia lompakoita kerralla, sillä kylmät lompakot eivät ole yhtä helppokäyttöisiä usein käytettäessä.

Suurin osa kryptovaluuttavaroista tulisi sen sijaan säilyttää kylmässä kryptovaluuttalompakossa. Voit valita jonkin niiden vaihtoehdoista riippuen vaatimuksistasi ja varojesi koosta:

Miksi sinun pitäisi käyttää laitteistolompakkoa
Mikä on helpoin kylmä kryptovaluutta lompakko käyttää?
 • Ei ole järkevää investoida fyysiseen laitteeseen pieniä summia varten. Paperilompakko on tässä tapauksessa varsin sopiva. Sitä voi käyttää myös helppoihin talletuksiin.
 • Laitteistolompakko voi olla hyödyllinen, kun haluat säilyttää suuria rahamääriä turvassa. Sitä voidaan käyttää myös luottamuksellisiin liiketoimiin. Laitteistovälineen ostamisesta aiheutuneet kulut maksetaan takaisin täysimääräisesti digitaalisen käteisen turvallisuuden ja taloudellisen turvallisuuden aiheuttaman henkilökohtaisen rauhallisuuden ansiosta.
 • Työpöytä- ja mobiililompakoita voidaan käyttää, jos erillinen laite on pysyvästi irrotettu Internetistä. Tätä vaihtoehtoa suosivat ihmiset, jotka haluavat vain käyttää tavallisia laitteitaan. He yksinkertaisesti pelkäävät menettävänsä esimerkiksi laitteistolompakon, jos heillä ei ole sellaista mukanaan.

Kun päätät, haluatko käyttää työpöytä- vai mobiililompakkoa, pidä mielessäsi seuraavat tekijät:

Miten kylmää kryptovaluuttalompakkoa käytetään?
Mikä on kryptovaluutan kylmäsäilytys?
 • Lompakon luoja – jos ohjelmiston on tuottanut “no-name,”
 • Jotkut lompakot tarjoavat käyttöliittymän edistyneille käyttäjille sekä niille, joilla ei ole tarkoitusta. Ne ovat erittäin vaikeita käyttää keskivertokäyttäjälle. Ennen kuin laitat rahaa lompakkoon, olisi viisasta testata sitä ja kaikkia sen ominaisuuksia.
 • Turvallisuusaste on yksi tärkeimmistä seikoista lompakkoa valittaessa, sillä henkilökohtaisten varojen suojaaminen riippuu lompakon luotettavuudesta.
 • On tärkeää tehdä varmuuskopioita riippumatta siitä, minkä lompakon valitset, jotta voit käyttää kryptovaluuttaa hätätilanteessa.

10 Viimeisintä huippuluokan laitteisto lompakot Forbesille

Kiinteän ja mobiililaitteen synkronointi on mahdollista lompakoissa, jotka tukevat tätä ominaisuutta.

Miten synkronoin kylmät/automaattiset ja näkymä/online-lompakot?
Suojaustaso paranee merkittävästi, kun kaksi laitetta yhdistetään.

Esimerkiksi Trust-lompakko antaa sinulle täydellisen määräysvallan yksityisiin avaimiin, jotta voit suojata varojasi. Biometrisiä tietoja (esim. sormenjälki) ja PIN-koodia voidaan käyttää kolikoiden suojaamiseen.

Tämän digitaalisen lompakon avulla voit käsitellä tapahtumia erilaisilla kryptovaluutoilla. Se tukee yli 160 000 omaisuuserää ja 53 lohkoketjua. Lisäksi voit halutessasi käyttää tiliin liitettyä korttiasi kryptovaluuttavarojen ostamiseen tavallisella laillisella maksuvaluutalla.

Käyttäjällä on pääsy kylmäsäilytystileille, aivan kuten muillakin lompakoilla. Käyttäjä paljastaa yksityisen avaimensa vain lähettäessään/vastaanottaessaan varoja käyttämällä yksinkertaista QR-koodin skannaustekniikkaa näytöltä.

Milloin on paras aika käyttää kylmälompakkoa?

Milloin on paras aika käyttää kylmää paras lompakko
Miten synkronoin kylmät/automaattiset ja näkymä/online-lompakot?

Kylmä paras lompakko on turvallisempi tapa säilyttää kryptovarojasi, jos sinun ei tarvitse käyttää tai siirtää niitä usein tai jos olet yhdessä paikassa etkä matkusta paikkoihin, joissa sinun pitäisi käyttää kryptoa.

Jotkut ihmiset säilyttävät kylmiä lompakoitaan pankin tallelokerossa, jotta ne olisivat turvassa varkauksilta tai vahingoittumiselta. Näillä vaihtoehdoilla voit hyödyntää oikeussuojaa, jota ei muuten olisi saatavilla, jos kryptosi olisi tallennettu lompakkoon.

Jos olet huolissasi internetin tai tietokoneen turvallisuudesta, on parasta säilyttää kryptosi kylmässä lompakossa, kunnes pääset käyttämään kuumaa lompakkoasi turvallisemmalla laitteella.

Milloin on paras aika käyttää kylmää lompakkoa?
Milloin on paras aika käyttää kylmää paras lompakko?

Loppujen lopuksi kylmälompakot tarjoavat kryptokäyttäjille tavan pitää helposti ne rahat, jotka he haluavat sijoittaa pitkällä aikavälillä, erillään niistä varoista, joita he käyttävät aktiivisesti osallistuakseen NFT-markkinapaikkoihin, lohkoketjupeleihin, Defi-protokolliin tai muunlaisiin sovelluksiin.

Säilyttämällä kryptosi offline-tilassa voit paremmin käsitellä riskejä, joita eri dapp- ja ketjuihin sijoittamiseen liittyy. Vaikka monet näistä sovelluksista ja ketjuista ovat uusia, ne eivät välttämättä ole täysin turvallisia.

Kylmä lompakko voi auttaa sinua säilyttämään kryptosi riippumatta markkinoiden vaihteluista tai hakkerointi-iskuista. Kun sinulla on kylmä lompakko, lisäät mahdollisuutta selviytyä seuraavaan noususykliin asti, jolloin voit “pitää” ja nauttia palkinnoista!

 turvallisesti kylmä kryptovaluutta-paras lompakko
Mikä on kylmä kryptolompakko?

Päätelmä

Kylmän kryptovaluuttalompakon ensisijainen tavoite on pitää kryptovaluutat turvassa. Markkinoilla on kuitenkin jo useita erilaisia tällaisia lompakoita, joilla on erilaisia lisäominaisuuksia ja -ominaisuuksia. Näin ollen jokaisen käyttäjän on valittava itselleen sopivin ratkaisu vaatimustensa perusteella.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille