Spot-kaupankäynti: Mitä se on, miten se toimii ja miksi sinun pitäisi välittää siitä.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️Mitä on kryptovaluuttakauppa?

Pörssit ovat alustoja, jotka mahdollistavat digitaalisten valuuttojen kaupankäynnin ja vaihdon muihin rahamuotoihin, kuten dollareihin, euroihin, rupliin ja juaneihin. Pörssit ovat yksi tapa hankkia kryptovaluuttoja louhinnan ohella.

⚡️ Mitä spot-markkinat sisältävät?

Spot-markkinat ovat markkinoita, joilla kaikki seuraavat kolme kriteeriä täyttyvät: transaktioiden samanaikaisuus, ostajan omistusoikeus tavaroihin ja myyjän omistusoikeus rahaan. Osakemarkkinat, joukkovelkakirjamarkkinat sekä muut jalometallien ja muiden raaka-aineiden maailmanlaajuiset markkinat ovat esimerkkejä spot-markkinoista.

⚡️ Mitä spot-hinta tarkoittaa?

Tuotteiden (spot-)hinta silloin, kun ne toimitetaan heti. Se on vastakohta termiini- ja futuurihinnoille, jotka koskevat asioita, jotka toimitetaan ennalta määrättyyn aikaan.

⚡️ Mitä eroa on spotin ja futuurin välillä?

Futuurisopimusten avulla voit perustaa 1 BTC:n position murto-osalla hyödykkeen arvosta. Spot-kaupankäynnissä ei sen sijaan hyödynnetä vipuvaikutusta. Ostaaksesi esimerkiksi yhden bitcoinin spot-markkinoilta tarvitset satoja dollareita.

Spot-kauppa, jota kutsutaan myös spot-kaupaksi, on tilanne, jossa ostat tai myyt tuotteen ulkomaanvaluutalla ja sovit, että se toimitetaan välittömästi samana päivänä. Suurin osa spot-sopimuksista edellyttää, että valuutta, hyödyke tai instrumentti toimitetaan fyysisesti, mikä tarkoittaa, että maksulle on olemassa aika-arvo, toisin kuin futuuri- tai termiinisopimuksessa. Spot-sopimukset tehdään spot-markkinoilla, mikä eroaa termiini- ja futuurimarkkinoista. Termiini- tai futuurikauppa on vastakohta spot-kaupalle.

Miksi spot-kaupankäynti on niin tärkeää?

Spot-futuurien arbitraasi
Mitä on spot-kaupankäynti?

Valuuttakassasopimukset ovat suosituimpia, ja ne maksetaan yleensä kahden pankkipäivän kuluessa. Useimmat muut rahoitusvarat sen sijaan selvitetään seuraavana pankkipäivänä.

Valuuttojen spot-markkinoilla ( forex) ostetaan ja myydään sähköisesti kaikkialla maailmassa. Ne ovat volyymiltaan suurimmat markkinat, joilla tehdään päivittäin yli biljoonan dollarin arvosta kauppoja.

Spot-kaupankäynti on edullista, koska se on kaikkein likvidein markkina-alue, jossa kauppiaat ostavat ja myyvät aina nykyhintaan. Kun spot-hinnoissa on eroja markkinoiden välillä, taitavat sijoittajat voivat tehdä arbitraasikauppaa voiton saamiseksi.

Spot-kaupan merkitys
spot-kaupan merkitys

Spot-hinta on rahoitustuotteen tämänhetkinen markkinahinta. Spot-hinta on myynti- tai ostohinta, joka voidaan saada juuri nyt. Ostajat ja myyjät vaikuttavat spot-hintaan antamalla osto- ja myyntitoimeksiantoja. Likvideillä markkinoilla spot-hinta voi vaihdella sekunneittain, kun jäljellä olevat tarjoukset täytetään ja uusia toimeksiantoja annetaan.

Huomioon otettavat tekijät

Termiinihinnan määritelmä

Mitä on spot-kaupankäynti?
Mikä on spot-kaupankäynti | Määritelmä ja merkitys

Sellaisen instrumentin hinta, joka selvitetään myöhemmin kuin spot-hinta, on yhtä suuri kuin spot-hinta lisättynä selvityspäivään mennessä kertyneellä korolla. Valuuttakurssissa otetaan huomioon kahden valuutan välinen korkoero.

Muut spot-markkinat

Seuraavana pankkipäivänä korkoinstrumenteilla, kuten joukkovelkakirjoilla ja optioilla, käydään kauppaa spot-maksulla. Sopimuksiin osallistuvat useimmiten rahoituslaitokset, vaikka ne voivat olla myös yrityksen ja rahoituslaitoksen välisiä. Koronvaihtosopimus, jossa lähintä päivämäärää kutsutaan spot-päiväksi, maksetaan yleensä kahden pankkipäivän kuluessa.

Miten käydä kauppaa kryptovaluutalla spot-markkinoilla?
Mikä on spot-markkinat ja miten spot-kaupankäyntiä käydään?

CME Group (entinen Chicago Mercantile Exchange) ja Intercontinental Exchange, joka ylläpitää New Yorkin pörssiä, ovat kaksi tunnetuinta hyödykepörssiä. Suurin osa hyödykekaupasta on futuurikauppaa eikä johda välittömään toimitukseen; ennen eräpäivää sopimus voidaan ostaa tai myydä spot-markkinoilla. Spot-hintoja käytetään futuurisopimuksen hinnan määrittämiseen.

Spot-kaupan edut

Älykkäät kauppiaat, jotka tuntevat hyvin markkinoidensa toiminnan, voivat käyttää kaupankäyntirobotteja hyödyntääkseen markkinoiden suuntauksia ja rajoittaakseen samalla riskejään. Älykkäät kauppiaat, jotka lävistävät markkinoiden pinnan ja katsovat sen syvyyksiin, löytävät lukuisia voittomahdollisuuksia.

Mitä on spot-kaupankäynti kryptovaluutalla?
Menetätkö rahaa spot-kaupankäynnissä?
 • Henkilön, joka on saanut kaupasta voittoa, on maksettava veroja näistä tuloista. Useimmissa tapauksissa kauppa vaikuttaa verovelvollisuuteesi, koska siinä on kyse kahdesta maasta (ja niiden välisistä arvonsiirroista). Negatiivinen tai nollasummakauppa ei ole tässä tapauksessa mahdollista.
 • Spot-kaupankäynnissä voitot ovat yleensä suurempia. Kauppiaat voivat ostaa ja myydä omaisuuseriä samanaikaisesti tällä kaupankäyntimenetelmällä.
 • Spot-markkinoilla voit käydä kauppaa kryptokennoillasi nopeasti pienellä voitolla, jolloin voit käydä päiväkauppaa.
 • Spot-kaupankäynti on yksi kannattavimmista kaupankäyntialustoista, koska voit ostaa kryptovaluuttoja silloin, kun ne ovat halpoja, ja myydä niitä silloin, kun hinnat nousevat, jolloin voittomarginaali on positiivinen.
 • Spot-kaupankäynti puolestaan tarkoittaa kaupankäyntiä spot-markkinoilla. Se tarjoaa selkeyttä, koska siihen liittyy liiketoimia siellä.
 • Spot-markkinoille pääsylle ei ole esteitä. Pienillä sijoituksilla toimivat kauppiaat voivat hyötyä merkittävistä hinnanmuutoksista.

Spot-markkinoilla krypto-tokenit voidaan vaihtaa nopeasti fiat- ja muihin kryptovaluuttoihin, jolloin kauppiaat voivat tehdä nopeita kauppoja.

Kaupankäynnin haitat spot-markkinoilla

Miten voitat spot-kaupankäynnistä?
Onko spot-kaupankäynti kryptovaluutta kannattavaa?
 • Sijoittajat saattavat ostaa omaisuuseriä spot-markkinoilla paisutettuun arvoon ennen kuin ne saavuttavat “todellisen hintansa” spot-markkinoilla, mikä voi aiheuttaa huomattavia riskejä erityisesti volatiilien omaisuuserien osalta.
 • Jos osapuoli havaitsee poikkeamia kaupassa sen jälkeen, kun spot-kauppa on jo toteutunut, regressiota ei välttämättä tapahdu.
 • Stop-loss-toimeksianto on kauppatyyppi, johon ei liity suunnittelua, toisin kuin forward- ja futuurikauppoihin.
 • Koska osapuolten on toimitettava tuotteet fyysisesti paikan päällä, spot-markkinat eivät ole yhtä mukautettavissa ajoituksen suhteen.
 • Spot-markkinat ovat joustamattomat ajoituksen suhteen, koska osapuolten on suoritettava fyysinen toimitus paikalla.
 • Vastapuolen maksukyvyttömyysriski vaikuttaa spot-markkinakorkoon.
 • Markkinatakaajan vakavaraisuuden vuoksi spot-kaupankäyntiin liittyy vastapuoliriski.

Spot-kaupankäynti on kaupankäyntitapa, jossa käydään kauppaa vain tietyillä, lyhytaikaisilla hinnanliikkeillä.

Miten voin ansaita 1 prosentin päivässä osakemarkkinoilla?
Mikä on esimerkki spot-markkinoista?

Konkreettinen esimerkki spot-kaupankäynnistä: oletetaan, että kauppias avaa lyhyen position EUR/USD-parissa (aloittaa spot-kaupan). Asiantuntijoiden ennusteiden ja kauppiaiden uskomusten mukaan euron odotetaan heikkenevän tulevaisuudessa suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Hän myy 10 000 dollaria hintaan 1,070 ja tekee 500 dollarin voiton, kun euro laskee suhteessa dollariin ja hän ostaa 10 000 dollaria hintaan 1,020 kaupan päättämiseksi.

Jos dollari heikkenee 50 pistettä ja hän päättää ostaa 1,120:lla, hän menettää 500 dollaria (1,120 – 1,070 x 10 000 dollaria = 500 dollaria).

Mitä eroa on marginaalikaupankäynnillä ja spot-kaupankäynnillä?
Mitä eroa on spot- ja futuurimarkkinoilla?

Spot-markkinatyypit

Spot-pörssejä on kahdenlaisia: organisoidut markkinapaikat ja OTC-markkinat (OTC-markkinat).

OTC-markkinat (OTC-markkinat, over-the-counter) ovat markkinat, joilla kauppiaat kokoontuvat vaihtamaan tavaroita ilman kolmannen osapuolen apua kaupankäynnin sääntelemiseksi. OTC-markkinoilla vaihdettavat tuotteet voivat poiketa vakiintuneissa pörsseissä tarjottavista tuotteista. OTC-kaupat ovat yleensä yksityisiä, eikä hintoja aina julkaista.

Markkinapörssi on virallinen kauppapaikka, jossa myyjät ja ostajat tekevät tarjouksia ja käyvät kauppaa saatavilla olevista rahoitusvaroista. Kaupankäynti voi tapahtua kauppahuoneessa tai sähköisessä kauppapaikassa. Koska hinnat määräytyvät sähköisen kaupankäynnin ansiosta välittömästi, osto- ja myyntimenettely on yksinkertaistunut.

Mitä on spot-kaupankäynti Binancessa?
Mikä on Binance spot-markkinat?

Pörssit voivat käydä kauppaa erilaisilla rahoitusvälineillä tai keskittyä tiettyyn omaisuuseräluokkaan. Esimerkiksi New Yorkin pörssi on erikoistunut osakekauppaan, kun taas Chicagon Mercantile Exchange keskittyy hyödykkeisiin. Pörssejä valvovat hallitukset, ja kaikki kaupankäyntimenetelmät ovat standardoituja.

Kaupankäynnin vaihtoehdot

Kauppaa, jossa sijoituksen maksu tai toimitus ei tapahdu välittömästi, kutsutaan ei-spot-kaupaksi. Jos kauppiaat haluavat sijoittaa vain tiettyihin hintoihin ja tiettyinä aikoina, he voivat tehdä sen käyttämällä tällaisia johdannaissopimuksia:

Mitä tarkoitetaan spot-markkinoilla?
Millaisia spot-markkinoita on olemassa?
 • Optiosopimukset: sopimukset, jotka antavat haltijalle mahdollisuuden ostaa arvopaperi sovittuun hintaan ja sovittuna ajankohtana.
 • Futuurisopimukset ovat kaksisuuntaisia sopimuksia, joissa ostaja maksaa hinnan saadakseen oikeuden ostaa tai myydä tietyn määrän osakkeita tiettynä tulevana päivänä.

Mitä se tarkoittaa yksittäisille sijoittajille?

Yksittäiset sijoittajat ostavat tai myyvät omaisuuseriä senhetkisen spot-hinnan perusteella. Tämän vuoksi osakemarkkinoilla puhutaankin “spot-hinnoista”.

Mitä ovat spot- tai käteismarkkinat?
Mitä ovat spot- ja termiinimarkkinat?

Tekniset kauppiaat, jotka haluavat käydä kauppaa optioilla tai futuurisopimuksilla, käyttäisivät kuitenkin mieluummin johdannaisvälineitä kuin spot-kauppoja nykyisellä spot-hinnalla. Spot-kauppojen ja erilaisten vaihtoehtoisten kauppatapojen eron tunteminen saattaa auttaa sijoittajia määrittelemään ainutlaatuisia sijoitusmahdollisuuksia ja sitä, miten ne voidaan sisällyttää salkkuihin.

Riskienhallinta spot-markkinoilla 

Markkinoiden ymmärtäminen

Mikä on spot-markkinat kryptossa?
Mitä on spot-myynti?

Jos haluat käydä kauppaa tai sijoittaa spot-markkinoille, sinun on ymmärrettävä, miten ne toimivat. Tähän sisältyy tarjonnan ja kysynnän, hinnanmuodostusmekanismien, kaupankäynnin edellytysten ja yleisen jargonin tuntemus. Sinun on myös tiedettävä, mitä muut osallistujat todennäköisesti tekevät, sekä pörssin toimintaa säätelevät määräykset.

OTC-kassamarkkinoilla kauppiaiden on arvioitava vastapuoli vähentääkseen vastapuolen maksukyvyttömyysriskiä. Spot-riskit on helpompi minimoida ymmärtämällä, miten markkinat toimivat.

Määritä kaupankäyntistrategia

Onko spot kaupankäyntipörssit?
Mitä eroa on spottien ja futuurien välillä?

On ratkaisevan tärkeää, että spot-markkinoilla kauppaa käyvät osapuolet omaksuvat kaupankäyntistrategian ennen kuin ne päättävät tehdä kaupan. Kauppiaiden olisi määriteltävä tulo- ja lähtökohdat tietyille omaisuuserille ennen position avaamista.

Stop-loss- ja limit-toimeksiantoja käytetään suojaamaan mahdollisilta taloudellisilta tappioilta. Muita strategioita ovat hintarajat, vähimmäishinnat ja kyky tunnistaa nopeasti kauppaan tai vastapuoleen liittyvä riski. Pysäytykset ja rajoitukset voivat auttaa kauppiaita päättämään, jatketaanko kauppaa, pidetäänkö ja odotetaan vai lopetetaanko kauppa tehokkaammin. Seuraavassa on joitakin esimerkkejä hyödyllisistä pysäytyksistä

Mitkä ovat spot-markkinoiden ominaisuudet?
Mitä eroa on johdannaisilla ja spot kaupankäyntipörssit?
 • Rajoitustilaus: Kun hinta saavuttaa ja ylittää valitsemasi tason, tämä toimeksianto aktivoituu ja sulkee positiosi.
 • Säännöllinen pysäytys: Jos markkinat kehittyvät positioasi vastaan, On Balance sulkee sen automaattisesti.
 • Pysäytykset taataan käyttämällä seuraavia kahta indikaattoria: ATR-indikaattori, joka näyttää sinulle, milloin otat aseman säätämällä automaattisesti stop-loss-tasoa.
 • Trailing stop on arvopaperi, joka antaa sinulle mahdollisuuden sulkea kauppa, jos hinta alkaa liikkua tavoiteasentoasi vastaan. Se seuraa positiivista kurssiliikettä ja sulkeutuu, kun hinta poikkeaa tavoitepositiostasi.

Hallitse tunteitasi

Mitä eroa on marginaalikaupan ja spot-kaupan välillä?
Opas spot-markkinoiden tyyppeihin ja ominaisuuksiin

On tärkeää pitää tunteet kurissa, kun käydään kauppaa spot-markkinoilla, koska ne voivat vaikuttaa päätöksiisi. Jotkin tunteet, kuten pelko, epäilys, ahneus ja ahdistus, voivat saada sinut tekemään huonoja päätöksiä, jotka voivat vaarantaa menestyksesi.

Saat viimeisimmät tiedot ajankohtaisista tapahtumista ja uutisista, kun tilaat ilmaiset viikoittaiset päivityksemme.

On myös tärkeää pysyä ajan tasalla ajankohtaisista tapahtumista ja tapahtumista, jotka vaikuttavat spot-markkinavälineisiin tai hyödykkeisiin, erityisesti kauppaa tehtäessä.

Spot-markkinoilla sijoittajien on kiinnitettävä huomiota markkinoiden tunnelmiin, seurattava talouden ja rahoituksen kehitystä ja pysyttävä ajan tasalla poliittisista ja sääntelyä koskevista ilmoituksista. Spot-kaupankäyntiä koskevaa päätöstä tehtäessä on otettava huomioon kaikki uutiset, jotka voivat vaikuttaa kohde-etuuden hintaan.

Mitä hyötyä spot kaupankäyntipörssit on 2022?
Miten käydä kauppaa spot kaupankäyntipörssit

Johtopäätös

Spot-markkinat ovat loistava tapa sekä aloitteleville että kokeneille kauppiaille tehdä kauppoja. Sen suosio johtuu sen helppokäyttöisyydestä. Vaikka spot-kaupankäynti on enimmäkseen helppotajuista, kannattaa silti pysyä ajan tasalla edellä luetelluista pienistä yksityiskohdista. Näin voit olla tietoinen sekä tähän toimintaan liittyvistä keskeisistä eduista että haitoista.

Sinun ei pitäisi vain ymmärtää perusasioita, vaan kaupankäyntitaidoistasi olisi yleisesti hyötyä, jos perehtyisit tekniseen, fundamentaaliseen ja tunneanalyysiin.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille