Vuoden 2023 parhaat ilmaiset VPN:t

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

Mikä on paras ilmainen VPN vuodelle 2023?

Kun on kyse ilmaisista VPN-palveluista, Atlas VPN on vuoden 2023 ehdoton voittaja. Se ei ainoastaan tarjoa rajoittamatonta yhteysnopeutta, vaan tarjoaa myös sotilastason salauksen, toimii lukemattomilla eri laitteilla ja on helppokäyttöinen.

Onko ilmaisen VPN:n käyttö turvallista?

Se riippuu. Jotkin ilmaiset VPN:t saattavat kerätä tietojasi ja myydä niitä kolmansille osapuolille tai jopa varastaa henkilötietojasi ja tartuttaa sinuun viruksia. On tärkeää valita hyvämaineinen palvelu, jonka tietosuoja-asiantuntijat ovat testanneet.

Onko olemassa ilmaista rajoittamatonta VPN:ää?

Kyllä. ProtonVPN ja Atlas VPN tarjoavat rajoittamatonta dataa ja kaistanleveyttä ilmaiskäyttäjilleen.

Ovatko ilmaiset VPN:t laillisia?

Kyllä. Samat säännöt koskevat sekä ilmaisia että maksullisia VPN-palveluja, eli jos VPN:n käyttö on laillista maassasi, myös ilmaisen VPN:n käyttö on täysin laillista.

Voinko katsoa Netflixiä ilmaisella VPN:llä?

Kyllä, sillä jotkin ilmaiset VPN:t pystyvät poistamaan Netflixin eston. Esimerkiksi Windscribe-verkon ilmaisella versiolla voit käyttää Yhdysvaltain Netflixiä. Muista kuitenkin, että suurin osa ilmaisista VPN:istä ei poista minkään suoratoistoalustan estoa.

Mikä on paras ilmainen VPN suoratoistoon?

Paras ilmainen VPN suoratoistoon on Windscribe. Se onnistui avaamaan vain Netflixin eston, mutta se on enemmän kuin useimmat ilmaiset VPN:t pystyvät tarjoamaan. Muista kuitenkin, että saat vain 10 Gt ilmaista dataa. Jos siis haluat käyttää useampia alustoja ilman datarajoituksia ja puskurointia, sinun on investoitava suoratoisto-VPN:ään.

Onko olemassa 100% ilmaista VPN:ää?

Kyllä, on olemassa useita täysin ilmaisia VPN-palveluja. Paras valintamme on Atlas VPN, jolla ei ole nopeusrajoituksia, joka käyttää kehittynyttä salausta ja noudattaa tiukkaa kirjaamattomuuspolitiikkaa. Mutta on myös muita luotettavia ilmaisia VPN:iä, kuten Proton VPN, joka ei aseta datakattoja ja avaa Netflixin lukituksen.

Onko Firestickille olemassa ilmaista VPN:ää?

Kyllä, Firestickille on olemassa ilmainen VPN. Itse asiassa Amazon Firestickille on useita vankkoja ilmaisia VPN:iä. Paras niistä on kuitenkin Atlas VPN, sillä se tarjoaa ilmaisen WireGuard-tunnelointiprotokollan, salaa tietoliikenteesi AES-256:lla ja on erittäin helppokäyttöinen.

Ilmainen VPN on houkutteleva monella tavalla. Ensinnäkin, se on tapa kokeilla palvelua ennen kuin sitoutuu siihen täysin. Se voi myös olla nopea ratkaisu VPN:n hetkelliseen tarpeeseen: matkoilla, julkista wlania käytettäessä ja muissa tilanteissa. Puhumattakaan saamastasi paremmasta verkkoturvallisuudesta.

Valitettavasti liiketoiminnan säännöt pätevät kaikkeen, myös VPN:iin. Tästä huolimatta premium-VPN:t pystyvät tarjoamaan kehittyneempiä tietoturvaominaisuuksia, suurempia palvelinkantoja, parempia yhteysnopeuksia ja enemmän estämättömiä suoratoistopalveluja.

Mikä salasanahallinta on turvallisin?

Kokeile NordVPN:n premium-palvelua ilmaiseksi

Ensiluokkainen VPN on riskitön ratkaisu, joka antaa sinulle täydellisen turvallisuuden ja mielenrauhan. Huipputurvatakuiden ja erinomaisten lisäominaisuuksien ansiosta NordVPN on paras ilmainen VPN-vaihtoehto.

Mutta jos et halua riskeerata kovalla työllä ansaittuja rahojasi tuotteeseen, joka ei ehkä vastaa tarpeitasi, meillä on ratkaisu sinulle – ilmaiset VPN:t, joihin voit luottaa. Lisäksi sinun ei tarvitse etsiä erikseen ilmaista VPN:ää, sillä olemme tehneet kaiken tutkimuksen puolestasi ja tarjonneet kaikki parhaat ilmaiset VPN:t aivan alla.

Top 7 parasta ilmaista VPN:ää vuonna 2023

Parhaat salasananhallintaohjelmat vuonna 2023
 1. Atlas VPN – paras ilmainen VPN vuonna 2023
 2. Hotspot Shield VPN – ilmainen VPN, jossa ei ole lokitietoja
 3. Proton VPN – ilmainen VPN Netflixiin ja pelaamiseen
 4. Windscribe VPN – paras ilmainen VPN suoratoistoon
 5. Hide.me VPN – ilmainen ja ominaisuuksiltaan monipuolinen VPN
 6. ZoogVPN – ilmainen yksityisyyteen keskittyvä VPN-ratkaisu
 7. TunnelBear – intuitiivinen ilmainen VPN-palvelu

Ilmaisten VPN:ien ongelmat

Mitkä salasanahallintaohjelmat eivät ole koskaan hakkeroitu?

Ennen kuin käsittelemme yksityiskohtaista luetteloa parhaista ilmaisista VPN-palveluista, on tärkeää varoittaa sinua mahdollisista ongelmista. Vaikka ilmaisen sovelluksen saaminen on aina mukavaa, siihen saattaa liittyä jonkinlainen juju, eivätkä VPN:t ole poikkeus:

 • Tietorajoitukset. Turhauttava datarajoitus todennäköisesti heikentää ilmaista VPN-kokemustasi. Saat yleensä vain kiinteän kuukausittaisen MB-määrän, mikä johtaa lopulta VPN:n maksullisen version ostamiseen.
 • Nopeusrajoitukset. VPN-palveluiden ilmaiset versiot rajoittavat useimmiten yhteysnopeuksia. Se tarkoittaa, että et saa tarvitsemaasi suorituskykyä.
 • Pieni palvelinkanta. Sinulla on huono valikoima palvelinten sijainteja. Useimmissa ilmaisissa VPN-palveluissa voit valita kolmen sijainnin välillä, mikä ei riitä, jos haluat poistaa monenlaisen sisällön eston, ja se voi myös tarkoittaa alhaisempia nopeuksia.
 • Ominaisuuksien puute. Jos käytät ilmaista VPN:ää, et saa mitään mainostetuista ominaisuuksista. Vain VPN-palveluiden premium-versiot tarjoavat peitettyjä palvelimia, jaettua tunnelointia tai mainosten estoa.
 • Hämärää käytöstä. On myös olemassa riski, että tietojasi kerätään ja myydään kolmansille osapuolille. Täysin ilmaisiin VPN-palveluihin liittyy tungettelevia mainoksia, yksityisyyden loukkauksia verkossa ja monia muita riskejä, minkä vuoksi kaikki listaamamme VPN-palvelut ovat “freemium” – saman palvelun maksavien asiakkaiden tukemia.

Lyhyesti sanottuna sinun on oltava todella varovainen, kun valitset ilmaista sovellusta – älä luota sokeasti kaikkeen, mitä VPN-sivusto mainostaa.

Mikä on turvallisin ja yksityisin salasananhallintaohjelma?

Ammattilaisen vinkki

Etsitkö premium VPN:ää? Suosittelemme NordVPN:n kaltaisia vaihtoehtoja. Sen avulla saat laajan palvelinkannan, kehittyneitä tietoturvaominaisuuksia ja se toimii erinomaisesti estojen poistamiseen maantieteellisesti rajoitetusta sisällöstä.

Parhaat ilmaiset VPN:t vertailussa

Nopeuttaaksemme ilmaisen VPN:n valintaa olemme vertailleet jokaisen listatun VPN:n hyviä ja huonoja puolia ja koonneet kaiken yhteen paikkaan:

Atlas VPNHotspot Shield VPNProton VPNWindscribeHide.me VPNZoogVPNTunnelBear
Merkki
Luokitus4.6★★★★★3.5★★★★☆4.0★★★★☆3.7★★★★☆3.5★★★★☆3.5★★★★☆3.3★★★☆☆
KirjaaminenEi lokitietojaEi lokitietojaEi lokitietojaEi lokitietojaEi lokitietojaEi lokitietojaKevyt puunkorjuu
Toimivaltainen maaYhdysvallatYhdysvallatSveitsiKanadaMalesiaKreikkaKanada
Ilmainen datakatto (kuukaudessa)5GB500MBEi ole2 Gt (ilman sähköpostia) tai 10 Gt (sähköpostin kanssa).10GB10GB500MB
Yhteyden nopeuden ylärajaEiKylläEiEiEiEiEi
OminaisuudetKill switch, VPN käynnistyksen yhteydessä, tukee P2P-liikennettäIP-vuotosuojausDNS-vuotosuojaus, kill switchKill switch, ilmainen SOCKS5-välityspalvelin, mainosten esto, turvallinen hotspot, multi-hop-ominaisuus.Kill switch, jaettu tunnelointi, mukautettu DNS, Stealth Mode, P2P-tiedostojen jakaminen.Kill switch, ZoogShadowingKill switch -ominaisuus
Poistaa Netflixin estotEiEiEiKylläEiEiKyllä
ArvosteluAtlas VPN arvosteluHotspot Shield VPN arvosteluProton VPN arvosteluWindscribe arvosteluHide.me VPN arvosteluTunnelBear arvostelu

Voittaja

Parhaat ilmaiset VPN:t vuonna 2023 - kuratoitu listamme:

Parhaat ilmaiset VPN:t vuonna 2023 – kuratoitu listamme:

Tiedämme, kuinka vaikeaa on löytää hyvä ilmainen VPN. Siksi teimme kaiken työn tehdaksemme siitä helppoa sinulle.

Alla on lista parhaista ilmaisista VPN-palveluista Windowsille, Macille, Androidille, iOS:lle, Linuxille ja muille alustoille. Lataa mikä tahansa näistä sovelluksista ja nauti eduista, kuten rajattomasta kaistanleveydestä ja hyvästä valikoimasta salausprotokollia.

1. Atlas VPN – paras ilmainen VPN vuonna 2023

VPN Atlas - listamme vuodelle 2023
Kotipaikka:Yhdysvallat
Samanaikaiset yhteydet:Rajoittamaton
Ilmainen datakatto:5GB kuukaudessa
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki Atlas VPN, nyt 83% POIS + 3 kuukautta ILMAISEKSI! 🔥

Atlas VPN on tämänhetkinen valintamme parhaaksi ilmaiseksi VPN-palveluntarjoajaksi. Ilmaisella paketilla saat 5 Gt kuukausittaista dataa. Jos haluat poistaa kaikki rajoitukset, Atlas VPN:n maksullinen versio maksaa vain 1,82 dollaria kuukaudessa.

Tietoturva ja yksityisyys: Atlas VPN:n maksulliset ja ilmaiset versiot tarjoavat kohtuullisen turvallisuustason. Kuten valtaosa muista parhaista VPN-palveluista, Atlas VPN käyttää AES-256-salausta, johon hallitukset ja sotilasorganisaatiot tunnetusti luottavat. Mitä tulee yksityisyyskäytäntöön, Atlas VPN ilmoittaa, ettei se kerää mitään lokitietoja, jotka auttaisivat jäljittämään sinut takaisin, mukaan lukien todellinen IP-osoitteesi. VPN ei myöskään tallenna mitään internetin toimintatietoja.

Suorituskyky: Atlas VPN käyttää WireGuard-tunnelointiprotokollaa, joka tarjoaa suuren nopeuden ja turvallisuuden yhdistelmän. Atlas VPN:n ilmaisversio ei edes rajoita yhteysnopeuksiasi. Ja testimme osoittivat, että nopeus säilyy keskimäärin huomattavan hyvin, 90 %.

Ominaisuudet: Kill switchin ja vahvan salauksen lisäksi Atlas VPN sallii torrentin (tai muunlaisen P2P-liikenteen) jokaisella palvelimellaan. Voit myös ottaa käyttöön vaihtoehdon, jonka mukaan VPN käynnistyy käynnistyksen yhteydessä, mikä nopeuttaa pääsyä ja lisää turvallisuutta.

Vieraile Atlas VPN:ssä

Suoratoisto: On tärkeää huomata, että Atlaksen ilmainen VPN ei auta sinua pääsemään Netflixin geoblokattuun sisältöön (vaikka pääsetkin sen avulla YouTubeen aivan hyvin). Suoratoistotestiemme aikana useimmat Atlas VPN:n maksullisen version palvelimet purkavat useimpien suoratoistosivustojen, kuten Netflixin, Disney+:n, Hulun, HBO:n jne. estot.

Vaikka Atlas VPN on paras ilmainen VPN-palvelu, siinä on silti joitakin ongelmia. Saat vain 5 Gt kuukausittaista dataa, joten jos aiot nauttia suoratoistosta, kannattaa tutustua Proton VPN:ään. Palvelinkanta on toinen asia, joka kannattaa ottaa huomioon ennen tämän ilmaisen VPN:n käyttämistä.

Lue lisää tästä palveluntarjoajasta täydellisestä Atlas VPN -arvostelustamme.

Lue lisää tästä palveluntarjoajasta Atlas VPN:n täydellisestä arvostelusta.

Plussaa

 • 5 Gt kuukausittaista dataa
 • Tukee torrentointia
 • Intuitiiviset sovellukset
 • Tappokytkinominaisuus
 • Ei lokitietoja -politiikka
 • AES-256-salaus
 • Intuitiivinen käyttöliittymä
 • Ei nopeusrajoituksia

Miinukset

 • Ei live-chattia ilmaiskäyttäjille
 • Keskimääräiset nopeudet
 • Perustuu Yhdysvaltoihin (5-Eyes-maa)

2. Hotspot Shield VPN – ilmainen VPN, joka ei kirjaa verkkotoimintaa.

Hotspot Shield VPN
Kotipaikka:Yhdysvallat
Samanaikaiset yhteydet:enintään 5
Ilmainen datakatto:500MB
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Säästä jopa 40% POIS Hotspot Shieldistä! 🔥

Toinen vankka VPN, jonka ilmaisversio sisältää kaikki olennaiset ominaisuudet, on Hotspot Shield VPN. Vaikka heidän verkkosivustollaan kerrotaan, että he antavat sinulle 500 Mt, onnistuimme käyttämään jopa 4,5 Gt:tä, mikä riittää päivittäiseen selaamiseen ja myös muutaman tiedoston lataamiseen.

Turvallisuus ja yksityisyys: Hotspot Shield VPN ei kirjaa verkkotoimintojasi, vaikka se sijaitsisi maassa, joka kuuluu valvontaliittoon (Yhdysvallat). Lisäksi saat yli 160 palvelinta yhdessä paikassa (Yhdysvalloissa).

Suorituskyky: Hotspot Shield VPN käyttää Catapult Hydra -tunnelointiprotokollaa, joka takaa, että nopeus ei juurikaan laske premium-versiossa. Valitettavasti ilmaiskäyttäjien nopeus on rajoitettu enintään 2 Mbps:iin. Testimme osoittivat kuitenkin, että nopeus säilyi keskimäärin 28 %. Jos kuitenkin haluat ilmaisen VPN:n ilman nopeusrajoituksia, Atlas VPN olisi parempi valinta.

Vieraile Hotspot Shield VPN:ssä

Ominaisuudet: Hotspot Shield VPN:n ilmaisversio sisältää kaiken olennaisen. Maksullisessa versiossa saat esimerkiksi virustorjuntaohjelman ja salasanahallinnan, mutta ilmaisessa versiossa saat vahvan salauksen ja IP-vuotosuojauksen.

Suoratoisto: Kun testasimme suoratoistoa ilmaisella versiolla, Netflixin avaamisen yhteydessä tuli ilmoitus, jonka mukaan maailmanlaajuisen sisällön avaaminen on mahdollista vain premium-sopimuksella. Tämän lisäksi Hotspot Shield VPN:n premium-paketti pystyi myös avaamaan YouTube TV:n ja BBC iPlayerin eston.

Ilmaisen Hotspot Shield VPN:n käyttäjät joutuvat kohtaamaan enintään 2 Mbps:n yhteysnopeusrajoitukset. Datakatto on myös riittävän rajoilla, virallisesti saat vain 500MB, mutta on myös mahdollista saada 4GB lisää kuukaudessa. Vaikka palvelimien määrä on täällä kunnollinen, ne sijaitsevat vain Yhdysvalloissa.

Jos haluat lisätietoja, lue perusteellinen Hotspot Shield VPN -arvostelumme.

Ilmainen hotspot

Plussaa

 • Yli 160 palvelinta
 • Ei lokitietoja -politiikka
 • Yksinkertainen asennus
 • 500 Mt ilmaista dataa
 • Yli 160 palvelinta
 • IP-vuotosuojaus
 • Erinomainen käyttöliittymä

Miinukset

 • Nopeusrajoitus enintään 2 Mbps
 • Ei tappokytkintä
 • Perustuu Yhdysvaltoihin (5-Eyes-maa)
 • Ei Netflixiä ilmaiskäyttäjille

3. Proton VPN – paras ilmainen VPN Netflixin ja pelien ystäville

Proton VPN
Kotipaikka:Sveitsi
Samanaikaiset yhteydet:10
Ilmainen datakatto:Ei ole
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki jopa 50% POIS Proton VPN:stä! 🔥

Proton VPN on loistava valinta parhaista ilmaisista VPN-palveluista, joissa on hyvät yhteysnopeudet. Se on avoimen lähdekoodin virtuaalinen yksityisverkko, josta on rajoittamaton ilmainen versio Windowsille, Macille, Androidille ja muille laitteille.

Turvallisuus ja yksityisyys: sen vahvuus on täydellinen turvallisuus, joka tarjoaa sotilastason salauksen ja WireGuard-protokollan turvallisuuden. Lisäksi palveluntarjoajalla on tiukka no-logs -käytäntö, mikä tarkoittaa, että se ei kerää mitään yksityisiä käyttäjätietoja.

Suorituskyky: Proton VPN:n ilmaisversio tarjoaa palvelimia Japanissa, Alankomaissa ja Yhdysvalloissa. Testimme osoittivat keskimäärin 72 prosentin nopeuden säilymisasteen, mutta palvelimet saattavat kuitenkin olla ylikuormitettuja. Jos siis haluat käyttää kaikkia sen 1800 palvelinta 66 paikassa, premium-paketit alkavat 4,99 dollarista kuukaudessa.

Vieraile ProtonVPN:ssä

Ominaisuudet: Suurin osa Proton VPN:n ominaisuuksista on varattu maksullisille käyttäjille, kuten P2P-tiedostojen jakaminen, NetShield, Secure Core VPN, Tor over VPN ja mahdollisuus käyttää maantieteellisesti estettyjä suoratoistopalveluja. Kuten useimmat ilmaiset VPN:t, myös Proton VPN:n ilmaisversio tarjoaa kuitenkin kill switchin, joka suojaa sinua, jos yhteys katkeaa, sekä DNS-vuotosuojauksen.

Suoratoisto: Koska Protonin ilmainen VPN-versio tarjoaa vain 3 sijaintia, sinun on päivitettävä premium-versioon päästääksesi käsiksi maantieteellisesti rajoitettuihin suoratoistoalustoihin. Premium-versio onnistui pääsemään Netflixiin, Huluun, HBO Maxiin, Disney Plusiin ja muihin suoratoistoalustoihin testiemme aikana.

Proton VPN:ssä tietoturvaominaisuudet on rajoitettu vain kaikkein tärkeimpiin. Tässä saat ilmaisen kill switch -ominaisuuden ja DNS-vuotosuojauksen. Vaikka nopeusrajoitusta ei olekaan, pieni palvelinkanta voi vaikuttaa huomattavasti yhteysnopeuteesi, sillä palvelimet täyttyvät nopeasti.

Lue lisää tästä palveluntarjoajasta yksityiskohtaisesta Proton VPN -arvostelustamme.

Vieraile ProtonVPN:ssä

Plussaa

 • Ei datakattoja
 • 3 eri palvelinmaata
 • Sotilastason salaus
 • WireGuard-protokolla
 • 7 päivän premium kokeiluversio
 • DNS-vuodon estäminen
 • Sijaitsee Sveitsissä (14-Eyesin ulkopuolella)

Miinukset

 • Ei Netflixiä ilmaiskäyttäjille
 • Ilmaiset palvelimet eivät tue torrentointia
 • Ei live-chat-vaihtoehtoa
 • Vain yksi laite sallittu

4. Windscribe VPN – ilmainen streaming VPN, jonka palvelimet sijaitsevat 11 eri paikassa.

Windscribe VPN
Kotipaikka:Kanada
Samanaikaiset yhteydet:Rajoittamaton
Ilmainen datakatto:2 Gt (ilman sähköpostia) tai 10 Gt (sähköpostin kanssa) kuukaudessa.
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki 55% POIS 1-vuotissopimuksella! 🔥

Windscribe VPN on ehdottomasti toinen ilmainen vpn-palveluntarjoaja, joka ansaitsee paikkansa listalla. Se on täynnä ominaisuuksia ja tarjoaa 10 Gt ilmaista kuukausittaista dataa, kunhan annat sähköpostiosoitteesi. Voit myös saada 5GB lisää twiittaamalla Windscribestä.

Tietoturva ja yksityisyys: Vaikka Windscribe VPN sijaitsee yhdessä Five Eyes -maista (Kanada), se vannoo, ettei se kirjaa tietoja. Toisin sanoen se ei tallenna eikä voi tunnistaa todellista IP-osoitettasi eikä yhteyden aikaleimoja.

Suorituskyky: Tämä VPN tukee WireGuard-protokollaa, ja testimme osoittivat, että nopeus säilyi keskimäärin 43 %. Lisäksi Windscribeä ilmaiseksi käyttävien käytettävissä on yhteensä 11 palvelinmaata. Näihin kuuluvat Saksa, Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Alankomaat, Norja, Romania, Sveitsi, Iso-Britannia, Turkki, Hongkong ja Ranska.

Lue lisää VPN-palveluista Windscribe-palvelun yleiskatsauksesta.

Ominaisuudet: Windscribe ilmainen VPN tarjoaa tehokkaan tappokytkimen, ilmaisen SOCKS5-välityspalvelimen, mainosten eston, mahdollisuuden perustaa turvallinen hotspot ja multi-hop-ominaisuuden. Kaiken tämän lisäksi se antaa sinulle paljon vapautta asetusten määrittämiseen, kuten sovelluksen käynnistämisen käynnistyksen yhteydessä, automaattisen yhteyden muodostamisen viimeisimpään sijaintiin ja lähiverkkoliikenteen sallimisen, kun palomuuri on päällä. Lisäksi käytettävissä on yli 25 kieltä.

Suoratoisto: Vaikka ilmaiset VPN:t eivät yleensä vapauta suoratoistoalustojen estoja, testimme Windscribe-verkon kanssa, että se voi joskus auttaa pääsemään Netflixiin. Jos haluat käyttää muita palveluja, kuten BBC iPlayeriä ja YouTubea, sinun on päivitettävä premium-pakettiin.

Toisin kuin Proton VPN, Windscribe asettaa datakattoja. Jos päätät rekisteröityä tähän VPN:ään käyttämällä sähköpostiosoitettasi, saat käyttää enintään 10 Gt kuukausittaista dataa. Muussa tapauksessa kuukausittainen datamäärä laskee 5GB:hen. Ilmaiskäyttäjät saavat myös käyttää lähes 6 kertaa pienempää määrää palvelinpaikkoja kuin premium-käyttäjät.

Mikä on salasanojen hallinnan tulevaisuus?

Lue lisää tästä VPN:stä Windscribe-arvostelustamme.

Plussaa

 • 10 Gt ilmaista dataa
 • 11 palvelimen sijaintia
 • AES-256-salaus
 • Ei lokitietoja -politiikka
 • Ilmainen versio saattaa avata Yhdysvaltain Netflixin eston.
 • Mahdollistaa torrentingin
 • Intuitiiviset sovellukset

Miinukset

 • Perustuu Kanadaan (Five Eyes)
 • Joistakin sovelluksista puuttuu ominaisuuksia
 • 2 Gt:n datakatto, jos et tarjoa sähköpostia.

5. Hide.me VPN – ilmainen VPN premium-turvaominaisuuksin.

Hide.me VPN
Kotipaikka:Malesia
Samanaikaiset yhteydet:10
Ilmainen datakatto:10GB kuukaudessa
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki Hide Me VPN 75% POIS + 3 kuukautta ILMAISEKSI! 🔥

Hide.me on ilmainen VPN, joka tarjoaa 10 Gt ilmaista dataa kuukaudessa ja palvelimia neljässä maassa, mukaan lukien Yhdysvalloissa. Se on yksi ominaisuuksiltaan monipuolisimmista ilmaisista VPN-palveluista.

Tietoturva ja yksityisyys: Koska Hide.me sijaitsee Malesiassa, sen ei tarvitse tallentaa käyttäjä- tai toimintalokeja, mukaan lukien selauskäyttäytymisesi. Lisäksi DefenseCode Ltd. on auditoinut VPN:n ja sertifioinut sen yhdeksi anonyymimmäksi VPN-palveluntarjoajaksi. Tämän lisäksi tietosi salataan sotilasluokan AES-256-salauksella.

Suorituskyky: Hide.me:n ilmaisen VPN:n käyttäjät voivat käyttää WireGuard-protokollaa ja palvelimia Kanadassa, Saksassa, Alankomaissa tai Yhdysvalloissa. Ilmainen VPN säilyttää kuitenkin noin 1 % alkuperäisestä internet-nopeudesta, mikä on alle keskiarvon. Premium-versio tarjoaa vankemmat nopeudet (noin 73 % keskimääräisestä nopeuden säilyttämisasteesta).

Ilmainen VPN huipputurvaominaisuuksilla

Ominaisuudet: On todella mukavaa, että Hide.me VPN:n ilmaisversiossa on samat ominaisuudet kuin maksullisessa versiossa. Tämä tarkoittaa, että voit kokea jaetun tunnelin, mukautetun DNS:n ja Stealth-tilan ilot ilman senttiäkään. Windows- ja Mac-sovelluksissa on myös tappokytkin, ja lisäksi lähes kaikki Hide.me VPN -palvelimet tukevat P2P-tiedostojen jakamista, mikä tarkoittaa, että voit käyttää tätä VPN:ää turvalliseen torrentointiin.

Suoratoisto: virallisen verkkosivuston lupauksista huolimatta Hide.me:n ilmainen VPN ei onnistunut vapauttamaan Netflixin estoja riippumatta siitä, mitä palvelinta kokeilimme. Valitettavasti samoin kävi BBC iPlayerin ja Disney+:n kanssa.

Sen lisäksi, että kuukausittaista dataa on vain 10 Gt, palvelimia on valittavana vain 4 maata. Lisäksi kaikista testaamistamme suoratoistoalustoista ilmainen Hide.me VPN ei onnistunut vapauttamaan yhtäkään. Jos siis pidät Netflixistä, on aika harkita maksullista VPN:ää.

Lue lisää Hide.me VPN:n täydellisestä arvostelusta.

Vieraile Hide me VPN

Plussaa

 • Sijaitsee Malesiassa (14 silmän ulkopuolella)
 • AES-256-salaus
 • Hyvä valikoima protokollia
 • Ilmainen 10GB kuukaudessa
 • Tukee torrentointia
 • Ilmainen VPN-sovellus sisältää olennaiset ominaisuudet
 • Mukautettu DNS

Miinukset

 • Mobiilisovelluksissa ei ole tappokytkintä
 • Ilmainen tili tukee vain yhtä yhteyttä
 • Vain neljä maata valittavana

6. ZoogVPN – hyvä yksityinen selausratkaisu

ZoogVPN
Kotipaikka:Kreikka
Samanaikaiset yhteydet:Enintään 5
Ilmainen datakatto:10GB
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki jopa 85% POIS Zoog VPN:stä! 🔥

ZoogVPN on toinen hyvä ilmainen VPN, joka sallii viiden palvelimen käytön kolmessa eri paikassa, mukaan lukien Yhdysvalloissa, Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Alankomaissa. Rekisteröityminen ei vaadi maksua tai luottokorttitietoja ja antaa 10 GB dataa. Voit käyttää tätä VPN:ää 7 päivää ilmaiseksi.

Tietoturva ja yksityisyys: ilmainen ZoogVPN käyttää AES-128-salausta tietosuojan takaamiseksi eikä pidä mitään lokeja. Ainoa asia, jonka ZoogVPN säilyttää, on sähköpostiosoitteesi. Voit kuitenkin käyttää tilin luomiseen kertakäyttösähköpostia, jolloin koko prosessi olisi täysin anonyymi.

Suorituskyky: Kun käytät ilmaista ZoogVPN:ää, voit valita PPTP-, OpenVPN-, L2TP/IPSEC- ja uusimmat IKEv2-tunnelointiprotokollat. Parhaan suorituskyvyn saavuttamiseksi suosittelemme valitsemaan OpenVPN:n. Testissä se säilytti noin 16 % perusnopeudesta.

Ominaisuudet: ZoogVPN:n ilmaisversio ei tarjoa lisäominaisuuksia, kuten jaettua tunnelointia, joka on saatavilla maksullisessa paketissa. Toisaalta tarjolla on täysin hyvä tappokytkin ja ZoogShadowing-ominaisuus, joka auttaa ohittamaan rajoitukset voimakkaasti sensuroiduissa maissa. Lisäksi hollantilainen palvelin tukee torrentointia myös ilmaisversiossa.

ZoogVPN

Suoratoisto: testimme osoittivat, että ZoogVPN ei pääse Netflixiin tai muihin suoratoistosivustoihin ilmaisella versiolla. Jos etsit suoratoistoa, sinun kannattaa valita premium-paketti (alkaen 1,87 dollaria/kk).

Lopuksi todettakoon, että tämä VPN on saatavilla ilmaiseksi vain viikon ajan. Se ei ole poikkeus myöskään datakaton suhteen, sillä saat käyttää enintään 10 Gt kuukausittaista dataa. Ilmaisesta palvelinkannasta puuttuu melkoinen joukko ominaisuuksia, mutta voit käyttää kill switch -ominaisuutta ja Zoog Shadowing -ominaisuutta.

Vieraile ZoogVPN:ssä

Plussaa

 • Ilmainen 10GB
 • Ei lokitietoja -politiikka
 • Sijaitsee Kreikassa (14 silmän ulkopuolella)
 • Mahdollistaa torrentingin
 • Ei nopeusrajoituksia
 • Saatavilla monissa laitteissa
 • ZoogShadowing-ominaisuus

Miinukset

 • Ei poista Netflixin estoa
 • Ilmainen vain 7 päivän ajan
 • Ominaisuuksien puute
 • Vain kolme paikkaa
 • Ei tue WireGuardia

7. TunnelBear – ilmainen käyttäjäystävällinen VPN

TunnelBear
Kotipaikka:Kanada
Samanaikaiset yhteydet:Rajoittamaton
Ilmainen datakatto:500MB kuukaudessa
Haluatko kokeilla premium-versiota?🔥 Hanki TunnelBear, nyt jopa 67% POIS! 🔥

TunnelBear on toinen VPN, jolla on hyväksyttävä ilmaisversio, jolla on pääsy kaikkiin sen 3000 palvelimeen 48 maassa.

Tietoturva ja yksityisyys: tietosi on suojattu sotilasluokan AES-256-salauksella, ja mitä tulee lokitietoihin, TunnelBear ei kirjaa selaustasi. Se voi kuitenkin kerätä joitakin tunnistetietoja, kuten kortinhaltijan sukunimen, sähköpostiosoitteen ja joissakin tapauksissa jopa Twitter-tilisi kahvan.

Suorituskyky: Tämä selittää sen 50 prosentin keskimääräisen nopeuden säilymisen. Lisäksi saat käyttöösi palvelimet Singaporessa, Kanadassa, Saksassa, Alankomaissa, Yhdysvalloissa ja Ranskassa.

Ilmainen käyttäjäystävällinen VPN

Ominaisuudet: TunnelBearilla on jotain sellaista, mitä muilla ilmaisilla VPN:illä ei todennäköisesti ole. Pakollinen tappokytkin viedään uudelle tasolle, sillä Vigilant Bear ei ainoastaan katkaise internet-yhteyttäsi, jos yhteys turvalliseen palvelimeen katkeaa, vaan myös keskeyttää sen odottaessasi palvelimen vastausta.

Suoratoisto: Testasimme TunnelBearia suoratoistopalveluiden kanssa, ja ilmainen versio onnistui vapauttamaan Netflixin ja YouTuben eston. 500 Mt:n datakatto ei kuitenkaan varmasti riitä edes puolen jakson katsomiseen suosikkiohjelmastasi. Voit katsella suosittuja ohjelmia vain, jos päivität premium-pakettiin, joka alkaa 3,33 dollarista kuukaudessa.

Kaiken kaikkiaan saat vain 500 Mt kuukausittaista dataa, mikä on ok, jos aiot käyttää VPN:ää vain tietyissä paikoissa, kuten ostoskeskuksissa. Et myöskään saa käyttää koko ominaisuussarjaa lukuun ottamatta kill switch -ominaisuutta. Samaan aikaan maksamalla useita dollareita kuukaudessa voi tehdä ihmeitä.

Lue lisää tästä palveluntarjoajasta TunnelBear-arvostelustamme.

TunnelBear on toinen VPN

Plussaa

 • Useita palvelimia ja sijainteja
 • Helppo asentaa
 • AES-256-salaus
 • Kill switch -ominaisuus

Miinukset

 • 500 Mt:n datakatto
 • Ei kovin nopea
 • Epävakaat yhteydet
 • Ei live-chat-tukea

Miten testasimme ja rankkasimme nämä ilmaiset VPN:t?

Parhaiden ilmaisten VPN:ien vertailu

Ennen kuin asetamme ilmaiset VPN:t paremmuusjärjestykseen, käymme läpi niiden sovellukset ja arvioimme niiden tarjoamat ominaisuudet. Tarkastelemme myös niiden toimivuutta sekä suoritamme nopeus- ja suoratoistotestejä. Havaintojemme ja testitulostemme perusteella asetamme ilmaiset VPN:t paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:

 • Turvallisuus. Ensinnäkin useimmat listallamme olevista VPN-palveluista käyttävät AES-256-salausta, joka on nykyinen salausstandardi, jota liittovaltion hallitus ja muut huippusalaista tietoa käsittelevät laitokset käyttävät. Seuraamme myös VPN:ien käyttämiä tunnelointiprotokollia ja priorisoimme kehittyneimmät, kuten OpenVPN ja WireGuard.
 • Nopeus. Nopeus on toinen tärkeä asia, joka kannattaa ottaa huomioon, kun valitset ilmaista VPN:ää. Koska eri tekijät aiheuttavat väistämättä nopeusongelmia VPN:ää käytettäessä, on tärkeää valita palvelu, joka ei hidasta sinua liikaa. Tästä huolimatta useimmat parhaista valinnoistamme suoriutuivat hyvin erilaisissa nopeustesteissä. Maksullisen VPN:n nopeus on kuitenkin lähes varmasti nopeampi kuin ilmaisen, mikä johtuu yleensä suuremmasta palvelinreservistä.
 • Ominaisuudet. Ominaisuuksien valikoimaa ei myöskään pidä unohtaa, kun valitset parhaita ilmaisia VPN-palveluja. Torrentointi, jaettu tunnelointi ja integroitu kill switch ovat vain muutamia ominaisuuksia, joita etsimme testaamistamme VPN-palveluista.
 • Suoratoisto. Nyt puhutaan norsusta huoneessa – suoratoistopalveluista. Ei ole mikään salaisuus, että useimmat ihmiset muistavat VPN:n olemassaolon vain silloin, kun he tarvitsevat pääsyä maantieteellisesti estettyyn sisältöön. Vaikka on lähes mahdotonta löytää ilmaista palvelua, jota Netflix ei ole estänyt, onnistuimme löytämään yhden ilmaisen VPN-sovelluksen (Windscribe), jonka avulla voit käyttää joitakin sen kirjastoja.
Miten valita ilmainen VPN-palvelu

Miten valita ilmainen VPN

Kun valitset ilmaista VPN-palvelua, sinun on arvioitava ensisijaisesti sen maine. Täysin ilmaiset VPN:t saattavat päätyä keräämään ja myymään tietojasi kolmansille osapuolille. Jotkin niistä voivat olla jopa valeasussa olevia haittaohjelmia, mikä tekee VPN:n tarkoituksen tyhjäksi.

Paras ratkaisu on tutustua freemium-palveluihin – maksullisten VPN-palvelujen ilmaisiin versioihin. Yksi tunnetuimmista freemium VPN-palveluista on Atlas VPN, joka takaa erinomaisen suorituskyvyn, hyvät tietoturvaominaisuudet ja jolla on 5 Gt:n datakatto. Freemium-palveluiden avulla tiedät, että ne ovat luotettavia ja pitävät sinut turvassa ja yksityisenä kyberavaruudessa.

Miten saat parhaan VPN-palvelun ilmaiseksi

Oli miten oli, tässä ovat tekijät, jotka sinun tulisi ottaa huomioon, kun valitset ilmaista VPN:ää:

 • Tietosuojakäytäntö. Katso, millaisia tietoja VPN tallentaa ja mihin tarkoituksiin se niitä käyttää. Ilmaisia VPN:iä, joilla on tiukka lokitietokäytäntö, voi olla vaikea löytää, mutta voit löytää jonkin, joka on lähellä sitä.
 • Käyttäjien arvostelut. Katso, mitä muut ihmiset sanovat ilmaisista VPN:istä. Redditissä vierailu voi olla hyvä idea, jos haluat rehellisiä mielipiteitä tietyistä palveluntarjoajista.
 • Ominaisuudet. Etsi yksi ilmainen VPN, joka tarjoaa eniten ilmaiseksi. Jos tarvitset VPN:ää tiettyyn tarkoitukseen, katso, onko sillä erikoistuneita palvelimia ja ominaisuuksia.
 • Kaistanleveysrajoitukset. Useimmissa ilmaisissa VPN-palveluissa on yläraja sille, kuinka paljon dataa voit käyttää kuukaudessa. Jos haluat käyttää VPN:ää paljon, etsi sellainen, joka tarjoaa eniten dataa.
 • Nopeus. Mitä nopeampi VPN, sitä parempi kokemus. Useimmat ilmaiset VPN:t eivät ole yhtä nopeita kuin maksulliset palveluntarjoajat, mutta voit silti löytää itsellesi melko nopean VPN:n.

Muista, että jos sivusto mainostaa ilmaista VPN:ää, se ei aina tarkoita, että ohjelma on todella ilmainen. Se saattaa yksinkertaisesti tarjota 30 päivän rahat takaisin -takuun, mikä tarkoittaa, että sinun on silti ensin maksettava palvelusta. Jos olet enemmän kiinnostunut maksullisista palveluista, tässä on paras VPN-listamme.

Parhaat ilmaiset VPN-palvelut pöytätietokoneille

Videokatsaus: parhaat ilmaiset VPN:t vuonna 2023

Kuinka saada premium VPN ilmaiseksi

Usko tai älä, mutta on mahdollista käyttää huippuluokan VPN-palvelua ilmaiseksi – ainakin lyhyen aikaa. Siihen on kaksi tapaa:

 • Koeaika. Jotkut VPN-palvelut tarjoavat kokeilujakson, jonka aikana voit käyttää työkalua täysin ilmaiseksi. Esimerkiksi NordVPN tarjoaa 7 päivän kokeilujakson mobiilikäyttäjille.
 • Rahat takaisin -takuu. Kaikki tällä listalla olevat VPN:t tarjoavat rahanpalautustakuun, joka kestää yleensä vähintään 30 päivää. Se on hyvä tapa testata VPN:n kaikkia premium-ominaisuuksia, sillä rahat saa yleensä takaisin ilman kysymyksiä. Muista vain ottaa yhteyttä asiakastukeen ajoissa!
Premium VPNIlmainen kokeiluRahat takaisin -takuu
NordVPNKyllä, 7 päivää (vain Android)Kyllä, 30 päivääKokeile NordVPN:ää
SurfsharkKyllä, 7 päivää (Mac, iOS ja Android)Kyllä, 30 päivääKokeile Surfsharkia
Atlas VPNKyllä, ilmainen versioKyllä, 30 päivääKokeile Atlas VPN:ää
PureVPNKyllä, 7 päivääKyllä, 31 päivääKokeile PureVPN:ää
PrivateVPNKyllä, 7 päivääKyllä, 30 päivääKokeile PrivateVPN:ää

Ilmaiset VPN-sovellukset laitteellesi

Riippuen valitsemastasi laitteesta, paras ilmainen VPN voi riippua käyttöjärjestelmästäsi. Jotkin ilmaiset vaihtoehdot voivat olla hieman parempia tietyillä alustoilla ja huonompia toisilla. Jos haluat selvittää, mikä on mikä, sinun on luettava, miten ne eroavat toisistaan eri versioissa.

Paras ilmainen VPN työpöydälle

Windows-laitteissa parhaat ilmaiset VPN:t ovat ProtonVPN ja Atlas VPN. Molemmilla saat rajoittamattoman datan ja kaistanleveyden, mikä on enemmän kuin useimmat ilmaiset VPN:t tarjoavat. Lisäksi saat kolme sijaintia, joista valita. Ottaen huomioon, että se on ilmainen, tämä on loistava tarjous.

Parhaat ilmaiset VPN:t mobiililaitteille

Ja jos mietit, mikä on paras ilmainen VPN Macille, voit lukea listan Windowsille, sillä sama pätee myös täällä. Eroilla ominaisuuksien määrässä ei myöskään ole merkitystä. Ilmaisessa segmentissä sekä ProtonVPN että Atlas VPN toimivat lähes identtisesti.

Paras ilmainen VPN mobiililaitteille

Riippumatta siitä, millä tavalla käytät internetiä, VPN:t toimivat mobiilidatan kanssa samalla tavalla kuin wlanin kanssa. Voit valita klassiset Atlas VPN:n ja ProtonVPN:n, sillä ne ovat parhaat ilmaiset VPN:t Androidille. Tosin on olemassa muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi Windscribe ja Hide.me ovat myös kokeilemisen arvoisia. Molemmat ovat kuitenkin melko rajoittavia. Kummassakin on 10 GB:n datakatto, mutta voit valita useammasta sijainnista.

Parhaat ilmaiset VPN:t iOS:lle eivät eroa kovin paljon Androidista. Atlas VPN ja ProtonVPN ovat ainoat todelliset vaihtoehdot, jos tarvitset turvallisen VPN:n, jossa on rajoittamaton data ja kaistanleveys. Tarvitsemistasi sijainneista riippuen mahdollisia valintoja voisivat olla myös Windscribe tai Hide.me VPN.

Ilmaiset VPN:t ilman datarajoitusta

Ilmaiset VPN-palvelut ilman tiedonsiirtorajoitusta

Heti kun alat käyttää ilmaista VPN:ää suoratoistoon tai torrentointiin, tulet törmäämään datarajoituksiin ja mahdollisesti nopeusrajoituksiin. Valitsimme joitakin ilmaisia VPN:iä ilman datarajoitusta sujuvampaa nettikokemusta varten:

 1. Proton VPN. Tämän palveluntarjoajan ilmaisessa paketissa on rajoittamaton kaistanleveys ja data. Tämän seurauksena yhteytesi voi olla hitaampi. Useat tekijät voivat vaikuttaa ilmaisen VPN:n kokonaisnopeuteen, kuten palvelimien suuri kuormitus, joihin olet yhteydessä, ja etäisyys palvelimen, johon olet yhteydessä, ja laitteesi välillä. Myös Internet-yhteytesi nopeus voi vaikuttaa VPN:n nopeuteen. Kaiken kaikkiaan Proton VPN on hyvä valinta, jos etsit ilmaista VPN:ää ilman datarajoitusta.
 2. Ivacy VPN. Tämä VPN-palveluntarjoaja ei myöskään rajoita kaistanleveyttä tai datan käyttöä käyttäjää kohden. Siihen sovelletaan kuitenkin kohtuullista käyttöä. Tämä tarkoittaa, että istuntoa, joka kuormittaa verkkoa liikaa, saatetaan pitää verkon epäreiluna käyttönä. Muuten Ivacy VPN on toinen loistava ilmainen VPN-valinta ilman datarajoitusta.
Ilmaiset VPN:t nopeilla nopeuksilla

Paremman vertailun vuoksi tässä ovat ehdotettujen viiden parhaan ilmaisen VPN:n datarajoitukset:

PalveluntarjoajaTietorajoitus
Atlas VPN5GB kuukaudessa
Hotspot Shield VPN500MB päivässä
Proton VPNRajoittamaton
Windscribe VPN2 Gt (ilman sähköpostia) tai 10 Gt (sähköpostin kanssa) kuukaudessa.
Hide.me VPN10GB kuukaudessa

Datarajoitus ei ole kaikki kaikessa – vaikka yksi VPN voi antaa sinulle vähemmän dataa, se voi tarjota sinulle lisäominaisuuksia. Esimerkiksi Proton VPN tarjoaa rajoittamattoman määrän dataa, mutta Atlas VPN on parempi valinta niille, jotka tarvitsevat P2P-jakamistukea ja nopeampia nopeuksia. Varmista siis, että teet valinnan tarpeidesi mukaan.

Ilmaiset VPN:t ilman tilausta

 1. Hide.me Ilmainen VPN. Tätä ilmaista VPN:ää voi käyttää ilman tilausta – sillä ei ole lokeja eikä se vaadi rekisteröitymistä ennen käyttöä. Se tarjoaa myös kunnon nopeudet ja takaa yksityisyytesi laadukkailla salaustekniikoilla.
 2. TunnelBear. Tämä on toinen ilmainen VPN ilman tilausta – voit käyttää sitä Chrome-, Firefox-, Edge- ja muissa selaimissa ilman rekisteröitymistä. TunnelBear toteuttaa myös AES-256-bittisen salauksen, joka antaa sinulle ainutlaatuisen yksityisyyden.
Onko ilmainen VPN hyvä ja käyttämisen arvoinen?

Ilmaiset VPN:t nopeilla nopeuksilla

Vaikka ilmaiset VPN:t ovat yleensä hitaampia kuin niiden maksulliset versiot, voit löytää myös melko nopeita palveluita. Tässä ovat nopeimmat palveluntarjoajat ilmaisten VPN-palvelujen listallamme:

 1. Atlas VPN. Tämä on nopein ilmainen VPN, joka käyttää WireGuard-protokollaa. Testiemme aikana se onnistui säilyttämään noin 90 % alkuperäisestä yhteysnopeudesta. Se on erinomainen tulos ilmaiselta palvelulta.
 2. Proton VPN. Se on toinen ilmainen VPN, joka käyttää WireGuard-protokollaa ja lupaa vakaat nopeudet. Testissä se säilytti noin 72 % perusnopeudesta, mikä takaa hyvän suorituskyvyn satunnaiseen selailuun.

Onko ilmainen VPN hyvä ja hankkimisen arvoinen?

Parhaat ilmaiset VPN:t vuonna 2023 - listamme

Ilmaisen VPN:n hankkiminen kannattaa, kun haluat vain pysyä anonyyminä käyttäessäsi julkista wlania tai kun löydät VPN:n, joka sopii juuri sinun tarpeisiisi. Tietosi suojataan yhtä vahvalla salauksella. Lisäksi, jos valitset hyvämaineisen palvelun, tietojasi ei kerätä tai myydä.

Maksullisen palvelun tilaaminen on kuitenkin yleensä parempi valinta. Se tarjoaa paljon laajemman valikoiman palvelimia, joista valita, paremmat nopeudet (koska jotkut ilmaiset VPN:t eivät tue WireGuardia) ja mahdollisuuden poistaa Netflixin ja muiden suoratoistosivustojen estot.

Voit myös käyttää yhtä tiliä useilla laitteilla ja käyttää VPN:ää ilman huolta kuukausittaisen datarajasi ylittymisestä.Tutustu yksityiskohtaiseen oppaaseemme ilmaisista ja maksullisista VPN-palveluista ja opi lisää ominaisuuksien, nopeuden ja turvallisuuden eroista,

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille