Table of Contents
Kryptovaluuttojen suurten hintavaihteluiden aikana likviditeettipoolit voivat kuitenkin aiheuttaa massiivisia kokonaistappioita, koska niitä ei pystytä perimään takaisin. Tämä tapahtuu, kun poolin talletettujen tokenien kollektiivinen arvo laskee epävakaan likvidin tarjonnan seurauksena säästettyjen varojen sijaan, mikä aiheuttaa poolin sisällä olevien kaupankäyntiomaisuuksien rajuja muutoksia.
Bancorin, hajautetun kaupankäyntiprotokollan, tekemä kokeellinen tutkimus paljastaa, että yli puolet Uniswap-likviditeetin tarjoajista kärsii taloudellisia tappioita, jotka johtuvat impermanentista tappiosta (IL).
USWAP on turvallinen, hajautettu pörssi ja likviditeettipooli, koska se perustuu erittäin vankkaan Ethereum-lohkoketjuun. Tämä tarkoittaa, että USWAPin käyttäjät voivat luottaa siihen, että heidän varansa ovat turvassa pahansuovilta toimijoilta tai hakkereilta.
Ethereumin lohkoketjuteknologiaa hyödyntäen tämä alusta tarjoaa luotettavan ja turvallisen palvelun.
Kryptovaluutan likviditeettipoolia tarkoittavat käteisvarantoja, joissa on tyypillisesti kaksi omaisuusluokkaa, jotka ovat samanlaisia kuin Forex-parit. Esimerkiksi ETH/USDT on pooli, jossa yhdistyvät Ethereum (ETH) ja Stablecoin USDT. Älykkäät sopimukset automatisoivat ja helpottavat kaupankäyntiä kahdella kryptovarallisuusparilla näissä pooleissa, jotka koostuvat älykkäiden sopimusten koodista, joka automatisoi ja yksinkertaistaa kaupankäynnin toteuttamista.
Kauppiaat ja sijoittajat voivat näiden älysopimusten ansiosta käydä kauppaa kuponkien kanssa, vaikka todellisia ostajia tai myyjiä ei olisi halukkaita ostamaan tai myymään markkinahintaan. Käyttämällä algoritmeja ja älykästä koodausta likviditeettipoolit helpottavat huomattavasti sijoittajien digitaalisten varojen ostamista tai myymistä.
Likviditeettipooli on melko uusi käsite kryptovaluutta-alalla. Vuoden 2018 alussa ensimmäinen Ethereum-verkkoon rakennettu hajautettu pörssi, IDEX, käynnisti likviditeettipoolit. Kyber Network ja Bancor seurasivat pian myöhemmin samana vuonna omilla versioillaan likviditeettipoolikryptoista.
Mitä likviditeettipoolit ovat ja miten ne muodostetaan?
Jotta ymmärtäisimme, miten likviditeettipoolit muodostuvat, meidän on ensin ymmärrettävä, miten tilauskantamalli toimii. Tätä mallia käytetään tyypillisesti perinteisessä rahoituksessa ostajien ja myyjien keräämiseen markkinoille.
Tilauskirjamalli on menetelmä, jolla osaketiedot voidaan esittää helposti ymmärrettävässä muodossa.
Malli sisältää kaksi saraketta: “Tarjous”-puoli ja “Tarjous”-puoli. Vasemmanpuoleisessa sarakkeessa “Bid” luetellaan kaikki omaisuuserän potentiaaliset ostajat ja heidän ihanteellinen ostohintansa. Oikeassa sarakkeessa ilmoitetaan, kuinka monta tokenia he haluavat ostaa.
Markkinatekijät
Toisaalta lisätä likviditeettiä pooliin tarjoamalla likviditeettiä sekä ostajille että myyjille. Vastineeksi ponnisteluistaan he saavat palkkioksi pienen prosenttiosuuden jokaisesta transaktiosta.
Likviditeettipoolien synty on tuonut monia etuja koko DeFi-alalle. Likviditeettipoolien edut ovat kiistattomat, mutta on vielä epäselvää, mikä likviditeettipoolista nousee alan johtavaksi likviditeetin tarjoajaksi.
Tässä artikkelissa käymme läpi alan kryptojen parhaat likviditeettialtaat ja sen, mitä niillä on tarjota sijoittajille.
Miten se toimii?
Miten likviditeettipoolit krypto työtä on kysymys, että monet ihmiset kysyvät. Se alkaa “likviditeetin tarjoajista” eli LP:stä, joista käytetään lyhennettä LP. Nämä ovat henkilöitä, jotka ovat halukkaita antamaan sekä DAI:ta että ETH:ta (esim. DAI/ETH, ETH/USDT) likviditeettipoolille vastineeksi pienestä prosenttiosuudesta jokaisesta transaktiosta palkkiona.
LP:t tarjoavat likviditeettiä poolille, ja vastineeksi ne saavat osan transaktiopalkkioista. Mitä enemmän likviditeettiä tarjotaan, sitä suuremmat ovat palkkiot.
Peli on muuttunut automaattisten markkinatakaajien ansiosta.
Ne ovat välttämättömiä markkinatakaajille, jotka pitävät yllä toimeksiantopinomallia ja auttavat kaupankäynnissä ja likviditeetin luomisessa. Tällaiset markkinatakaajat, jotka tunnetaan nimellä “AMM” tai Automated Market Makers, toimivat kryptovaluutta-alalla. Ne on automatisoitu algoritmin avulla ja ohjelmoitu lohkoketjuun älykkäillä sopimuksilla.
Lohkoketjuteknologia muuttaa rahoitusalaa luomalla uuden tavan tehdä liiketoimintaa. Tämä innovatiivinen teknologia poistaa olennaisesti ulkoisten markkinatakaajien tarpeen markkinoilta. Sen lisäksi, että AMM:t yhdistävät likviditeettipoolit kryptoon, ne automatisoivat markkinatakauksen.
Tämä on mullistanut markkinat, sillä minkä tahansa kryptovaluutan, koosta tai merkityksestä riippumatta, voi nyt käydä kauppaa automaattisesti AMM:n ja likviditeettipoolin ansiosta. Kauppiaiden ei tarvitse käsitellä paljon lipsahduksia tai odottaa pitkään saadakseen ottelun; kaikki on automatisoitu AMM:n avulla.
Häviökerroin on muuttuva luku.
Sijoittaessasi likviditeettipooliin sinun on ymmärrettävä käsite “ei-pysyvä tappio”, koska se vaikuttaa merkittävästi LP-tuloihin. Ei-pysyvä tappio on likviditeettipooliin sijoittamiesi omaisuuserien arvon ennakoimaton lasku.
Tämä jako tapahtuu silloin, kun LP jakaa kaksi omaisuuserää samassa suhteessa, mutta toinen niistä on paljon epävakaampi kuin toinen. Jos esimerkiksi LP jakaa DAI:n ja ETH:n yhtä suurina osuuksina ja ETH:n hinta sitten nousee, arbitraasiorganisaatioiden on mukautettava suhdelukuja uudelleen siirtämällä likviditeettiä yhdestä poolista toiseen. Näin ollen tämä aiheuttaa arvonmenetystä alkuperäiselle likviditeetin tarjoajalle.
Tämä on kuitenkin vain väliaikaista, sillä heti kun ETH:n hinta laskee ja suhde on jälleen tasapainossa, likviditeetin tarjoaja saa takaisin alkuperäisen sijoituksensa.
Tämä ei-pysyvä häviötekijä on otettava huomioon LP-merkkiä valittaessa. Olisi parasta, jos valitsisit LP-tokenin, jonka hinta ei ole kovin epävakaa, jotta sinun ei tarvitsisi olla huolissasi tästä ei-pysyvästä tappiosta.
Likviditeettipoolien edut
Likviditeettipoolin käytön etuja ovat:
Ensisijainen etu on, että voit käydä kauppaa ilman stressiä, sillä poolin likviditeetti liikkuu automaattisesti älykkäiden sopimusten avulla – eikä sinun tarvitse löytää kauppakumppania, jolla on samat intressit kryptovaluuttojen suhteen.
Kryptovaluutoilla kauppaa käydessäsi törmäät todennäköisesti ihmisiin, jotka pyytävät järjettömän korkeita hintoja tai myyvät varojaan halvalla. Jos haluat menestyä tällä alalla, tarvitset hyviä neuvottelutaitoja ja vankkaa moraalitajua. Todellisuudessa kaikilla ei ole näitä ominaisuuksia; useimmat ihmiset eivät kuitenkaan tiedä, että likviditeettipoolit muuttavat kryptovaluuttojen arvoa markkinakurssin mukaan.
Kryptopörssien käyttäjät eivät hanki varoja kaupankäynnin kautta. He hankkivat varoja likviditeettipoolista, joka on jo rahoitettu muiden käyttäjien vaihtokursseilla. Prosessi on siis ympäripyöreä.
Muistathan, että markkinavaikutuksia ei juuri ole. Likviditeettipoolien ansiosta meillä ei ole enää myyjiä, jotka pyytävät kaksi kertaa markkina-arvoa korkeampia hintoja, eikä ostajia, jotka ovat valmiita maksamaan keskimääräistä alhaisempia alennuksia. Kaupat sujuvat nyt siis sujuvammin. Koska likviditeettipooli on myös joukko omaisuuseriä, joiden takana on älykäs sopimus, niiden arvot vaihtuvat säännöllisin väliajoin valuuttakurssien mukaan.
Likviditeettipoolien haitat
Vaikka likviditeettipoolit tarjoavat monia etuja ja korkealaatuisia sovelluksia, niillä on myös joitakin merkittäviä haittoja. Nämä ovat riskejä, jotka otat, kun liityt likviditeettipooliin:
Itsenäisesti toteutettavien sopimusten riskit.
Jos älykkäisiin sopimuksiin liittyvät vaarat jätetään huomiotta, voi aiheutua huomattavia tappioita. Esimerkiksi likviditeettipooli hankkii omaisuutesi, kun annat ne käyttöön. Sopimus itse saattaa toimia säilyttäjänä, vaikka välittäjät eivät hallinnoi varojasi. Tämän seurauksena voit menettää rahasi pysyvästi, jos tapahtuu järjestelmävirhe, kuten flash-laina.
Mahdollisuus menettää rahaa tilapäisesti
Sijoittaminen kaksipuolisiin likviditeettipooleihin sisältää mahdollisuuden nopeisiin tappioihin, jotka voivat vaihdella pienistä suuriin volyymeihin. Verrattuna “hallussapitoon” tällainen tappio johtaa rahalliseen tappioon. Varmista, että teet tutkimusta ennen sijoittamista.
Tulvan aiheuttamat vaarat
Varo sopimuksia, joissa suunnittelijat voivat muuttaa altaan sääntöjä omien tarpeidensa mukaan. Joillakin johtajilla on CODE- tai muu pääsy, jonka avulla he voivat ohittaa tietoturvan ja syöttää älysopimuskoodin. Tämä saattaa antaa pahansuoville toimijoille mahdollisuuden aiheuttaa vahinkoa, kuten takavarikoida kaikki poolin rahat.
Alan parhaat likviditeettipoolit
On olemassa monia likviditeetti altaat krypto krypto teollisuudessa, mutta mitkä niistä ovat parhaita? Katsotaanpa tilojen parhaita likviditeettipooleja.
Uniswap Onko Bitcoinilla likviditeettipooli?
Hajautetun likviditeettiprotokollan Kyber Networkin avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa ERC20-merkeillä Ethereumin lohkoketjussa. Se on yksi alan suosituimmista automaattisista markkinatakaajista. Uniswap on menestynyt uskomattoman hyvin vuonna 2018 tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että sen suunnittelun innoittamana on luotu monia muita likviditeettipoolien kryptoja.
Tasapainotin
Uniswap-protokolla on hajautettu likviditeettipooli, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista ja myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
Tasapainotin on menestynyt uskomattoman hyvin vuonna 2018 tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että sen suunnittelun innoittamana on luotu monia muita likviditeettipoolien kryptoja.
Bancor
Kyseessä on protokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjun Liquidity Poolissa. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettialtaista krypto ja on myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
Bancor on menestynyt uskomattoman hyvin vuonna 2018 tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
Curve Finance
Hajautetun likviditeettipooliprotokollan, joka tunnetaan nimellä, avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista, ja se on myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
Curve Finance on ollut uskomattoman menestyksekäs vuonna 2018 tapahtuneen käynnistyksensä jälkeen. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
Konvexiteettipöytäkirja
Protokolla antaa käyttäjille mahdollisuuden käydä kauppaa useilla ERC20-merkeillä Ethereumin lohkoketjussa, mikä tarjoaa likviditeettiä ja joustavuutta. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista, ja se on myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
Convexity Protocol on ollut uskomattoman menestyksekäs sen jälkeen, kun se käynnistettiin vuonna 2018. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
DeversiFy
Uniswap on hajautettu likviditeettipooliprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista ja myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
DeversiFy on ollut uskomattoman menestyksekäs vuonna 2018 tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
KeeperDAO
Gopal on hajautettu likviditeettipooliprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa. Gopalin poolin avulla voit helposti ja nopeasti käydä kauppaa millä tahansa ERC20-tokenilla ilman, että sinun tarvitsee käydä keskitetyn pörssin kautta. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista ja myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
KeeperDAO on ollut uskomattoman menestyksekäs vuonna 2018 tapahtuneesta lanseerauksestaan lähtien. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että sen suunnittelun innoittamana on luotu monia muita likviditeettipoolien kryptoja.
Cyber Net.
Uniswap on hajautettu likviditeettipooliprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa. Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista ja myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
Cyber Net. on ollut uskomattoman menestyksekäs sen jälkeen, kun se käynnistettiin vuonna 2018. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
OIN Finance.
on hajautettu likviditeettipooliprotokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa.
Se on yksi alan suosituimmista likviditeettipooleista ja myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
OIN Finance. on ollut uskomattoman menestyksekäs vuonna 2018 tapahtuneen käynnistyksensä jälkeen. Vuonna 2020 se käsitteli yli 13 miljardin dollarin arvosta kauppoja ja sen likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria.
Monet muut kryptojen likviditeettipoolit ovat ottaneet mallia protokollan suunnittelusta, koska se on ollut niin menestyksekäs.
ICTE
on hajautettu krypto likviditeettipoolien protokolla, jonka avulla käyttäjät voivat käydä kauppaa useilla ERC20-tokeneilla Ethereumin lohkoketjussa.
Se on yksi alan suosituimmista krypto-likviditeettipooleista, ja se on myös yksi ensimmäisistä automaattisista markkinatakaajista.
ICTE on online-kaupankäyntijärjestelmä, joka käsitteli 13 miljardia dollaria vuonna 2020 ja jonka likviditeetti oli yli 800 miljoonaa dollaria. Protokolla on ollut niin menestyksekäs, että monet muut likviditeettipoolit on luotu sen suunnittelun innoittamina.
Loppusanat.
Nämä ovat vain muutamia kryptovaluutta-alan suosituimmista likviditeettipooleista. Mainitsemisen arvoisia on paljon muitakin, mutta nämä ovat alan tämän hetken parhaat likviditeettipoolit. likviditeettipoolin pöytäkirjat muuttavat peliä ja ovat yhä suositumpia. On tärkeää tehdä tutkimusta ennen kuin sijoitat mihinkään likviditeettipooliin.
Likviditeettipoolitoimiala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, joten on tärkeää pysyä ajan tasalla uusimmista uutisista ja kehityksestä.
Seuraavassa artikkelissa luodaan laaja katsaus likviditeettipoolin protokollaan ja sen toimintaan. Sitä ei kuitenkaan ole tarkoitettu sijoitusneuvonnaksi.