Mikä on Defi, ja mitä se merkitsee yritykselleni?

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️ Mikä on DeFi bitcoin?

DeFi (di-fi) on kryptovaluuttatermi, joka tarkoittaa hajautettua rahoitusta. Se on yleisnimitys, jolla viitataan kryptoalan pyrkimykseen kehittää uusi internetin rahoitusjärjestelmä, jossa käytetään defi-lohkoketjua perinteisten välittäjien ja luottamusmekanismien sijaan.

⚡️ Onko DeFi turvallinen?

Vaikka DeFi vaikuttaa utopistiselta, se ei ole sitä. Vaikka DeFi-hankkeet eivät aina tarjoa samanlaista turvallisuutta (lue: vakuutusturvaa) kuin perinteiset hankkeet, ne eivät aina sulje pois välittäjiä perinteisistä rahoituspalveluista. Vuonna 2021 DeFi-petosten seurauksena menetettiin 1,3 miljardia dollaria varoja.

⚡️ Miten DeFi voi maksaa niin korkeita korkoja?

Vipuvaikutuksen kysyntä.
DeFi avaa taloudellisia mahdollisuuksia ja tarjoaa asiakkaille lukuisia tapoja hyötyä. Tämä johtaa vipuvaikutuksen tarpeeseen – DeFi-käyttäjät lainaavat varoja tavoitteenaan ansaita enemmän kuin korko, jonka he ovat velkaa.

⚡️ Onko kryptovaluutan korko veronalaista?

IRS luokittelee kryptovaluutan omaisuudeksi, mikä tarkoittaa, että aina kun ostat, myyt tai vaihdat sitä, sinulla on veronalainen tapahtuma. Se verotetaan tavanomaisena tulona, kun saat tuloja kryptovaluuttatoiminnasta.

Defi lohkoketju

Hajautettu rahoitus eli “defi” tarkoittaa kryptovaluuttaa ja lohkoketjuteknologiaa käyttävää rahaliikennejärjestelmää. Hajauttamalla rahoitusta – eli korvaamalla pankkien kaltaiset keskitetyt instituutiot vertaisverkkoyhteyksillä – defi pyrkii tekemään rahoituspalveluista kaikkien saatavilla olevia. Näihin palveluihin voi kuulua mitä tahansa peruspankkitoiminnoista lainoihin ja asuntolainoihin sekä monimutkaisiin sopimuksiin.

Mikä on DeFi ja miten se toimii?
Mikä on DeFi-esimerkki?

Rahoitus on nyt keskitetympää kuin koskaan aiemmin.

Nykyään lähes kaikki pankkitoiminnan, lainanoton ja kaupankäynnin osatekijät hoidetaan keskitetyissä järjestelmissä, joita hallinnoivat valtion elimet ja portinvartijat. Asiakkaiden on neuvoteltava useiden rahoituksen välittäjien kanssa saadakseen erilaisia palveluja autolainoista asuntolainoihin ja osakkeiden ja joukkovelkakirjojen kaupankäynnistä.

Mitä DeFi tarkoittaa?
Miksi Bitcoin ei ole Defi?

Esimerkiksi Yhdysvaltain hallitus luo ja muuttaa rahoitusalan säännöksiä keskitettyjen rahoitusorganisaatioiden ja välitysliikkeiden maailmaa varten. Sääntelyviranomaiset, kuten Yhdysvaltain keskuspankki Federal Reserve ja Securities and Exchange Commission (SEC), luovat ja muokkaavat näitä sääntöjä ajan mittaan.

Onko Ethereum DeFi-kolikko?
Miten opin DeFi:tä?

Tämän vuoksi kuluttajille jää vain vähän vaihtoehtoja luotto- ja rahoituspalvelujen saamiseksi helposti. He eivät voi kiertää pankkien, pörssien ja luotonantajien kaltaisia välittäjiä, jotka saavat voittoa jokaisesta rahoitus- ja pankkitapahtumasta. Meidän kaikkien on maksettava maksumme, jotta voimme pelata peliä.

Hajautettu rahoitus: Rahan tulevaisuus on täällä.

Hajautettu rahoitusjärjestelmä haastaa keskitetyn rahoitusjärjestelmän, koska se vähentää välikäsien ja portinvartijoiden vaikutusvaltaa.

TrustTokenin toimitusjohtajan ja perustajan Rafael Kosmanin mukaan “DeFi on sitä, että rahoituslaitosten, kuten pankkien, pörssien ja vakuutusyhtiöiden, nykyisin suorittamat jokapäiväiset tehtävät – kuten lainaaminen, lainaaminen ja kaupankäynti – siirretään tavallisten ihmisten käsiin.”

Miksi DeFi on niin tärkeä?
Mitä hajautetulla rahoituksella tarkoitetaan?

Näin se voisi toimia. Voit nyt tallettaa rahasi internet-säästötilille ja ansaita sijoituksellesi 0,50 prosentin tuoton. Tämän jälkeen pankki lainaa rahat toiselle asiakkaalle 3 prosentin korolla, jolloin se saa itselleen 2,5 prosentin voiton. Ihmiset lainaavat varojaan suoraan toisilleen, jolloin pankki ei menetä 2,5 prosentin tappiota.

Saatat ajatella, että teet näin jo nyt, kun lähetät rahaa ystävillesi PayPalin, Venmon tai CashAppin kautta. Mutta olet väärässä – jotta voit lähettää käteistä näillä sovelluksilla, tarvitset niihin yhdistetyn pankkikortin tai pankkitilin. Nämä vertaisverkkotapahtumat ovat siis edelleen riippuvaisia keskitetyistä rahoituksen välittäjistä.

Mitä hajautettu rahoitus tekee?
Mikä on DeFi:n tarkoitus?

Lohkoketjua käytetään Defi

Lohkoketju- ja kryptovaluuttateknologiat mahdollistavat hajautetun rahoituksen, ja ne ovat tärkeitä innovaatioita rahoituksen alalla.

Kun teet tilitapahtuman tavalliselle sekkitilillesi, se kirjataan yksityiseen tilikirjaan – pankkitapahtumiesi historiaan – jota suuri rahoituslaitos valvoo ja ylläpitää. Lohkoketju on hajautettu, hajautettu julkinen tilikirja, joka tallentaa rahoitustapahtumat tietokonekoodilla.

Mitä hyötyä hajautetusta rahoituksesta on?
Mitä ovat Defi ja mitä esimerkkejä?

Kun sanomme, että lohkoketju on hajautettu, viittaamme siihen, että kaikilla Defi-sovelluksen käyttäjillä on pääsy täsmälliseen kopioon julkisesta pääkirjasta, joka dokumentoi jokaisen transaktion salatulla koodilla. Tämä auttaa suojaamaan järjestelmää mahdollistamalla asiakkaiden anonymiteetin sekä transaktioiden ja omaisuuserien omistustietojen todentamisen, joita on (lähes) vaikea väärentää.

Miksi Bitcoin ei ole DeFi?
Onko Ethereum Defi?

Kun väitetään, että lohkoketju on hajautettu, tämä tarkoittaa, että järjestelmässä ei ole välikäsiä tai portinvartijoita. Samaa lohkoketjua käyttävät osapuolet kaksinkertaistavat ja tallentavat transaktiot, joiden aikana ne ratkaisevat vaikeita matemaattisia yhtälöitä ja lisäävät ketjuun uusia transaktiolohkoja.

Defin kannattajat väittävät, että hajautettu lohkoketjuteknologia tekee rahaliikenteestä turvallisempaa ja läpinäkyvämpää kuin perinteiset yksityiset, läpinäkymättömät järjestelmät, joita käytetään keskitetyssä rahoituksessa.

Mikä on DeFi ja esimerkkejä?
Miten Defi tienaa rahaa?

Miten DeFi pärjää nyt?

Defiä käytetään erilaisissa yksinkertaisissa ja monimutkaisissa rahoitustapahtumissa. Se toimii hajautetuissa sovelluksissa, joita kutsutaan nimellä “dApps”, tai muissa ohjelmissa, joita kutsutaan nimellä “protokollat”. Defi käsittelee Bitcoin (BTC) ja Ethereum (ETH) -tapahtumia hajautettujen sovellusten ja protokollien kautta.

Onko DeFi rahoituksen tulevaisuus?
Miten pankit voivat käyttää Defiä?

Ethereumin arvolupaus on houkuttelevampi kuin Bitcoinin, koska se soveltuu paremmin monenlaisiin käyttötarkoituksiin, joten suurin osa hajautettujen sovellusten ja protokollien markkinoista toimii Ethereum-pohjaisilla ohjelmistoilla.

Seuraavassa on lueteltu joitakin tapoja, joilla hajautettuja sovelluksia ja protokollia käytetään jo nyt:

Onko kryptovaluutta DeFi?
Voinko ostaa Defin osakkeita?
 • Perinteiset rahoitustapahtumat ovat jo käynnissä. Defi sisältää kaiken muun muassa maksuista ja johdannaiskaupasta vakuutuksiin ja lainanantoon.
 • Useimmat kryptovaluuttakauppiaat käyttävät nykyään keskitettyjä pörssejä, kuten Coinbasea tai Geminiä, jotka ovat suuryritysten omistuksessa. DEX:ien avulla käyttäjät voivat säilyttää varojensa hallinnan ja helpottaa vertaisrahoitustapahtumia.
Miten sijoitan DeFiin?
Voinko menettää rahaa Defissä?
 • Sähköiset lompakot ovat toisenlainen kryptovaluuttalompakko. Digitaaliset lompakot hajautetun rahoituksen (Defi) kehittäjät rakentavat, jotka voivat toimia itsenäisesti suurista kryptovaluuttapörsseistä riippumatta ja tarjota sijoittajille pääsyn erilaisiin tuotteisiin, kuten krypto- ja lohkoketjupohjaisiin peleihin.
 • Stablecoinit ovat kryptovaluuttoja, jotka pyrkivät pitämään arvonsa vakiona sitomalla sen muihin rahoitusvaroihin, kuten Yhdysvaltain dollariin. Kryptovaluutat tunnetaan niiden arvaamattomuudesta, mutta vakaat kolikot pyrkivät säilyttämään kiinteän arvon sitomalla sen muihin kuin kryptovaluuttoihin, kuten Yhdysvaltain dollariin.
Kuinka paljon DeFi-kolikon arvo on?
Mistä voin ostaa Defi-indeksirahastoja?
 • Defi on termi, jota käytetään kuvaamaan erilaisia palveluita, joiden avulla ihmiset voivat lainata kryptovaluuttaa ja hyötyä sen lainaamisesta. Se on kokoava termi useimmille palveluntarjoajille, joihin törmäät tässä kirjassa. Useimmat niistä eivät kuitenkaan mainosta itseään välittäjinä tai ratkaisukumppaneina, vaan pikemminkin “verkon välittäjinä”, jotka yksinkertaisesti auttavat kuluttajia lainaamaan
 • Ei-vaihtokelpoiset rahakkeet (tunnetaan myös nimellä non-tradeable tokens tai NFT) ovat eräänlainen kryptovaluutta, jonka arvo perustuu muiden kryptovaluuttojen arvoon. Ne luodaan omaisuuseristä, jotka eivät yleensä ole vaihdettavissa, kuten slam-dunk-videoista tai Twitterin ensimmäisestä twiitistä. NFT:t muuttavat sen, mikä aiemmin oli
Miten voin ostaa DeFi-kryptovaluuttaa?
Mikä on paras lohkoketju Defille?
 • Ajatus täysin ilmaisesta kullasta on houkutteleva. Jos ajatuksen vie loogiseen loppuun asti, voi kuvitella maailman, jossa kenelläkään ei ole velkaa ja jossa kaikki valuutta luodaan välittömästi bittien ja taikuuden avulla. Tämä voi olla jopa mahdollista joissakin tapauksissa (vaikka se onkin epätodennäköistä). Kryptoluotot voisi ajatella virtuaaliluottokortteina, jotka eivät ole sidoksissa mihinkään tiettyyn pankkiin tai rahoituslaitokseen.
Käyttääkö DeFi lohkoketjua?
Mihin lohkoketjua useimmiten käytetään?

DeFi-markkinapaikka seuraa kasvua seuraamalla estettyä arvoa, joka on eri Defi-teknologioiden kautta kulkeva rahamäärä. Defi-protokollien lukittu kokonaisarvo on tällä hetkellä noin 43 miljardia dollaria.

DeFi:n vetovoima perustuu lohkoketjun maailmanlaajuiseen saatavuuteen: kun hajautettu sovellus on tallennettu lohkoketjuun, se on välittömästi kenen tahansa saatavilla maailmassa. Kun useimmat keskeiset rahoitusvälineet ja -teknologiat otetaan käyttöön vähitellen ajan kuluessa ja niitä säännellään paikallisilla laeilla, hajautetut sovellukset ovat olemassa näiden rajoitusten ulkopuolella, mikä tarjoaa suuremmat potentiaaliset tuotot sekä vaarat.

Mikä on DeFi:n ja lohkoketjun suhde?
Mikä on Defi bitcoin?

Mikä on älykäs sopimus?

Voit käyttää älykkäitä sopimuksia moniin eri tarkoituksiin, kuten varojen automaattiseen lähettämiseen tietylle tilille tiettynä päivänä. Älykkäät sopimukset ovat lähinnä itseään toteuttavia sopimuksia, jotka käyttävät yksinkertaisia koodilausekkeita ja toimivat lohkoketjussa. Mitään keskusviranomaista tai välikäsiä ei tarvita, sillä jokainen sopimuksen osapuoli syöttää ehdot sopimuksen täyttämiseksi.

Perinteisiä järjestelmiä osapuolten välisiä transaktioita varten pidetään usein kalliimpina ja tehottomampina älykkäisiin sopimuksiin verrattuna. Älykkäiden sopimusten lisäetuna on myös se, että ne ovat turvallisempia ja läpinäkyvämpiä ja vähentävät kustannuksia byrokratian poistamisen ansiosta.

Mihin lohkoketjua useimmiten käytetään?
Onko Coinbase Defi?

Defi:n edut ja haitat

Vaikka DeFi on uusi, siihen liittyy monia vaaroja, joita ei pidä jättää huomiotta. Koska hajautettu rahoitus on niin tuore kehitys, sitä ei ole vielä testattu laajasti sekä pitkäaikaisessa että yleisessä käytössä. Lisäksi hallitukset ovat alkaneet tutkia DeFi:n taustalla olevia järjestelmiä sääntelyä silmällä pitäen. Joitakin muita Defin mahdollisia ongelmia ovat muun muassa:

Mihin DeFi perustuu?
Mikä on Defi-verkko?
 • Kuluttajansuojaa ei ole. Defi on menestynyt ilman sääntöjä ja rajoituksia. Se merkitsee kuitenkin myös sitä, että kuluttajilla on rajalliset vaihtoehdot, jos liiketoimi menee pieleen. Keskitetyssä rahoituksessa esimerkiksi Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) korvaa talletustilien haltijoille enintään 250 000 dollaria tiliä kohden laitosta kohden, jos pankki kaatuu.
 • Hakkerit ovat huolenaihe. Lohkoketjua on melko vaikea muuttaa, mutta muut Defin osatekijät ovat alttiita hakkeroinnille, mikä voi johtaa rahan menetykseen tai varastamiseen. Hakkerit pystyvät mahdollisesti hyödyntämään ohjelmistojärjestelmiä, joita käytetään kaikissa mahdollisissa hajautetun rahoituksen sovelluksissa.
Mitä ovat DeFi-alustat?
Kuinka hajautettu on paras defi krypto hinta?
 • Vakuus on tärkeä kohde, joka auttaa turvaamaan lainan. Vakuus on tärkeä asia, jota voidaan käyttää lainan takaamiseen. Kun hankit esimerkiksi asuntolainan, ostamasi talo toimii lainan vakuutena. Lähes jokainen Defi-laina vaatii vakuuden, joka vastaa vähintään 100 prosenttia velan arvosta, ellei enemmänkin. Tämä tarkoittaa sitä, että jos vakuuden arvo laskee, sinua saatetaan vaatia maksamaan lisää rahaa tai laina voidaan vaatia takaisin.
Voidaanko paras Defi-krypto hakkeroida?
Onko Defi-kryptovaluutta turvallinen?
 • Yksityisiä avaimia koskevat vaatimukset. Sinun on pidettävä kryptovaluuttalompakot suojattuina Defi cryptolla. Yksityiset avaimet ovat ratkaisevan tärkeitä lompakon turvallisuuden kannalta, sillä ne ovat pitkiä, epämääräisiä koodeja, joihin vain lompakon omistajalla on pääsy. Jos kadotat yksityisen avaimesi, et pääse käsiksi rahoihisi; kadonnutta yksityistä avainta ei voi palauttaa.
Miten best defi kryptovaluutta käydään kauppaa?
Kuinka paljon paras defi kryptovaluutta kasvaa?
 • Asiakaspalvelua ei ole. Defissä ei ole ketään, jolle soittaa, jos jokin menee pieleen tai jos sinulla on kysyttävää tuotteen toiminnasta. Keskitetyssä taloushallinnossa on asiakaspalveluosastoja, jotka voivat auttaa sinua ongelman tai kysymyksen kanssa.

Miten voin liittyä liikkeeseen?

Jos haluat päästä alkuun defi-kryptohinnalla, on olemassa muutamia vaihtoehtoja:

Mikä on paras defi-krypto, jota kannattaa ostaa nyt?
Kuinka nopeasti defi-krypto kasvaa?

Luo digitaalisen valuutan lompakko

Aloita luomalla Ethereum-lompakko, kuten Metamask, ja täytä se Ethereumilla. “Itsesäilyttävät lompakot ovat sisäänpääsysi hajautettujen sovellusten maailmaan, mutta ole varovainen turvaamaan sekä julkiset että yksityiset avaimesi”, Cosman varoittaa. “Et pääse lompakkoosi käsiksi, jos kadotat ne.”

Onko mahdollista tehdä rahaa defi-kryptolla?
Voinko saada asuntolainan DeFistä?

Kryptovaluutoilla voi käydä kauppaa henkilökohtaisesti tai internetissä.

“Suosittelen kaupankäyntiä pienellä määrällä kahta omaisuuserää Uniswapin kaltaisessa hajautetussa pörssissä”, sanoo Doug Schwenk, Digital Asset Researchin perustaja. “Tämän harjoituksen tekeminen auttaa kryptoharrastajia ymmärtämään nykytilannetta, mutta ole valmis menettämään kaiken, kun selvität, mitkä varat ja alustat ovat parhaita ja miten hallita”.

Tutustu Stablecoins.

Kosman. ehdottaa TrueFi:n käyttämistä, sillä se on vakaampi tapa kokeilla Defi:tä ilman, että on yhtä alttiina omaisuuserän volatiliteetille.

Onko mahdollista tehdä rahaa defi cryptosta?
Mihin ihmiset käyttävät Defi-kryptoa?

Avain uuteen rahoitusmaailmaan siirtymisessä on aloittaa pienestä, pysyä vaatimattomana ja olla odottamatta liikoja. Muista, että kryptovaluuttapörsseissä ja DeFi-alustoilla vaihdettavat digitaaliset varat kehittyvät nopeasti ja saattavat olla erittäin epävakaita.

Defin tulevaisuus lohkoketjujen alalla

Defi-tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä välittäjien poistamisesta koripalloleikkeiden muuntamiseen digitaalisiksi varoiksi, joilla on rahallinen arvo. Siksi IOTA-säätiön rahoitusosaston toimitusjohtaja Dan Simerman on sitä mieltä, että Defi-kryptonäkymät ja -potentiaali ovat sekä laajoja että potentiaalisia, vaikka se on vielä lapsenkengissä.

Onko defi crypto rahoituksen tulevaisuus?
Miksi Defi on riskialtis veto?

Tulevaisuudessa sijoittajilla on enemmän vapautta tehdä päätöksiä, jotka perustuvat tunteisiin eivätkä logiikkaan”, Zimmerman totesi. Simermanin mukaan DeFi:n kasvulla on merkittäviä vaikutuksia myös big data -teollisuuteen, joka pyrkii löytämään uusia tapoja muuttaa data tuotteeksi.

Sen sijaan defi-kryptolla on vielä paljon tehtävää. Vaikka sillä on potentiaalia, se on vielä kaukana siitä, missä sen pitäisi olla yleisen mielipiteen kannalta.

Zimmerman sanoo: “Potentiaalia on edelleen olemassa.” “Meidän on edelleen tiedotettava ihmisille mahdollisuuksista”, hän lisää.

Defin riskit sijoittajille
Mikä on DeFi

Defin riskit sijoittajille

Vaikka Defi tarjoaa rahoitusalan toimijoille mahdollisuuksia, siihen liittyy myös erilaisia riskejä, jotka on syytä ottaa huomioon ennen osallistumista.

 • Defi ei ole yhtä yksinkertaista kuin rahan saaminen paikallisesta pankista – siihen liittyy melko paljon hämmentäviä vaiheita, kuten valuutan siirtäminen MetaMask-lompakkoon. Malka sanoo, että”[t]he onboarding prosessi voi olla hämmentävä joillekin ihmisille, koska sinun täytyy siirtää rahaa vaihtopalvelusta kuten Coinbase ei-varastoitavaan lompakkoon.”.
 • Suoranainen huijaus: Kryptosijoittajia on valitettavasti paljon, ja he pitävät uusia kryptosijoittajia helppoina kohteina. He lupaavat törkeän korkeita tuottoja, jotka ylittävät huomattavasti sen, mitä perinteiset rahoituslaitokset tarjoavat. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin.
 • CEX.IO:n Lutskevychin mukaan dApp-käyttäjien kryptokolikot voidaan varastaa hyväksikäyttöjen avulla. Nämä huijaukset voivat johtaa varojen menettämiseen, ja Defi-projektin takana olevan tiimin vastuulle jää määrittää, saavatko osallistujat korvauksen ja miten.
Defin riskit sijoittajille
Ennen DeFi:n aloittamista on ymmärrettävä riskit.
 • Toisaalta yksityishenkilöiden on maksettava kaasumaksu älykkäiden sopimusten käyttämisestä – tämä on ikään kuin poletti, joka saa koneet toimimaan. Toisaalta prosessiin liittyvät useat vaiheet voivat tulla kalliiksi niille, joilla on vähemmän rahaa käytettävissä. Lutskevych sanoo: “Ei ole harvinaista, että ‘edestakainen matka' voi maksaa reilusti yli 200 dollaria kaasumaksuina.”
 • Volatiliteetti:  Kryptovaluuttamaailma on tunnetusti epävakaa, ja tuottojen viljely voi auttaa lieventämään haittoja tässä ympäristössä. Sinun on kuitenkin edelleen kestettävä huikeita vaihteluita ansaitaksesi mahdollisesti vaatimattomia tuottoja. Yhdessä päivässä kryptovaluutta voi helposti menettää vuoden tuoton ja enemmänkin.
 • Defi-osallistujien ei tarvitse huolehtia ainoastaan kryptovaluuttojen volatiliteetista, vaan heidän on myös kamppailtava vaihtelevien tuottojen kanssa. Tuotto voi laskea, kun tietyn sovelluksen tukemiseen on saatavilla enemmän valuuttaa.
 • Lutskevych sanoo, että jotkut dAppit saatetaan unohtaa ja jättää kuolemaan, jos niitä kehittävä tiimi alkaa työskennellä muiden hankkeiden parissa. “Jos he joskus päättävät lopettaa, protokolla toimii edelleen sellaisenaan, mutta uusia päivityksiä ei tule.”

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille