Table of Contents
Bitcoinin käyttämä sähkömäärä on 707 kW, kun taas eetterin 62,56 kW. Bitcoin-lohkoketjun monimutkaiset algoritmit toteutetaan edistyksellisillä prosessoreilla. Eetterin alhainen sähkönkulutus tekee siitä ympäristöystävällisemmän kryptovaluutan.
Noin 7,5 päivää
✔️ Vaihe 1 – Asenna näytönohjaimet ja aseta tietokone.
✔️ Vaihe 2 – Hanki Ethereum-lompakko (Mist tai MyEtherWallet).
✔️ Vaihe 3 – Liity Ethereumin kaivospooliin.
✔️ Vaihe 4 – Aloita louhinta!
Se ei ole uusi kolikko, eikä se vaikuta ETH:n määrään. Kun kyse on Ethereumista ja Ethereum 2.0:sta, Eth2 on yksinkertaisesti korjaus, joka parantaa Ethereumin lohkoketjua. Kahden viimeisen vaiheen vuoksi täydellistä julkaisua odotetaan ainakin vuoteen 2023 asti.
100 000 transaktiota sekunnissa
Mikä on Ethereum?
Ethereum on hajautettu alusta, joka käyttää älykkäitä sopimuksia – sovelluksia, joissa ei ole mahdollisuutta petokseen tai kolmannen osapuolen puuttumiseen. Vaikka Ethereumilla on joitain yhteisiä piirteitä Bitcoinin kanssa, se on muutakin kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Tässä oppaassa opimme kaiken Ethereumista: mitä se on, miten sitä käytetään, mistä sitä voi ostaa ja kannattaako Ethereumiin sijoittaminen. Voit lähettää rahaa muihin Ethereum-osoitteisiin aivan kuten Bitcoiniin tai mihin tahansa muuhun kryptovaluuttaan.
Tämä ei kuitenkaan ole kaikki, mitä se voi tehdä. Voit käyttää Ethereum-kryptoa minkä tahansa koodin suorittamiseen ja kommunikoida muiden kirjoittamien ohjelmien kanssa. Ethereum-alusta on mukautuva lopullisesti, Ethereumin päätarkoitus on luoda ja hallita koodia jaetussa verkossa keskitetyn palvelimen sijaan. Käytännössä nämä sovellukset ovat muuttumattomia ja poistamattomia.
Miten Ethereum eroaa eetteristä (ETH)?
Toisin kuin nimikuvansa, Ethereum-verkon tiliyksikköä ei kutsuta eetteriksi. Protokolla on nimeltään Ethereum, mutta sen kryptovaluutta on nimeltään ETH.
Mikä on Ethereum Merge?
Ethereum Merge on se, miksi verkko kutsuu siirtymistään proof-of-workista proof-of-stakeen, ja sen on määrä tapahtua syyskuussa 2023.
Ethereum käytti aluksi proof of work -järjestelmää, samaa järjestelmää, jota Bitcoin käyttää. Tämän menetelmän suurin haittapuoli on se, että siihen tarvitaan paljon energiaa, minkä vuoksi Bitcoin on käyttänyt vuodessa enemmän energiaa kuin jotkut maat.
Vuonna 2020 Ethereum otti käyttöön Beacon Chain -ketjun proof-of-stake-verkkona, mutta jatkoi kuitenkin alkuperäisen proof-of-work-menetelmän käyttöä transaktioissa. Merge viittaa siihen, kun Ethereum yhdistää Beacon Chainin pääverkkoon ja siirtyy proof of Stake -menetelmään.
Yhdistäminen johtaa energiatehokkuuteen vähentämällä tapahtumien kestoa. Vaikka tämä muutos saattaa olla liian pieni joidenkin käyttäjien havaittavaksi, se on silti The Merge -ohjelman etu.
Bitcoin käyttää lohkoketjua ja taloudellisia kannustimia maailmanlaajuisen maksuvälineverkon perustamiseen. Se sisältää useita ominaisuuksia, joiden ansiosta käyttäjät ympäri maailmaa voivat muodostaa yhteyden ilman riippuvuutta keskusviranomaisesta. Bitcoin-ohjelmistoa käyttävien solmujen on hyödynnettävä erikoistuneita ohjelmistoja, jotta ne pääsevät hajautetussa ympäristössä sopimukseen rahoitustapahtumien historian ajantasaisimmasta versiosta.
Bitcoinia pidetään usein ensimmäisen sukupolven lohkoketjuna. Yksinkertaisuutensa vuoksi se on verrattavissa muihin markkinoilla oleviin kilpailijoihin. Bitcoin on tarkoituksellisesti joustamaton protokolla, joka asettaa luotettavuuden hyödyllisyyden edelle. Älykkäiden sopimusten toteuttamiskykyä on Bitcoinissa rajoitettu voimakkaasti, eikä se sovellu hyvin yksinkertaisten transaktioiden suorittamista laajempiin käyttötilanteisiin.
Toisen sukupolven lohkoketjut sen sijaan ovat sekä mukautuvampia että toimivampia. Ne tukevat paitsi perusrahoitustapahtumia myös ohjelmoitavia tapahtumia. Esimerkiksi Ethereum-krypta tarjoaa kehittäjille paljon mahdollisuuksia tutkia koodiaan ja luoda hajautettuja sovelluksia (DApps).
Kryptovaluutoista eetteri on markkina-arvoltaan bitcoinin jälkeen toiseksi suurin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ethereum
Ethereum on suosituin toisen sukupolven lohkoketju, ja siksi se on edelleen tunnetuin. Se on verrattavissa bitcoiniin, mutta sillä voidaan toteuttaa huomattavasti suurempi määrä transaktioita. Tästä alkavat Bitcoinin ja Ethereumin ensisijaiset erot.
Miten Ethereum toimii
Ethereum-krypto on “tilakone”. Tämä tarkoittaa sitä, että käyttäjä näkee kullakin hetkellä kaikkien käyttäjien ja älykkäiden sopimusten saldot niiden senhetkisessä tilassa. Kun jokin toiminto aiheuttaa tilamuutoksen, jokaisen solmun on päivitettävä tietonsa näyttämään uusi tila.
Älykkäät sopimukset käynnistyvät transaktioista, jotka tulevat käyttäjiltä tai muilta sopimuksilta. Jokainen verkon solmu suorittaa sopimuskoodin ja tallentaa tuloksen, kun käyttäjä lähettää sille transaktion. Ethereumin virtuaalikonetta (Ethereum Virtual Machine tai EVM) käytetään kääntämään ohjeet tietokoneen ymmärrettävään muotoon.
Pelin tilaa päivitetään erityisellä mekanismilla, jota kutsutaan louhinnaksi. Ethereum-kryptoa louhitaan samantyyppisellä Proof-of-Work- tai Proof-of-Work-algoritmilla kuin bitcoinia.
DAO on hajautettu virtuaalinen organisaatio. Mikä on Ethereum Classic ja miten se toimii?
Ethereum tarjoaa mahdollisuuksia uudenlaiseen vuorovaikutukseen internetissä; yksi esimerkki on hajautettu itsenäinen organisaatio eli DAO. DAO:ta ohjataan koodilla, ja se toimii kuin tietokoneohjelma, mikä osoittaa, miten Ethereum mahdollistaa ainutlaatuisia tapoja vuorovaikutukseen verkossa. DAO oli yksi ensimmäisistä ja kunnianhimoisimmista yrityksistä perustaa tällainen yhteisö. Organisaatiota hallittiin monimutkaisilla älykkäillä sopimuksilla, ja sen oli tarkoitus olla itsenäinen riskipääomarahasto. DAO:n tokenit jaettiin ICO:n aikana, jotta sijoittajat saisivat äänioikeuden organisaatiossa.
Lanseerauksen jälkeen hakkerit käyttivät DAO-sopimuksessa olevaa virhettä varastamaan noin kolmanneksen kaikista varoista. Se oli tuolloin saanut haltuunsa 14 % koko eetterin liikkeeseenlaskusta. Tapahtumalla oli vakavimmat seuraukset uudelle aloitteelle. Pohdinnan vuoksi kehittäjät päättivät tehdä ketjulle hard forkin, jonka seurauksena se jaettiin kahtia. Toisessa verkossa hyökkääjien transaktiot “kumottiin”, jotta rahat palautuisivat oikeille omistajilleen. Tämä lohkoketjun versio tunnetaan nyt nimellä Ethereum. Alkuperäisen ketjun transaktiohistoria säilyi – se tunnetaan nyt nimellä “Ethereum Classic”.
Näiden katastrofien onnistunut lopputulos oli ankara muistutus vaaroista ja kielteisistä seurauksista, joita liittyy suurten rahamäärien luovuttamiseen autonomiselle koodille. Kyseessä on myös yksi ensimmäisistä kerroista lohkoketjujen historiassa, kun jouduttiin tekemään ryhmäpäätös, minkä vuoksi se herätti niin suurta kohua yhteisössä. Samaan aikaan The DAO hack johti Ethereum-verkon hard forkiin ja sen seurauksena kahden eri kolikon – ETH:n ja ETC:n – syntymiseen.
Mistä Ethereum on peräisin?
Miten uusia eetterimerkkejä tehdään?
Eetteriä louhitaan, mikä on tärkeä osa verkon tietojen ylläpitoa ja päivittämistä. Louhijat saavat uutta eetteriä, kun Ethereum-verkkoon lisätään lohkoja, aivan kuten bitcoinin louhijat.
Mikä on Ethereumin louhintaprosessi?
Verkon turvallisuus on riippuvainen kaivostoiminnasta. Se varmistaa, että lohkoketju päivittyy oikein, ja poistaa keskushallinnoijan tarpeen. Louhijat käyttävät laskentatehoaan ratkaistakseen kryptografisia arvoituksia louhinnan aikana. Näin lohkot “hashed out”. Jotta lohko voidaan tunnustaa aidoksi, sen hash-arvon on vastattava protokollan määrittelemää tuntematonta arvoa. Hashin löytämiseen kuluva aika on suoraan verrannollinen arvoituksen monimutkaisuuteen. Vaikeus kasvaa, kun useampi louhija liittyy verkkoon.
Tämän vuoksi Ethereumin kryptoverkon vaikeusaste määräytyy enemmän kuin koskaan aiemmin muiden louhijoiden mukaan. Koska niin monet ihmiset etsivät vastauksia yhtä aikaa, hash-transaktiot ovat yleensä mahdollisimman nopeita, mitä kutsutaan hash-asteeksi. Mitä suurempi verkon yleinen hash rate on, sitä vaikeampaa on ratkaista ongelmia. Kun ratkaisu on löydetty, se lähetetään verkkoon, ja jokainen solmu tarkistaa ratkaisun. Jos suurin osa solmuista on sitä mieltä, että ratkaisu on pätevä, lohko lisätään lohkoketjuun ja louhijat palkitaan eetterillä.
Mikä on kaasu Ethereumissa
Katsotaanpa uudelleen edellisen osan 1 älykkään sopimuksen esimerkkiä. Se oli suoraviivainen sopimus, jonka toteuttaminen ei vaatinut paljon laskentatehoa. Tällainen älykäs sopimus ei kuitenkaan toimi vain tietokoneellasi, vaan olet vuorovaikutuksessa kaikkien Ethereum-kryptoekosysteemin solmujen kanssa sen toteuttamiseksi.
Mitä tapahtuu, jos sadat tuhannet verkon solmut suorittavat hienostuneen sopimuksen? Entä jos joku asettaa sopimuksensa suorittamaan samaa koodia yhä uudelleen ja uudelleen, mikä tukkii verkon solmut? Tämän ongelman ratkaisemiseksi Ethereum käyttää termiä “kaasu”. Vaikka auto ei voi ajaa ilman polttoainetta, sopimukset eivät voi toimia ilman kaasua. Kaasua tarvitaan, jotta sopimus voi toimia; se on yksikkö, joka mittaa transaktion suorittamiseen tai toiminnon suorittamiseen Ethereum-verkossa tarvittavan työn määrää.
Tämä on Ethereum-verkon maksujen perintämekanismi pähkinänkuoressa. Sitä sovelletaan myös tavallisiin transaktioihin – louhijat kieltäytyvät hyväksymästä rahan siirtoa lompakosta toiseen, jos käyttäjän hinta on liian alhainen.
On syytä huomata, että kaasu ja eetteri eivät ole sama asia. Kaasun hinta vaihtelee suuresti kaivostoimijoista riippuen. Maksat ETH:lla suoritetusta operaatiosta palkkion, kun teet transaktion. Ethereum on tässä suhteessa verrattavissa bitcoiniin, sillä molemmat ovat inflaatiovaluuttoja, joiden määrä on rajoitettu, mutta joilla ei ole määrättyä arvoa.
Kukin liiketoimi kuluttaa tietyn määrän kaasua, joka tarvitaan sen suorittamiseen, mutta kaasun hinta voi vaihdella. Monimutkaiset liiketoimet vaativat paljon enemmän kaasua kuin yksinkertaiset. Näin ollen kaasu toimii tietyn tehtävän suorittamiseen tarvittavan laskentatehon mittayksikkönä. Järjestelmä voi näin ollen seurata, kuinka paljon laskentatehoa tehtävän suorittaminen vaatii, ja asettaa asianmukaisen maksun.
Mitkä ovat eri Ethereum-tokenityypit?
Ethereum on kiehtova, koska sen avulla lohkoketjuun voidaan luoda mukautettuja omaisuuseriä, joita voidaan tallentaa ja siirtää samalla tavalla kuin eetteriä. Kehittäjillä on täysi kontrolli tällaisen tokenin käyttäytymistä ympäröiviin sääntöihin, joten he voivat muokata sitä parhaaksi katsomallaan tavalla. He voivat esimerkiksi määritellä, kuinka monta tokenia tuotetaan, miten ne luodaan ja miten niitä siirretään.
Tokenit mahdollistavat kehittäjille paljon luovuutta ja innovointia sekä uusia käyttötapoja teknologiaan ja taloudellisiin malleihin. Tokenit voivat toimia monissa eri sovelluksissa omana valuuttanaan, niiden vakuutena voi olla todellista omaisuutta, ja niillä voi olla monia muita toimintoja. Uusia menetelmiä Ethereum-tokenien hyödyntämiseen kehitetään säännöllisesti, ja ne tarjoavat mahdollisuuksia, joita ei aiemmin ollut olemassa.
Mikä on Ethereum ja miten sitä käytetään?
Jos esimerkiksi haluat ostaa GAME:n Binance-palvelusta käyttämällä tämän sivun yläosaa resurssina, voit tehdä sen ostamalla ETH:n. Vaihtoehtoisesti voit käyttää muita maksuvaihtoehtoja vertaisverkkomarkkinoilla ostaaksesi ETH:ta Binanceen.
Mihin ETH:ta käytetään
Toisin kuin Bitcoinia, Ethereumia ei ole suunniteltu toimimaan ainoastaan rahaverkkona. Alusta mahdollistaa erilaisia hajautettuja sovelluksia, joissa ethereum toimii ohjelmoitavana rahana. Sitä on käytetty muun muassa hajautetussa rahoituksessa ja kaupankäynnissä, pörsseissä ja peleissä.
Onko mahdollista pitää transaktio Ethereum-verkossa yksityisenä?
Ei. Kaikki Ethereumin lohkoketjun transaktiot ovat julkisia. Vaikka sinun ei tarvitse paljastaa oikeaa nimeäsi, asiantuntijat voivat vahvistaa suuren määrän käyttäjiä suurella tarkkuudella julkisesti saatavilla olevien tietojen perusteella.
Onko mahdollista luoda rahaa Ethereumilla?
Eetteri on erittäin epävakaa omaisuuserä, mikä tarkoittaa, että se voi tehdä ja menettää rahaa milloin tahansa. Jotkut ihmiset pitävät ethereumia pitkällä tähtäimellä siinä toivossa, että verkosta tulee jonain päivänä maailmanlaajuinen ohjelmoitava maksujärjestelmä. Toiset kauppiaat pyrkivät kartuttamaan omistuksiaan vaihtamalla eetteriä altcoineihin. Molemmissa tapauksissa on olemassa taloudellisia vaaroja.
Ethereum-lohkoketju, joka on hajautetun rahoitusympäristön keskipiste, mahdollistaa myös voiton saamisen lainaamisesta, synteettisten omaisuuserien liikkeeseen laskemisesta ETH:ta vakuudeksi käyttäen ja pinoamisesta.
Monet sijoittajat päättävät sijoittaa pelkästään bitcoiniin pitkällä aikavälillä eivätkä sisällytä salkkuunsa muita digitaalisia varoja. Toiset taas sijoittavat vain eetteriin ja suojaavat osan varoistaan lyhyen aikavälin kurssimuutoksia vastaan. Ei ole olemassa yhtä ainoaa lähestymistapaa, jota kaikki markkinatoimijat voisivat soveltaa.
Skaalautuvuus, ETH 2.0 ja Ethereumin tulevaisuus
Mikä on “skaalautuvuuden” oikea määritelmä?
Yksinkertaisesti sanottuna skaalautuvuus on järjestelmän kyky kehittyä. Palvelimet ja verkot voivat skaalautua eri tavoin vastaamaan kasvavaa kysyntää. Kryptovaluutan alalla skaalautuvuudella tarkoitetaan verkon kykyä laajentua niin, että se voi käsitellä kasvavaa määrää pyyntöjä suorituskykyä tai turvallisuutta vaarantamatta. On tärkeää huomata, että lohkoketjuverkot ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa.
Verkon käytön ja suosion kasvaessa myös käsiteltävien tapahtumien määrä kasvaa. Ethereum-verkko ei nykyisessä muodossaan pysty käsittelemään suurta määrää transaktioita riittävän nopeasti käyttäjien tarpeisiin nähden.
Mikä on Ethereum 2.0 -päivitys?
Valtavasta potentiaalistaan huolimatta Ethereumilla on tällä hetkellä huomattavia rajoituksia, kuten skaalautuvuusongelma osoittaa. Jos Ethereumin on tarkoitus toimia uuden rahoitusjärjestelmän selkärankana, sen kaistanleveyden on oltava paljon suurempi. Verkon hajautetun rakenteen vuoksi tämän ongelman ratkaiseminen on erittäin vaikeaa, koska verkossa ei ole keskusviranomaisia, jotka voisivat määrätä tahtonsa kaikille muille verkon jäsenille.
Verkolle on asetettava rajoituksia, jotta se olisi riittävän hajautettu. Mitä vaikeampaa solmun pyörittäminen on, sitä vähemmän ihmisiä osallistuu verkkoon, mikä johtaa sen keskittämiseen. Tämän seurauksena kasvavat transaktiomäärät voivat vaarantaa verkon eheyden.
Toinen kritiikki, jota Ethereum on saanut osakseen, on sen nykyisen Proof-of-Work-konsensusmekanismin suuri energiankulutus. Louhintaa käytetään uusien lohkojen lisäämiseksi verkkoon, mikä liittyy negatiivisesti korkeisiin energiankulutuksiin.
Näiden ja muiden ongelmien ratkaisemiseksi Ethereum 2.0, tai lyhyesti ETH 2.0, on nimitys kehittäjien suunnittelemille päivityksille. Kun ETH 2.0 on valmis, sen pitäisi parantaa verkon ominaisuuksia merkittävästi.
Ethereum ja hajautettu rahoitus (DeFi)
Mitä on hajautettu rahoitus ja miten se toimii?
DeFi on nimitys liikkeelle, jonka tavoitteena on hajauttaa rahoitusala. DeFi-sovellukset on rakennettu julkisille, avoimille lohkoketjuille, jolloin kuka tahansa voi käyttää niitä ilman viranomaisten tai organisaatioiden lupaa, mikä erottaa ne perinteisestä, viranomaisten ja instituutioiden valvomasta rahoituksesta. DeFi:tä pidetään tärkeänä osatekijänä, jolla ihmiset saadaan kiinnostumaan uudesta rahoitusjärjestelmästä.
DeFi:n käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa älykkäiden sopimusten ja toistensa kanssa vertaisverkkojen kautta. Käyttäjät säilyttävät koko ajan täyden määräysvallan omaisuuseriinsä, eikä heidän tarvitse luovuttaa niitä kenellekään sivulliselle. Ethereum-verkko on suosituin DeFi-sovelluksille, koska se on erittäin hajautettu ja sillä on suuri kehittäjäyhteisö.
Mitä DeFi voi saada aikaan?
Se, että verkostoa ei tarvitse hallita keskitetysti, on yksi bitcoinin houkuttelevimmista ominaisuuksista. Kun tämä ajatus laajennetaan rahoitusalalle, saadaan DeFi. Keskitettyjä palvelimia tai välikäsiä ei ole, mikä tarkoittaa, että ei ole yhtä ainoaa vikapistettä.
Toinen DeFi:n etu on rajoittamaton pääsy. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, jotka eivät pääse rahoitusjärjestelmään millään merkityksellisellä tavalla. Ehdotuksen mukaan he ovat yksi DeFi:n tärkeimmistä kuluttajaryhmistä.
Hajautetut Ethereum-pörssit
Hajautetut pörssit eli DEX:t ovat järjestelmiä, joissa käyttäjät voivat siirtää varoja suoraan lompakoidensa välillä. ethereum-kaupankäynti tavallisessa pörssissä edellyttää varojen sijoittamista ensin vaihtotilille, mutta tämä ei ole välttämätöntä DEX:n kanssa.
Erityisesti hajautetut pörssit ovat poikkeus. Ne ovat suojattuja keskitettyjä lompakoita vastaan, mutta ne voivat olla alttiita älykkäitä sopimuksia koskeville hyökkäyksille. Uniswap, Kyber Network ja IDEX ovat esimerkkejä Ethereum-lohkoketjupohjaisista hajautetuista pörsseistä.
Ethereum-verkon solmut ja louhinta
Mikä on Ethereum-solmu
Ethereum-solmut ovat tietokoneita, jotka käyttävät erikoistunutta ohjelmistoa kommunikoidakseen kryptovaluuttaverkon kanssa. Se voi olla puhelin, johon on esiasennettu lompakko, tai erillinen tietokone, jossa on runsaasti levytilaa, jotta voidaan seurata kaikkia tapahtumia verkon alusta lähtien. Solmut ovat toiminnastaan riippumatta jollakin tavalla vuorovaikutuksessa verkon kanssa.
Mitkä ovat Ethereum-solmun tehtävät?
Sen sijaan, että Ethereumia pyöritettäisiin yhdellä ainoalla asiakkaalla, se käyttää älykkäiden sopimusten toteuttamiseen asiakasverkkoa. Toisin kuin bitcoinilla, jolla on vain yksi virallinen asiakastoteutus, Ethereumilla on useita eri toteutuksia. Bitcoin Core on bitcoinin pääohjelmisto, ja se suorittaa tämän toiminnon kyseisessä valuutassa. Geth on Ethereumin suosituin asiakasohjelma.
Ethereumin louhintasolmut
Louhintasolmu voi käyttää joko täyttä tai rajoitettua asiakasta. Ethereumin louhintaan käytetään yleensä kaivosfarmeja, jotka ovat erikoistuneita laitekokonaisuuksia. Ne sisältävät yleensä useita näytönohjaimia, jotta hashing-prosessi nopeutuisi.
Ethereumin louhijoilla on kaksi vaihtoehtoa: yksin louhinta, jossa he kehittävät valuuttaa yksin, tai poolilouhinta. Solo mining tarkoittaa, että työskentelet yksin lohkojen löytämiseksi. Louhijat yhdistävät resurssinsa ja jakavat palkkiot oikeudenmukaisesti, kun he louhivat osana poolia. Tämä auttaa pienentämään louhintaan liittyviä riskejä.
Ethereumin louhinta ei ole enää kustannustehokkain tapa tehdä pitkäaikaisia sijoituksia, sillä se valmistautuu siirtymään Proof of Stake -järjestelmään. Muutoksen jälkeen Ethereumin louhijoiden on siirrettävä painopisteensä pois ETH:sta muihin verkkoihin, joissa he voivat jatkaa muiden valuuttojen louhintaa.
Jos haluat louhia Ethereumia, tarvitset näytönohjaimia tai integroituja erikoispiirejä (ASIC). Toinen olennainen tekijä kannattavan louhinnan kannalta on edullisen virran saanti. Lopuksi sinun on perustettava louhintatoiminto ja luotava Ethereum-lompakko. Kaikki tämä vaatii huomattavan määrän aikaa, rahaa ja suunnittelua.