Table of Contents
Lightning Network (LN) on toinen kerros, joka on rakennettu Bitcoin-lohkoketjun (BTC) päälle mahdollistamaan ketjun ulkopuoliset transaktiot eli transaktiot sellaisten osapuolten välillä, jotka eivät kuulu lohkoketjuverkkoon. Toinen kerros koostuu useista maksukanavista Bitcoin-käyttäjien tai yksityishenkilöiden välillä.
Bitcoinien hankkiminen Lightningin kautta on huomattavasti vaarallisempaa kuin tavallisten maksujen vastaanottaminen.
Käyttäjät voivat lähettää ja vastaanottaa “vinkkejä” bitcoineista (LN) kautta Twitterissä. Monet Twitterin 360 miljoonasta kuukausittain aktiivisesta käyttäjästä voivat lähettää bitcoin-maksuja muille Twitter-tileille välittömästi ja ilmaiseksi Lightning Network -yhteensopivan maksusovelluksen Striken ansiosta.
On tärkeää muistaa, että (LN) ei tuo markkinoille uutta kryptovaluuttaa, ja se tarjoaa samat oikeudet kuin Bitcoin. Se on hajautettu, siinä ei ole lupatasoja ja se on avointa lähdekoodia. Sen turvallisuuden takaavat Bitcoin-verkossa tapahtuvat transaktiot, joissa käytetään älykkäitä sopimuksia nopean verkon ulkopuolisen selvityksen tarjoamiseksi.
lightning network
Lightning Network on toinen kerros, joka koostuu lukuisista maksukanavista yksityishenkilöiden tai Bitcoin-käyttäjien välillä. Tämä verkko on rakennettu Bitcoin-lohkoketjun (BTC) päälle ja mahdollistaa ketjun ulkopuoliset maksutapahtumat.
Lightning Network -kanava on kaksisuuntainen transaktiomenetelmä, jossa ihmiset voivat lähettää tai vastaanottaa maksuja toisiltaan. Toinen kerros parantaa lohkoketjusovellusten skaalautuvuutta järjestämällä transaktioita, jotka eivät tapahdu ensisijaisessa lohkoketjuverkossa (ensimmäinen kerros), mutta pystyvät silti hyödyntämään sen tehoa.
Kryptovaluutan laajamittaista käyttöä rajoittaa usein sen skaalautuvuus. Lohkoketjuverkko voi esimerkiksi käsitellä miljoonia tai miljardeja transaktioita sekunnissa, kun se skaalautuu oikein. Kun selvitys- ja transaktiomaksut lasketaan pois verkosta (LN) kautta, se mahdollistaa uusia sovelluksia, kuten välittömät mikromaksut. Tämä voisi mahdollisesti vastata “voiko Bitcoinilla ostaa kahvia?” -ongelmaan, joka vaivaa monia potentiaalisia käyttäjiä.
Lightning Networkissa on kuitenkin omat puutteensa. Suurin huolenaihe on käyttäjien varojen turvallisuus, sillä käyttäjät saattavat menettää kolikkonsa, jos he eivät ole varovaisia käyttäessään verkkoa.
Vaikka Lightning Network on vasta kehitteillä, se aiheuttaa joitakin mahdollisia huolenaiheita, kun se jatkaa kasvuaan. Näihin riskeihin kuuluvat tuntemattomat viat ja tekniset ongelmat, joita ei ole vielä nähty.
Näistä huolenaiheista huolimatta (LN) voi mullistaa Bitcoinin ja koko kryptovaluutan. Se on merkittävä edistysaskel lohkoketjuteknologian kehityksessä, ja se voi jonain päivänä auttaa tekemään Bitcoinista maailmanlaajuisen valuutan, joka sen oli tarkoitus olla.
Lightning Networkin historia on lyhyt mutta vaiheikas.
Vuonna 2015 Thaddeus Dria ja Joseph Poon kirjoittivat artikkelin “The Lightning Bitcoin Network”, jossa selitettiin Lightning-kolikkoverkon käsitettä. Satoshi Nakamoto keskusteli näistä ideoista jo aiemmin, ja Mike Hearn kertoi näistä keskusteluista bitcoin-kehittäjä Satoshi Nakamoton kanssa vuonna 2013.
Julkaistussa artikkelissa mainitaan ketjun ulkopuoliset maksukanavat tiivistelmässä. Verkon ulkopuolella olevia maksukanavia voidaan käyttää rahan välittämiseen kahden toisilleen tuntemattoman henkilön välillä kuormittamatta verkkoa liikaa, riippumatta siitä, kuinka paljon dataa transaktio tuottaa. Visan huippusuoritus oli 47 000 TPS sen kiireisimpänä aikana.
Kestäisi hyvin kauan, ennen kuin bitcoin lähestyisi Visan TPS:ää, jos keskimääräinen lohkokoko rajoitettaisiin yhteen megatavuun. Bitcoin-lohkojen koko on nykyään rajoitettu seitsemään transaktioon, mutta tämä on kaukana nykyisen lohkoketjun kyvyistä. Alun perin Bitcoin pystyi käsittelemään vain noin 7 transaktiota sekunnissa, kun kunkin transaktion koko oli noin 300 tavua. Lisäksi
Vuonna 2016 Driya ja Poon perustivat Lightning coin Labs -yrityksen (joka tunnetaan nykyään nimellä CoinDesk), joka on omistautunut Lightning Network -polettimerkin tutkimiseen ja kehittämiseen. Huolimatta ajan myötä tapahtuneista henkilöstömuutoksista Lightning Labs on työskennellyt protokollan saattamiseksi yhteensopivaksi valtavirran Bitcoinin kanssa. Vuonna 2017 Bitcoinissa oli SegWit-pohjainen soft fork, joka mahdollisti enemmän dataa lohkoa kohden. Tämä johti läpimurtoon verkon ominaisuuksissa.
Lightning Network on Lightning Labsin luoma digitaalinen hyödyke, joka tukee Lightning Labsin sovellusten ja palveluiden kehittämistä. Maaliskuussa 2018 he myivät LNT-tokeneita 0,25 dollarin kappalehintaan kolikkoannissa. Kesäkuuhun 2019 mennessä tokenin hinta oli noussut 0,70 dollariin.
Miten Lightning toimii?
Lightning Network on joukko sääntöjä, joiden avulla käyttäjät voivat luoda kanavia kahden tai useamman osapuolen välille, jotta he voivat käydä kauppaa kryptovaluutalla ilman kolmannen osapuolen apua.
Osallistujat rahoittavat nämä kanavat, ja niitä voidaan käyttää rajoittamattoman määrän tapahtumien lähettämiseen. Kun kanava suljetaan, lopullinen saldo kirjataan lohkoketjuun.
(LNT) merkkikanavat ovat “kaksisuuntaisia”, mikä tarkoittaa, että molempien osapuolten on hyväksyttävä kanavan ehdot ennen kuin se voidaan avata. Tämä järjestely estää yhtä osapuolta ottamasta kaikkia kanavan varoja ilman toisen osapuolen suostumusta.
Kanavan avaamiseksi molempien osapuolten on maksettava kryptovaluuttaa “rahoitustransaktioon”, joka lähetetään lohkoketjuun. Rahoitustransaktio viimeistellään vasta, kun molemmat osapuolet hyväksyvät sen.
Kun rahoitustapahtuma on saatu päätökseen, osallistujat voivat alkaa lähettää tapahtumia edestakaisin kanavan kautta. Näitä transaktioita ei lähetetä lohkoketjuun, mutta ne kirjataan “lohkoketjun pääkirjaan”, jota molemmat osapuolet pitävät.
Lightning Networkin edut
Lightning Networkin suurimmat edut ovat nopeammat ja halvemmat maksutapahtumat, jotka mahdollistavat mikromaksut, jotka eivät ole koskaan aiemmin olleet mahdollisia. Käyttäjät joutuisivat maksamaan kalliita maksuja yksinkertaisesta maksutapahtumasta ja odottamaan vahvistusta vähintään tunnin, jos Lightning Networkia ei käytettäisi. Koska louhijat vahvistavat mieluummin isompia transaktioita, koska he saavat suuremman korvauksen, pienempien transaktioiden odotusaika pitenisi entisestään.
Lightning Network on ylimääräinen turvatoimi, joka toimii Bitcoin-lohkoketjun päällä.
Käyttäjät voivat tehdä transaktioita päälohkoketjussa suurempia ostoksia varten ja Lightning Networkin ulkopuolella pienempiä ostoksia varten ilman, että heidän tarvitsee huolehtia turvallisuudesta. Maksukanavat (LN) mahdollistavat yksityiset maksutapahtumat, kunhan kukaan ei näe jokaista maksutapahtumaa erikseen vaan ainoastaan kokonaispaketin.
Kryptovaluuttayhteisön seuraava askel on käyttää atomivaihtoja, joiden avulla voit vaihtaa yhden krypton toiseen ilman kolmatta osapuolta tai vaihtoa. Atomic swap -tekniikka on edullisempi kuin vaihdot, sillä se mahdollistaa lähes välittömän muuntamisen minimaalisilla kustannuksilla tai lompakonsiirroilla.
Lightning Networkilla on tiettyjä haittoja.
Jotta voit hyödyntää Lightning-verkkoa täysimääräisesti, tarvitset lompakon, joka tukee sitä. Vaikka ei ole vaikeaa löytää lompakkoa, joka toimii (LN) -verkoston kanssa, käyttäjän on ensin rahoitettava se perinteisestä bitcoin-lompakosta.
Jos käyttäjät haluavat siirtää bitcoininsa tavallisesta lompakosta Lightning Networkiin, heidän on maksettava maksu. Näin ollen osa heidän bitcoineistaan menetetään prosessissa. Ennen kuin käyttäjät voivat suorittaa maksuja Lightning Networkin kautta, heidän on ensin lukittava bitcoininsa maksukanavaan.
Bitcoinien lähettäminen lompakoiden välillä voi olla aikaa vievää ja kallista, mikä estää uusia käyttäjiä. Jotkin lompakot taas voivat käsitellä sekä verkon sisäisiä että sen ulkopuolisia maksuja ilman kustannuksia.
Jos joku maksukanavan osallistujista päättää nostaa varoja, hänen on ensin suljettava kanava ja palautettava bitcoinit ennen niiden käyttämistä.
On myös haastavaa lopettaa kassavirta ja jättää kanava auki. Jopa maksukanavan sulkeminen tai avaaminen edellyttää, että molemmat osapuolet tekevät alustavan tapahtuman, niin sanotun reititysmaksun, jota on mahdotonta tehdä samanaikaisesti. Vaikka kanavan avaaminen on teoriassa yksinkertaista, kaikki nämä ylimääräiset kulut tekevät siitä kalliimman kuin monet potentiaaliset käyttäjät ovat valmiita maksamaan.
Lightning Networkin merkittävin ongelma on nimeltään Offline Transaction Fraud. Jos yksi henkilö haluaa sulkea maksukanavan toisen henkilön ollessa offline-tilassa, hän voi mahdollisesti varastaa hänen rahansa. Ja jos uhri ottaa uudelleen yhteyden verkkoon, varasta olisi vaikea jäljittää ja asettaa syytteeseen, koska hän on saattanut jo olla jälleen offline-tilassa.
Lightning-verkolla, kuten Bitcoin-verkolla, on omat ongelmansa. Esimerkiksi lähteviä maksuja, jotka eivät läpäise validointia, kutsutaan roikkuviksi maksuiksi. Bitcoin-verkko korvaa roikkuvan maksun, kun se tulee tarkistettavaksi, mutta koska aidot maksut asetetaan aiempaa suuremmalle etusijalle pysäytettyihin nähden, se voi kestää jonkin aikaa. Lightning Networkin rakenne tarkoittaa myös sitä, että käyttäjällä on oltava online-solmu, jotta hän voi käsitellä maksujaan, mikä ei ole tilanne Bitcoinissa.
Lopuksi, vaikka Lightning Network ratkaisisi kaikki ongelmansa, jäljellä on vielä kysymys hallituksen sääntelystä. Sääntelyviranomaisten voi olla vaikea ymmärtää Lightning Networkia tarpeeksi, jotta he voisivat antaa asianmukaista lainsäädäntöä. Jos sääntelyviranomaiset epäonnistuvat, myös suurilla kryptovaluuttojen käyttäjillä voi olla vaikeuksia käyttää (LN).
Vaikka lainsäätäjät ymmärtäisivät tekniikan, he eivät ehkä salli Lightning Networkia, koska se on anonyymi. Koska lainsäätäjät voivat tarkkailla vain päättyvää transaktiota sen jälkeen, kun käyttäjä sulkee maksukanavansa, eivätkä jokaista yksittäistä transaktiota, lainsäätäjät saattavat olla epäröiviä sen hyväksymisessä.
Miltä salamaverkko näyttää tulevaisuudessa?
Onneksi Lightning Networkia käytetään yhä enemmän. DappRadarin mukaan Lightning-tapahtumiin on lukittu yli 110 miljoonan dollarin arvosta bitcoineja. Tämä voi olla mitä tahansa tuotteiden tai palveluiden maksamisesta sovellusten käyttämiseen, uhkapelaamiseen ja muuhun toimintaan.
Joitakin sovelluksia tarvitaan verkon käyttöön, kuten Lightning Network -yhteensopivia lompakoita. Koska Lightning Network on Bitcoinin pääverkosta erillinen protokolla, käyttäjät tarvitsevat erilaisen lompakon maksukanavien luomiseen.
Lightning Networkissa on kehittyneitä lompakoita, joita kauppiaiden on käytettävä. Kasvava määrä käyttäjiä vaatii lisää lompakkoratkaisuja tukemaan (LN), kun sen käyttö leviää kaikkialla maailmassa. Erikoistuneet käyttäjät voisivat myös ylläpitää solmua, mikä auttaisi lyhentämään transaktioaikoja Lightning Networkissa.
Lightning Network on myös kasvattamassa suosiotaan yritysten keskuudessa. Verkko on vielä alkuvaiheessa, mutta on helppo ymmärtää, miksi se on lähtenyt liikkeelle niin nopeasti kuin se on lähtenyt liikkeelle. Kuten useimmissa lohkoketjupohjaisissa infrastruktuureissa, jotkin ohjelmiston ominaisuudet ovat beta-tilassa, joten tiettyjen toimintojen käytössä saattaa esiintyä viiveitä tai ongelmia.
Lightning Networkia tukevat pörssit mahdollistavat sen, että kauppiaat voivat nostaa pieniä määriä bitcoineja nopeasti ja edullisesti, vaikka verkossa olisi paljon liikennettä. Takeoffin Vitalik Buterinin mukaan käyttäjät voivat kuitenkin edelleen joutua kärsimään korkeista transaktiomaksuista ja viiveistä.
Lightning-pohjaisten tietojen markkinapaikka on myös käynnistetty. Kun maksukanava suljetaan, siinä olevat varat lukitaan, mutta jotkin solmut saattavat ajoittain mennä epäkuntoon, jolloin niiden maksukanavat jäävät avoimiksi vilpillisille maksutapahtumille. Sen sijaan, että osallistuja jättäisi kanavan vartioimatta, hän voi maksaa pienen maksun valvontatornille ja antaa signaalin, jos vilpillinen maksutapahtuma havaitaan.
Mitä ovat Lightning Networkin solmut?
Vaikka ehdotettu Bitcoin Lightning Network toimii ketjun ulkopuolella, se edellyttää silti, että solmut ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, jotta ne voivat siirtää varoja ja valvoa taustalla olevaa Bitcoin-lohkoketjua.
Lightning Networkin solmut ovat vastuussa lohkoketjun valvonnasta varmistaakseen, ettei kukaan varasta varoja. Kunkin solmun on seurattava, kuka siirtää mitäkin rahaa kussakin kanavassa. Bitcoin-solmut ovat vastuussa jokaisen tapahtuman tarkistamisesta, mutta näiden solmujen on vain vahvistettava vastaanottamiensa tapahtumien oikeellisuus.
Kolme kehittäjätiimiä työskentelee jo Lightning Network -solmujen luomiseksi: Lightning Labs, ACINQ ja Blockstream. Milloin Bitcoin Lightning Network otetaan käyttöön? Bitcoin Lightning Network on vielä uusi, ja marraskuussa 2020 vain 14 339 solmua oli verkossa. Nämä solmut ovat jakautuneet 35 201 aktiiviseen kanavaan. On epätodennäköistä, että Bitcoin Lightning Network ratkaisee kaikki Bitcoinin ongelmat, mutta se merkitsi merkittävää edistysaskelta kryptovaluutalle.
Tiesitkö, että Lightning-verkkoa voidaan käyttää myös transaktioihin muiden altcoinien kanssapeer-to-peer, kuten Litecoinin kanssa? Kannattaa käyttää hieman aikaa tutustuaksesi tähän teknologiaan.
Tämä opas on ollut johdanto Lightning-verkkoon: mikä se on, miten se toimii sekä sen edut ja haitat. Toivomme, että näistä tiedoista on ollut apua Lightning Networkin ymmärtämisessä!