Opas kryptoveroihin vuonna 2023

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille

⚡️ Verotetaanko kryptovaluuttaa?

Kyllä, bitcoin-, etherium- ja muut kryptovaluuttaomistuksesi ovat veronalaisia. IRS pitää kryptovaluuttaa “omaisuutena”, joten virtuaalivaluuttasi verotetaan kuten mitä tahansa muuta omistamaasi omaisuutta, kuten osakkeita tai kultaa.

⚡️ Miten verot toimivat kryptovaluutan kanssa?

Jos myyt kryptovaluuttasi pidettyäsi sitä hallussasi alle vuoden, syntyneeseen voittoon sovelletaan lyhyen aikavälin myyntivoittoverokantaa, joka on 25 prosenttia. Tämä veroprosentti on helppo ymmärtää: se vastaa tavallista tuloveroprosenttiasi, joka vaihtelee 10 prosentista 37 prosenttiin.

⚡️ Mitä on fiat versus kryptovaluutta?

Dollari, euro, jeni ja niin edelleen ovat perinteisiä fiat-rahan muotoja, joita käytämme tavaroiden ja palvelujen hankkimiseen. Kryptovaluutat ja tokenit taas ovat digitaalisia varoja tietokonekoodin muodossa. Kryptovaluutta on natiivi lohkoketjun omaisuuserä, kun taas tokenit ovat olemassa olevan lohkoketjun päälle rakennettu alusta.

⚡️ Mikä kryptovaluutta korvaa bitcoinin?

Litecoin on tunnetuin kryptovaluutta bitcoinin korkean arvon vuoksi. Jos sinulla ei siis ole varaa bitcoiniin, harkitse siirtymistä litecoiniin. Se on lähes identtinen bitcoinin kanssa, mutta transaktiot tapahtuvat nopeammin, mikä on yksi sen tärkeimmistä eduista.

Kryptovaluuttaverot

Vuonna 2021 kryptovaluutoilla oli loistava vuosi. Tuore kyselytutkimus osoitti, että yli kymmenen prosenttia amerikkalaisista kävi viime vuonna kauppaa kryptovaluutalla – jos olit yksi heistä, saatat miettiä, miten transaktiosi ja muu kryptovaluutta-aktiviteettisi vaikuttaa veroihisi.

IRS luokittelee kryptovaluutat varoiksi. Yhdysvaltain hallitus, kuten muutkin hallitukset ympäri maailmaa, pitää kryptovaluuttoja omaisuutena ja verottaa transaktioita, jotka synnyttävät tai vastaanottavat bitcoineja samalla tavalla kuin osakkeita ja joukkovelkakirjoja. Jos käytät bitcoineja liiketoimintaan, sinun on ilmoitettava siitä IRS:lle ja osavaltiosi veroviranomaisille. Tässä esseessä selvitetään kryptoverot Yhdysvalloissa ja miten ne toimivat.

Miten kryptokauppiaiden verotus on Yhdysvalloissa?
Pitääkö minun ilmoittaa kryptovaluutasta IRS:lle?

Liittyykö kryptovaluuttaan verovelvoitteita?

Kryptovaluuttaverot pidetään Yhdysvalloissa digitaalisena omaisuutena, ja IRS pitää sitä samanlaisena kuin osakkeita, joukkovelkakirjalainoja ja muita pääomatavaroita. Verot, joita maksat kryptovaluuttatuloista, riippuvat siitä, miten sait krypton ja kuinka kauan pidit sitä hallussasi, pääomatulona tai palkkatulona.

Miten kryptovaluuttaa verotetaan?
Kryptoveron ymmärtäminen

On tärkeää tutkia, miten käytit kryptovaluuttasi vuonna 2021, jotta voit päättää, pitäisikö sinun maksaa veroja vai ei. Veronalaiset tapahtumat ovat transaktioita, jotka aiheuttavat veroa. Verovapaat tapahtumat ovat sellaisia, jotka eivät ole. Tarkastellaan niitä tarkemmin:

 • Verottomat tapahtumat ovat tapahtumia, jotka eivät johda veronalaisiin voittoihin tai tappioihin.
 • Kryptovaluuttojen ostaminen ja hallussapito käteistä vastaan ei ole veronalaista. Kun myyt ja realisoit voittosi, maksat veroa.
 • Bitcoinin lahjoittaminen oikeutetulle verovapaalle hyväntekeväisyysjärjestölle tai voittoa tavoittelemattomalle organisaatiolle: Jos annat kryptovaluuttaa suoraan 501(c)(3) -hyväntekeväisyysjärjestölle, kuten GiveCrypto.orgille, voit ehkä vähentää osan lahjoituksistasi.
Kryptovaluutan verotus
Kryptovero 2023
 • Jos saat kryptovaluutan lahjaksi, sinua ei todennäköisesti veroteta, koska et myy tai harjoita muuta veronalaista toimintaa, kuten vedonlyöntiä.
 • Lahjan antaminen: kuinka ystävällistä! Kukin edunsaaja voi saada vuosittain enintään 15 000 dollaria lahjarahaa maksamatta veroja (ja kumppaneille enemmän). Jos lahjasi arvo on yli 15 000 dollaria per henkilö, sinun on täytettävä lahjaveroilmoitus (joka ei yleensä aiheuta jatkuvaa verovelvollisuutta). Vaikka sinun ei tarvitsisi maksaa veroja lahjaksi saamastasi kryptosta, vastaanottajan on seurattava sen hankintamenoperustetta, kun hän luopuu siitä.
 • Kryptovaluutan vaihtaminen lompakkoon: Kryptovaluuttojen siirtäminen lompakosta tai tililtä toiselle on verovapaata. Kun myyt, maksat voitoista veroa.
Verot ja kryptovaluutta
Kuinka paljon veroa sinun on maksettava kryptosta?

Verotettava myyntivoittona, mutta ei veroa myyntihinnasta.

Kryptovero: pääomatulojen maksaminen bitcoineina ja etheriumina

 • Kryptovaluuttoja on mahdollista myydä käteisellä. Jos olet myynyt kryptovaluuttasi dollareiksi, sinua verotetaan vastaavasti. Jos sinulle kuitenkin syntyy myynnistä tappiota, voit vähentää kyseisen summan tuloveroilmoituksessasi.
 • Kun vaihdat yhden kryptovaluutan toiseen, sinun on myytävä alkuperäinen kryptovaluutta ennen uuden kryptovaluutan hankkimista. Koska kyseessä on myynti, IRS pitää sitä veronalaisena. Sinua verotetaan, jos myyt bitcoinin korkeampaan hintaan kuin mitä maksoit siitä.
 • Bitcoinien käyttäminen esimerkiksi pizzan ostamiseen voi aiheuttaa verorasituksen. Verohallinto pitää bitcoinin ostamista samana kuin sen myymistä. Sinun on myytävä omaisuuserä, ennen kuin se voidaan vaihtaa tavaraan tai palveluun; tätä kutsutaan rahaksi muuttamiseksi. Kryptovaluuttojen verot vuonna 2023
Kryptovero vuonna 2022
Kryptovaluuttojen verokannat

Verotettavan tulon määritelmä

 • Vuonna 2021 NFL-hyökkääjä Russell Okung oli yksi niistä harvoista merkittävistä henkilöistä, joille maksettiin bitcoineina – ja hän maksaa siitä lähes varmasti tuloveroa. Jos seurasit Okungin esimerkkiä ja sinulle maksettiin kryptovaluutalla, kryptosi verotetaan korvauksena tuloveroprosenttisi perusteella.
 • Bitcoinien vastaanottamista tavaroita tai palveluja vastaan kutsutaan “kryptovaluuttojen vastaanottamiseksi”. Sinun on ilmoitettava se tulona IRS:lle, jos hyväksyt kryptovaluuttaa maksuna tavarasta tai palvelusta.
Kryptoverojen ymmärtäminen
Milloin minun pitäisi maksaa veroja kryptovoitoista?
 • Kryptovaluutan louhintaa verotetaan eri tavalla riippuen siitä, millaista louhintaa harjoitat. Jos louhit kryptovaluuttaa ja ansaitset rahaa, joudut todennäköisesti maksamaan veroja tuloistasi kolikoiden käyvän markkina-arvon (yleensä hinnan) perusteella silloin, kun ne toimitetaan. Yritystoimintana louhittua kryptovaluuttaa käsitellään itsenäisenä ammatinharjoittajana saadun tulon tavoin, ja siihen sovelletaan tavanomaista tuloverokantaa sekä itsenäisen ammatinharjoittajan veroa.
 • Höyryävä palkinto on saatu. Panospalkkioita käsitellään kaivostulona ja verotetaan sen mukaisesti.
 • Muut tulonlähteet: Voit ansaita rahaa pitämällä tiettyjä kryptovaluuttoja. Tämä katsotaan veronalaiseksi tuloksi, koska se on. IRS pitää sitä eri korkona kuin pankin korkoa, vaikka sitä joskus kutsutaankin koroksi.
Kryptovaluuttojen verokannan ymmärtäminen
Viime hetken verovinkkejä kryptosijoittajille
 • Kryptovaluutan saaminen haarautumisen seurauksena. Haarautumisen seurauksena syntyneiden kryptovaluuttojen verot määräytyvät sen mukaan, miten hyödynnät omaisuutta, kun se voidaan ottaa pois vaihdostasi, ja muiden kriteerien mukaan. Katso IRS:n viimeisimmät hardfork-ohjeet täältä.
 • Ilmapudotus: Voit saada Kryptovaluuttaverot pudottamaan sinulle lentopudotuksen osana markkinointiponnistuksiaan tai antamaan sen pois. Airdropina saatu summa verotetaan tulona, ja IRS:n on kirjattava se. Ajantasaiset IRS:n säännöt ilmapudotuksista löydät täältä.
 • Muiden kannustimien tai palkkioiden saaminen: Tämä ei ole tyhjentävä luettelo, ja on monia muitakin syitä, joiden vuoksi voit saada ilmaista kryptovaluuttaa. Nämä voivat olla niinkin yksinkertaisia kuin coinbase-verot Ansaitse-bonukset tai niinkin monimutkaisia kuin 5 dollarin bitcoinien saaminen siitä, että suosittelet ystävääsi kryptopörssiin. Oli miten oli, se on kirjattava tuloksi.
Kryptovero
Kryptovaluutta- ja lohkoketjuveroasiat

Mikä on kryptovaluutan verokanta?

Näyttää siis siltä, että osa kryptovaluuttatransaktioistasi on nyt veronalaisia. Mitä sinun pitäisi tehdä? Voit arvioida, kuinka paljon sinun on maksettava veroja ottamalla huomioon tulosi, voittosi ja tappiosi. Tämä tarkoittaa seuraavaa:

Kryptotulojen laskeminen.

Täydellinen opas kryptovaluuttaveroihin
Miten kryptovaluutta ilmoitetaan verotuksessa?

Kun olet yhdysvaltalainen veronmaksaja, liittovaltion ja osavaltioiden tuloverot on yleensä jo vähennetty palkkakuitista. Samat tuloverot koskevat kuitenkin myös kryptovaluuttaa – olipa se peräisin louhinnasta, varkaudesta tai korvauksesta.

Kun ilmoitat tulosi, sinun on yleensä maksettava veroluokitustasi vastaava veroprosentti. Varoituksen sana: jos olet ansainnut paljon rahaa kryptovaluuttatoiminnalla, se saattaa vaikuttaa siihen, mihin veroluokkaan kuulut, ja aiheuttaa sen, että joistakin tuloistasi joudut maksamaan korkeampaa tuloverokantaa.

Kryptovaluutan ostajat: tämä sinun on tiedettävä verokauden aikana
Kryptovaluutan myyntivoitot ja verokannat vuonna 2023

Pääomavoitot ja -tappiot lasketaan.

Ongelmana on, että harvat lompakot antavat tarkan kuvan siitä, kuinka paljon rahaa olet tienannut tai menettänyt. Jos haluat selvittää, kuinka paljon rahaa olet ansainnut tai menettänyt, määritä ensin, kuinka paljon kryptovaluuttaa sinulla oli aluksi. Tämä tunnetaan nimellä kustannusperusteesi.

Lisätietoja kryptoverosta
Kustannuspohjan tunteminen

Kryptovaluutasta maksamasi hinta määrittää yleensä kustannuspohjan. Jos olet kuitenkin saanut sen louhimalla tai varastamalla, käytetään sen sijaan käypää markkina-arvoa vastaanottohetkellä. Jos joku on lahjoittanut valuutan sinulle, sen arvoperusta määräytyy sekä sen perusteella, mitä hän alun perin maksoi, että senhetkisen käyvän markkina-arvon perusteella. Kryptovaluutan verokannan ymmärtäminen

Kun myyt kryptovaluuttoja, voit vähentää alkuperäisen arvon myyntihinnasta ja selvittää, oletko tehnyt voittoa vai tappiota. Jos voittosi ylittää lähtömäärän, olet tehnyt myyntivoiton. Sinulla on pääomatappio, jos voittosi on pienempi kuin lähtöarvo.

Alle vuoden ajan hallussa pidetyistä varoista saatuja voittoja käsitellään eri tavalla.

Mitä veroja kryptovaluuttatuloista kannetaan?
Millainen on kryptovero vuonna 2023?

Tilanteesta riippuen maksat myyntivoittoveroja sekä osavaltion että liittovaltion tasolla. Ne voivat olla joko lyhytaikaisia tai pitkäaikaisia; se, kumman veron joudut lopulta maksamaan, määräytyy sen mukaan, kuinka kauan säilytit kryptovaluuttasi ennen sen myyntiä. Jos se oli yli vuoden, niin todennäköisesti sinun täytyy huolehtia vain pitkän aikavälin myyntivoittoveroista onneksi nämä ovat lyhytaikaisia veroja alhaisempia! Kuinka paljon minun on maksettava veroja kryptovaluutasta?

 • Sijoituksista saatuja voittoja verotetaan ajan mittaan alhaisemmalla pääomatulojen verokannalla. Nämä verokannat (0 %, 15 % tai 20 % liittovaltion tasolla) vaihtelevat tulojesi mukaan. Korkeamman tulotason veronmaksajia voidaan verottaa sijoitusten nettovoitoista 3,8 prosentin verokannalla, joka voi sisältää ansiotuloja tai muita tuloja.
 • Lyhytaikaisia tuloja verotetaan sen sijaan korkeammalla säännöllisen tulon verokannalla, joka on yleensä korkeampi ja epäedullisempi.
Kryptovaluuttaverot
Miten voit hyötyä kryptovaluuttatappioista?

On tärkeää huomata, että jos myyt kryptovaluuttasi käteiseksi, vaihdat sen toiseen digitaaliseen valuuttaan tai käytät sen tavaraan tai palveluun, joudut maksamaan veroja. Voitot realisoituvat vasta, kun myyt kohde-etuutena olevat osakkeet.

Mitä ovat kovat haarukat ja miten ne vaikuttavat veroihisi?

IRS antoi 9. lokakuuta 2019 uudet ohjeet kryptovaluuttaveroista, jotka koskevat menneisyydessä tapahtuneita tapahtumia. Yksi keskeinen selvennys on, että jos saat uusia kolikoita hard forkista (kun kolikko jakautuu kahtia), nämä kolikot katsotaan veronalaiseksi tuloksi. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos sinulla oli hallussasi Bitcoinia Bitcoin Cashin kovan haarautumisen aikaan (1. elokuuta) tai Bitcoin Cashia BSV:n kovan haarautumisen aikaan (15. marraskuuta), olet vastuussa tuloveron ilmoittamisesta ja maksamisesta näistä uusista kolikoista.

Miten tappiot toimivat kryptovaluutassa?
Opas kryptoveroihin vuonna 2023

Tärkeää: alkuperäisen kolikon omistaminen haarautumishetkellä, mikä oikeuttaisi sinut saamaan haarautuneen kolikon, riittää siihen, että verovirasto pitää sitä verotuksen arvoisena tuloa tuottavana tapahtumana – sinun ei tarvitse myydä tai luovuttaa kumpaakaan valuuttatyyppiä.

Voit käyttää erityistunnisteita myös vaihdettaessa tavaraa.

Helpota kryptovaluuttojen veroilmoitusta käyttämällä CoinTrackeria, joka tekee tarvittavat erityiset tunnistetiedot automaattisesti puolestasi ja toimittaa niihin liittyvät asiakirjat.

Opas Kryptovaluuttaverot 2022
Pääomatappioiden ymmärtäminen

Sinulle syntyi pääomatappio, kun myit omaisuuserän alle sen hinnan, jonka maksoit siitä. Tappiot voivat kuitenkin olla eduksesi. Voit käyttää pääomatappioita vähentämään vuoden aikana tekemiesi muiden pääomatulojen (myös muiden kuin kryptovaluuttavarojen, kuten osakkeiden) dollarimääräistä määrää, mikä saattaa alentaa kokonaisverorasitusta.

Voit ilmoittaa tappioita vuosittain enintään 3 000 dollaria muiden tulojen kuittaamiseksi. Jos sinulla on kuitenkin enemmän tappioita kuin tuloja tai jos sinulla ei ole lainkaan tuloja, mahdollinen ylijäämä siirretään seuraaville vuosille, kunnes tappioiden kokonaismäärä on käytetty.

Aloittelijoille

Aloittelijan opas kryptovaluutoista

Väliaikainen

Aloittelijan opas lohkoketjuista ja kryptovaluutoista

Asiantuntija

Kryptovaluutta uutisia ammattilaisille